Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
Parketnummers vorderingen: 13.105722.21 en 13.247892.20
1.Onderzoek ter terechtzitting
2.Tenlastelegging
3.Voorvragen
4.Waardering van het bewijs
5.Bewezenverklaring
6.Strafbaarheid van de feiten
7.Strafbaarheid van verdachte
8.Motivering van de straf en maatregel
- Psychologisch Pro Justitia rapport opgemaakt door dr. S.L. van Woerden, GZ-psycholoog, op 26 januari 2023;
- Psychiatrisch Pro Justitia rapport opgemaakt door drs. B.G.J. Gunnewijk, psychiater, op 5 februari 2023;
- Rapport van de Raad opgemaakt op 10 februari 2023.
psychiaterkomt in zijn rapport tot de volgende conclusie.
Naast deze gedragsproblematiek en zijn beïnvloedbaarheid is er ook in de afgelopen jaren sprake geweest van cannabis gebruik. Heden is dit gebruik in remissie daar hij door het continue toezicht en gestelde regels ook niet in de gelegenheid is om middelen te gebruiken. Vandaar dat geconcludeerd wordt tot een stoornis in het cannabis gebruik, matig, maar wel in gedwongen remissie.
Classificatie volgens DSM-5
312.89 Andere gespecificeerde disruptieve, impulsbeheersings- of andere gedragsstoornis
- Bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling met antisociale en afhankelijke trekken
304.30 Stoornis in cannabisgebruik, matig (in gedwongen remissie)
V61.20 Ouder-kind relatieprobleem
Het huidige lopende juridische kader van de voorwaardelijke PIJ, ingegaan in april 2022, wordt voldoende geacht om te kunnen borgen dat verdachte doorgaat op de ingeslagen positieve weg en dat ook het risico op terugval afdoende ingeperkt kan worden. Het huidige proces zou onderbroken worden bij plaatsing in een JJI middels een onvoorwaardelijke PIJ. Voor de huidige ten laste gelegde feiten wordt daarom geadviseerd deze af te doen middels een deels voorwaardelijke jeugddetentie.
psycholoogkomt in haar rapport tot de volgende conclusie.
Wanneer naar het tweede ten laste gelegde feit wordt gekeken, de straatroof, geeft verdachte aan niet daadwerkelijk zelf een rol te hebben gehad bij de straatroof. Dit maakt dat er in beperkte mate zicht is gekomen op de mogelijke drijfveren en onderliggende dynamiek rond die verdenking, waardoor er geen uitspraak kan worden gedaan met betrekking tot het eventuele toerekenen van dit feit.
psychiater en de psycholooghebben ter zitting gepersisteerd bij het ingediende advies. Verdachte heeft onvoldoende kunnen profiteren van de ingezette kaders binnen de voorwaardelijke PIJ-maatregel en daarom is het opnieuw misgegaan. Het past beter bij de persoon van verdachte om hem nog een kans te bieden zijn identiteit te ontwikkelen binnen het ambulante kader. Daarnaast verdient ook het drugsgebruik van verdachte nog aandacht, naast het contact met zijn ouders.
Raadheeft ter zitting verklaard dat de financiering bij de Forensische Formatie nog steeds niet geregeld is. Het lijkt nu wel in een vergevorderd stadium en de verwachting is dat deze financiering op korte termijn zal worden toegekend. Er kan dan gestart worden met de behandeling. Het onderzoek naar de enkelband is nog niet afgerond, omdat verdachte recent is verhuisd. Ook daarvan is de verwachting dat dit onderzoek op korte termijn zal worden afgerond. Ook de Raad adviseert het toezicht en de begeleiding bij de jeugdreclassering te laten, mede omdat een overgang naar de volwassenreclassering mogelijk financieringsproblemen met zich meebrengt. Dat is niet in het belang van verdachte.
Viittaaheeft ter zitting verklaard dat het goed zou zijn voor verdachte om bij zijn overstap van huisarrest naar vrijheid onder elektronisch toezicht door middel van een enkelband te staan.
9.Toepasselijke wettelijke voorschriften
10.Beslissing
[verdachte], daarvoor strafbaar.
4 (vier) maanden.
Dienst Vervoer & Ondersteuningtoe tot een bedrag van € 30,25 (zegge: dertig euro en vijfentwintig cent), te vermeerderen met de wettelijke rente daarover vanaf 7 augustus 2022 tot aan de dag van de algehele voldoening.
- veroordeelde zal zich gedurende vier maanden houden aan een avondklok. Deze avondklok houdt in dat veroordeelde zich gedurende twee maanden, te weten van 1 maart 2023 tot 1 mei 2023, dagelijks tussen 21:00 uur en 07:00 uur zal bevinden op het adres van Viittaa. Daarna zal veroordeelde zich gedurende twee maanden, te weten van 1 mei 2023 tot 1 juli 2023, dagelijks tussen 23:00 uur en 07:00 uur bevinden op het adres van Viittaa;
- veroordeelde zal gedurende vier maanden ter controle van de avondklok meewerken aan elektronisch toezicht en de regels die daarbij gelden.