Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.[eiser ] ,
[eiseres],
[gedaagde 2],
1.De procedure
- de dagvaarding van 25 februari 2022;
- de conclusie van antwoord van 25 mei 2022;
- het tussenvonnis van 22 juni 2022; en
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling van 15 juli 2022.
2.De feiten
F. OMSCHRIJVING APPARTEMENTSRECHTEN
(..)
K. VERDELING CANON
appartementsrecht met indexnummer 1, plaatselijk aangeduid als [adres] , met de bestemming bedrijfsruimte, gelegen op de begane grond en in de kelder, alsmede met tuin (groot éénhonderd vijfendertig vierkante meter), heeft een bruto vloeroppervlakte van éénhonderd zesenveertig (146) vierkante meter;
Geachte mevrouw [naam 2] ,
Verkoper verkoopt aan Koper, die van Verkoper koopt:
3. De in de erfpachtvoorwaarden toegestane bestemming is bedrijfsruimte. (..)”
c. Hij is voornemens de Gebruikseenheid te gebruiken als bedrijfsruimte / woning.”
5. Koper verklaart ermee bekend te zijn dat de huidige canon is vastgesteld op basis van een bedrijfsbestemming.”
€ 2.264,38 per jaar. De huidige canon bedraagt € 300,38 per jaar. Het tijdvak van de huidige canon loopt van 1 oktober 1996 tot en met 30 september 2046. De Gemeente verklaart in de e-mail onder meer:
Gewijzigd gebruik in strijd met erfpachtvoorwaardenUit de feitelijke omstandigheden ter plaatse, blijkt dat het gebruik van het erfpachtrecht is gewijzigd. Het is de erfpachter niet toegestaan het gebruik te wijzigen zonder voorafgaande privaatrechtelijke toestemming van de gemeente in haar hoedanigheid van de grondeigenaar. Deze toestemming is echter niet aangevraagd. U handelt hiermee in strijd met de erfpachtvoorwaarden.
3.Het geschil
4.De beoordeling van het geschil
enwonen als bestemmingen van het Pand worden genoemd. Het reglement van de VVE regelt in principe alleen de onderlinge verhoudingen van de leden van de VVE; de Gemeente staat daar buiten. De Gemeente heeft in dit geval echter wel de Splitsingsakte, waarin dus ook artikel 25 van het reglement van de VVE is opgenomen, ondertekend. De Gemeente wist dus of kon redelijkerwijs weten van de duale bestemming voor het Pand die binnen de VVE was afgesproken en heeft dit klaarblijkelijk geaccepteerd. Dit kan mogelijk tot onduidelijkheid leiden over of het Pand naast de erfpachtbestemming bedrijfsruimte ook de erfpachtbestemming wonen heeft.
ookwonen is. Duidelijk is wel dat de door de Gemeente vastgestelde canon is vastgesteld aan de hand van de bestemming bedrijfsruimte en dat de canon daarmee veel lager is dan die zou zijn bij de bestemming wonen. Gelet hierop en aangezien [gedaagde 2] wist dat [eisers] in het Pand wilden gaan wonen, had van [gedaagde 2] mogen worden verwacht dat hij [eisers] had gewezen op mogelijke risico’s met betrekking tot de erfpachtbestemming, de canon die gebaseerd is op de bestemming bedrijfsruimte en het feitelijk gebruik van bewoning. Deze situatie brengt het risico met zich mee dat dit op enig moment tot problemen kan leiden ten aanzien het feitelijk gebruik van het Pand en/of het opnieuw vaststellen van de canon door de Gemeente. Dit geldt des te meer nu [eisers] in tegenstelling tot Sloterdam Vastgoed B.V. niet door een makelaar werden bijgestaan. Gezien de onduidelijkheid had [gedaagde 2] [eisers] er dus ook niet van mogen verzekeren dat het zowel publiekrechtelijk als privaatrechtelijk was toegestaan in het Pand te wonen. [gedaagde 2] heeft [eisers] de mogelijkheid ontnomen om met voornoemde risico’s bij de koop rekening te houden, waardoor [gedaagde 2] zijn zorgplicht als notaris en goed opdrachtnemer heeft geschonden.