Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
OPENBAAR MINISTERIE,FUNCTIONEEL PARKET, HANDHAVINGSEENHEID AMSTERDAM,
1.[verweerder 1] ,
[verweerder 2],
1.[verzoeker 1] ,
[verzoeker 2],
[verzoeker 3],
[verzoeker 4],
[verzoeker 5],
[verzoeker 6],
2.[verweerder 1] ,
[verweerder 2],
[verweerder 3],
1.De procedure
- het verzoekschrift van het OM, met producties, ingekomen ter griffie op 19 april 2022;
- het verzoekschrift van de Medewerkers, met producties, ingekomen ter griffie op 20 april 2022;
- de beschikking van 28 april 2022 (hierna: de eerste beschikking), waarbij [verweerder 1] en [verweerder 2] , hangende het onderzoek in deze procedure en tot nader order, met onmiddellijke ingang als bestuurder van SHA zijn geschorst en mr. W.J.P. Jongepier is benoemd tot bestuurder van SHA;
- de beschikking van 9 mei 2022 (hierna: de tweede beschikking) waarbij een mondelinge behandeling is bepaald;
- het verweerschrift van 7 juni 2022, met producties;
- de correspondentie van 9 en 10 juni 2022 naar aanleiding van het ingediende verweerschrift en de beslissing van de rechtbank van 10 juni 2022 (zie hierna onder 1.2).
- het proces-verbaal van de mondelinge behandeling van 14 juni 2022, met de daarin vermelde stukken, waaronder het op 7 juni 2022 ingediende verweerschrift, met producties.
2.De feiten
supply-chainvan mondkapjes vanuit China naar afnemers in Nederland uiteengezet, waarbij de bestellingen en de distributie in Nederland door Coolblue zouden worden verzorgd. Vervolgbijeenkomsten van het LCH op 24 en 25 maart 2020 zijn, behalve door [verweerder 1] , ook door [verweerder 2] en [verweerder 3] bijgewoond.
non profitbasis zou plaatsvinden. De Medewerkers gingen er dus van uit dat Verweerders, althans de bestuurders van SHA, zich geheel en uitsluitend naar het charitatieve c.q. ideële belang van SHA zouden richten. In deze verwachting zijn zij teleurgesteld. De Medewerkers hebben daarmee voor een deel ook een eigen belang bij hun verzoek. Zij voelen zich geschaad in hun eer en goede naam doordat zij aan SHA verbonden zijn geweest en in dat kader ook personen uit hun eigen netwerk voor dit initiatief hebben benaderd. Een aantal van hen ( [verzoeker 1] , [verzoeker 3] , [verzoeker 5] , [verzoeker 6] en [verzoeker 4] ) heeft zich, na de berichtgeving in de media over de Mondkapjesdeal (zie onder 2.24 en 2.26), genoodzaakt gevoeld om op 12 juni 2021 een open brief aan de Volkskrant te sturen. Daarin hebben zij geschreven zich misleid, gemanipuleerd en voorgelogen te voelen en hebben zij Verweerders verzocht om de door hen gemaakte winst terug te storten. Volgens hen nemen de huidige bestuurders van SHA geen maatregelen om orde op zaken te stellen en stellen zij niet de belangen van SHA maar hun eigen belang voorop. Relevant is verder dat een aantal van de Medewerkers ( [verzoeker 5] en [verzoeker 6] ) ook door het bestuur van SHA is aangesproken op de met hen in vrijwilligersovereenkomsten overeengekomen geheimhouding, zoals ook uit de onder 2.29 aangehaalde brief blijkt.
non profitbasis te doen en wilden bovendien SHA niet in gevaar brengen. Daarom wilden zij een aparte bv oprichten die zij van een eigen financiering wilden voorzien. Met dit grootzakelijke kanaal beoogden Verweerders zichzelf van een inkomen te voorzien zodat zij zich ook voor een langere periode op
non profitbasis voor SHA zouden kunnen blijven inzetten, aldus steeds Verweerders.
het bevorderen van het beschikbaar komen van medische hulpmiddelen en aanverwante producten voor de zorg in tijden van nood’te vallen. Zelfs als deze mondkapjes, zoals Verweerders stellen, slechts waren bestemd voor een ‘ijzeren voorraad’ van de overheid, is dat nog steeds (mede) ten behoeve van de zorg in tijden van nood. Dat de Werkmaatschappij, zoals Verweerders stellen, feitelijk niet in staat was om dergelijke grote orders te verwerken wordt door het OM en de Medewerkers gemotiveerd betwist. Hoe dan ook valt deze stelling niet te rijmen met het voorstel tot samenwerking dat [verweerder 1] namens SHA/de Werkmaatschappij op 12 april 2020 aan het LCH heeft gedaan. Daarin wordt immers uiteengezet dat SHA/de Werkmaatschappij in staat zou zijn om via ‘
onze reeds geteste supply chain’ 100 miljoen mondkapjes naar Nederland te halen (zie onder 2.14). Dat afspraken met Coolblue hieraan in de weg zouden staan is door Coolblue weersproken.