Bij e-mail van 26 januari 2012 heeft [naam 2] aan Rabobank geschreven:
“U heeft aangegeven bij elkaar te willen komen. U gaf aan dat de Rabobank te weinig aan ons verdient, wat volgens (…) u wordt veroorzaakt omdat wij de rekening couranten te weinig gebruiken en de Rabobank hier wel voor reserves dient aan te houden.
In 2008 heeft de Rabobank samen met de FGH een hypotheek aangeboden welke bestaat/
bestond uit een Rabo rekening courant van 8.500.000 en een FGH hypotheek met 3 leningdelen van ook in totaal 8.500.000. Hiervoor is door ons 80.000 euro aan provisies (FGH en Rabobank) betaald. Zowel de Rabo rekening courant als de FGH hypotheek zijn allen gebaseerd op euribor met een opslag. Daarnaast hebben wij, op aandringen van de Rabobank, diverse derivaten met de Rabobank gesloten, omdat op deze manier het risico van stijgingen van de rentekosten van de 17.000.000 voor een groot gedeelte is afgedekt. Immers op deze manier zou er sprake zijn van een soort vaste rente”. Zoals door ons reeds eerder aangegeven is, zijn wij van mening dat de Rabobank ernstig in haar zorgplicht is tekort geschoten nu blijkt dat hiervoor geen enkele afdekking is geweest! Dit wordt veroorzaakt doordat binnen 3 maanden na het afsluiten van de lening de opslag van Rabobank met 80% (ii) is verhoogd van 1,35% naar 2,45%. Op grond hiervan is dit vervolgens gedeeltelijk door de Rabobank aangepast, maar voor 4.500.000 van de rekening courant bleef de verhoging van toepassing. Ook opslagen van de 3 leningdelen van de FGH zijn inmiddels fors verhoogd, waarvan de Rabobank, weliswaar indirect, ook profiteert.
(…)
Ook tegen de gemaakte afspraken is, heeft de Rabobank ons in latere instantie opgezadeld
met zogenaamde bereidheidstellingsprovisie, omdat de rekening courant niet altijd intensief
door ons werd gebruikt. Hiervoor is door ons 15.000 euro in 2011 aan de Rabobank betaald.
(…)
De door u gemaakte opmerking dat de Rabobank te weinig aan ons verdient, is dan ook naar
onze mening in de basis al geheel onterecht.
Tenslotte is sinds december 2011 een groot gedeelte van de rekening courant wel degelijk in gebruik en ook het laatste gedeelte zal op korte termijn afgeroepen worden in verband met diverse aankopen van onroerend goed portefeuilles.
(…)
Een verdere aanpassing van condities is voor ons dan ook niet bespreekbaar, tenzij ook bespreekbaar is dat de afgesloten derivaten bij u (zonder verdere verrekening) kunnen worden ingeleverd.
(…)”