Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
HEALTHCHECKCENTERS B.V.,
[eiseres sub 10], mede handelend onder de namen [handelsnaam 1] ,
[eiseres sub 13], mede handelend onder de namen [handelsnaam 2] ,
CORONASNELTESTPOINT B.V.,
[eiseres sub 18], mede handelend onder de naam [handelsnaam 3] ,
1.De procedure
2.De feiten
beschikbaar stellen en exploiteren testlocatiesaangekondigd voor partijen die op testlocaties coronasneltesten kunnen afnemen bij personen die bijvoorbeeld toegang hebben tot (in samenspraak met de overheid) georganiseerde evenementen.
beschikbaar stellen en exploiteren testlocatiesverzorgd om geïnteresseerde partijen nader de informeren over de toelatingsprocedure.
een beschrijvinginformatie over de toelatingsprocedure op het online platform Negometrix4 gezet, waaronder als bijlage 1 een deelnameformulier.
de beschrijvingstaat over de context van de opdracht en de rol van de Stichting Open Nederland voor zover van belang het volgende:
exclusievecapaciteit, dat inhoudt dat de testlocatie alleen wordt gebruikt voor het testen ten behoeve van het stapsgewijs openen van de samenleving (het testen zonder klachten, Spoor 2 (zie paragraaf 1.1.) en dat de Stichting bepaalt welke capaciteit op welke locatie (Small, Medium of Large) gewenst is. In paragraaf 1.2. staat tot slot over de vergoeding vermeld dat geselecteerde partijen een
fixed feeontvangen, die als volgt is opgebouwd:
de beschrijvingstaat dat de Stichting Open Nederland voor wat betreft de toelatingsprocedure aansluiting heeft gezocht bij de zogenoemde
open houseconstructie, waarbij alle geïnteresseerde en geschikte partijen in aanmerking komen voor een dienstverleningsovereenkomst. In dit hoofdstuk staat verder, voor zover van belang, het volgende:
de beschrijvingstaat dat de eisen en voorwaarden die de Stichting Open Nederland stelt aan een geïnteresseerde en aan de gevraagde dienstverlening, zijn opgenomen in het deelnameformulier, het uitvoeringsplan en de daarbij behorende IT- en kwaliteitsvoorwaarden (bijlagen 2, 4 en 5). In bijlage 2 zijn onder andere de in hoofdstuk 1 vermelde voorwaarden opgenomen zoals het kunnen beschikken over het minimaal aantal afnameplekken per regio en het exclusief beschikbaar stellen van de testlocatie.
- de inschrijvingstermijn voor de procedure te kort is;
- er sprake is van onduidelijke en onvolledige informatie;
- de structuur van de procedure en de rol van de Stichting Open Nederland onduidelijk is;
- de belangen van partijen die reeds teststraten hebben ontwikkeld niet zijn gewogen;
- een groot deel van de markt wordt uitgesloten door slechts één aanbieder per regio toe te laten en door te eisen dat de testlocaties exclusief beschikbaar moeten zijn voor ‘evenemententesten’;
- het systeem van financiële vergoedingen haaks staat op de vereisten van subsidiariteit en proportionaliteit.
Follow the Moneyis (onder andere) kritiek geuit op de totstandkoming van de Stichting Open Nederland en de toelatingsprocedure. In het artikel worden de kritische geluiden van aanbestedingsexperts geciteerd die door de journalisten zijn benaderd.
3.Het geschil
open houseconstructie uit te vragen.
open houseconstructie aan alle ondernemingen die aan bepaalde eisen voldoen toegang moet worden verleend tot de overeenkomst die het object is van de procedure. Bij een
open houseconstructie vindt geen selectie plaats onder de belangstellende ondernemers. Er is in dat geval geen sprake is van een overheidsopdracht (vgl. het Falk Pharma arrest (HvJ EU 2 juni 2016, ECLI:EU:C:2016:399 en het Tirkkonen-arrest (HvJ EU 1 maart 2018, ECLI:EU:C:2018:142). De Aanbestedingswet 2012 is dan ook niet op een dergelijke procedure van toepassing.
open houseconstructie, omdat in de toelatingsprocedure een loting plaatsvindt, namelijk op het moment dat er meer dan één geldige aanmelding voor een regio is. De Commissie van Aanbestedingsexperts (CvA) heeft in een advies van 6 juni 2019 (advies 529) een loting gekwalificeerd als een verdelingsprocedure met behulp waarvan een selectie wordt gemaakt. Hierdoor verschiet de
open houseconstructie van kleur, waardoor het aanbestedingsrecht van toepassing is. Hoewel de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bij vonnis van 27 november 2020 anders heeft geoordeeld (ECLI:NL:RBMNE:2020:5180), moet de lijn van de CvA worden gevolgd. Eiseressen verbinden hieraan de conclusie dat de Aanbestedingswet 2012 (Aw) van toepassing is en de opdracht moet worden aanbesteed.
Follow the Moneywaarin het gebrek aan transparantie rond de Stichting Open Nederland centraal staat en dat de opdracht voor de dienstverlening die de Stichting biedt openbaar had moeten worden aanbesteed.
- i) geen daadwerkelijke
- ii) geen volledige informatie te verschaffen binnen een redelijke termijn voorafgaand aan sluiting van de inschrijvingstermijn;
- iii) het hanteren van selectiecriteria die oneerlijk, discriminatoir en in strijd met het mededingingsrecht zijn;
- iv) geen sprake is van een gelijk speelveld.
open houseconstructie is toegepast. Verder bestond er ook geen noodzaak om een dienstverlening met beschikbaarheidsvergoeding te vragen, waardoor die loting niet nodig was. De Staat kan immers het aantal testafnames zelf controleren en een beschikbaarheidsvergoeding leidt tot onnodige kosten voor de gemeenschap en bevoordeling van toegelaten teststraten.
4.De beoordeling
Testen voor Toegangwaarmee personen toegang tot bepaalde evenementen krijgen na een negatieve coronasneltest. Hiervoor moet een fijnmazige infrastructuur voor snelle testcapaciteit van 400.000 testen per dag worden opgezet. De testresultaten komen digitaal beschikbaar in de vorm van een QR-code via de CoronaCheck App om te kunnen worden uitgelezen.
Follow the Money, maar zijn zelf niet voldoende expliciet ingegaan op welke argumenten daarvoor steekhoudend zijn. De Staat heeft op haar beurt aangevoerd dat weloverwogen rechtstreeks opdracht aan De Stichting is gegeven, omdat een aanbesteding teveel tijd zou kosten en dat zich niet zou verhouden met een spoedige, veilige en verantwoorde openstelling van de maatschappij. Volgens de Staat kan met als uitgangspunt het belang van (geestelijke) volksgezondheid daarvoor worden gekozen, ook al zou dat op gespannen voet staan met beginselen van aanbestedingsrecht. De Staat verwijst daarbij naar de Aanbestedingsrichtlijn 2014/24/EU overweging 41 en artikel 62 juncto 52 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. De Staat lijkt daarmee een beroep te doen op de mogelijkheid om in coronatijd wegens (dwingende) spoed een andere (aanbestedings)procedure te volgen (overigens biedt de Aanbestedingswet 2012 daarvoor ook mogelijkheden). Eiseressen hebben hier onvoldoende tegenover gezet. Zij hebben onvoldoende uiteengezet waarom in deze zaak niet zou kunnen worden afgeweken van de regels van aanbestedingsrecht en zijn nauwelijks ingegaan op de stelling van de Staat dat sprake is van dwingende spoed. Doordat in dit kort geding het debat op dit onderdeel onvoldoende is gevoerd, en het had op de weg van eiseressen gelegen daar het voortouw in te nemen, kan op dit onderdeel geen inbreuk op het aanbestedingsrecht worden vastgesteld.
checks and balances’ kent. Er is geen Raad van Toezicht, geen verplichte accountantscontrole en het bestuur bepaalt zelf wie er in het bestuur zit. De Staat kan nauwelijks controle uitoefenen. Aldus steeds eiseressen. De Staat heeft op echter voldoende aannemelijk gemaakt, dat zij zodanige afspraken met de Stichting heeft gemaakt dat kan worden geverifieerd of zij haar gefaseerde taken nakomt. Weliswaar zijn deze afspraken pas een dag voor de zitting vastgelegd in een raamovereenkomst, maar dat neemt niet weg dat de regie en controle nu is vastgelegd en transparantie is gegeven. De Stichting moet inzage geven in haar administratie, krijgt gefaseerd geld en dient financiële verantwoording af te leggen. Verder heeft de Stichting geen winstoogmerk en gaat het om een tijdelijke opdracht, waarbij geld terugvloeit naar het ministerie als dat niet wordt gebruikt. Deze informatie is (weliswaar aan de late kant) op de zitting gedeeld en volgt onder andere ook uit de brief van 14 april 2021 van de Minister van VWS. Ter zitting heeft de Stichting daarnaast betoogd dat de heer [naam 4] niet alleen de verantwoording draagt voor de Stichting. Er zijn meer ervaren personen bij de Stichting betrokken, zoals bijvoorbeeld de heer [naam 7] van NS.
open houseconstructie wel zuiver is. Eiseressen stellen zich immers op het standpunt dat met het lotingselement toch een selectie wordt gemaakt en dat daarom het aanbestedingsrecht van toepassing is.
open houseconstructie met loting toelaatbaar geacht. In die zin wordt de lijn van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland gevolgd (ECLI:NL:RBMNE:2020:5180). Met de loting zal er immers geen selectie en rangschikking van gegadigden plaatsvinden aan de hand van selectie- en gunningsvoorwaarden en de gegadigden concurreren niet met elkaar. Iedere gegadigde die aan de minimum vereisten voldoet wordt toegelaten. De toelatingsprocedure betreft dus een zuivere
open houseconstructie en kwalificeert niet als aanbestedingsprocedure.
open houseconstructie testcapaciteit uitvraagt in plaats van het uitvoeren (en betalen) van testen. Zij gaat de deelnemers ook betalen voor het beschikbaar houden van capaciteit in plaats van (alleen) voor de afgenomen testen. Hiermee wil zij om het project operationeel beheersbaar te houden bereiken dat testcapaciteit gegarandeerd is. Als echter voor beschikbare capaciteit wordt betaald, kan geen onbeperkt aantal gegadigden worden toegelaten vanwege de financiële grens die er is. Eiseressen hebben hiertegen bezwaar gemaakt. Zij stellen zich op het standpunt dat onnodig is een dienstverlening met beschikbaarheidsvergoeding uit te vragen en dat loting ook niet nodig is. Het is echter aan de Stichting om de wijze van uitvraag te bepalen en te kiezen voor zekerheid in de vorm van gegarandeerde testcapaciteit.
open houseconstructies zonder loting, maakt dat niet anders.
de beschrijvingwordt omschreven als “Testen om de samenleving stapsgewijs te openen (testen van mensen zonder klachten).” Volgens eiseressen dwingt deze voorwaarde hen om al hun huidige testactiviteiten te staken en door opnieuw te investeren zich volledig te richten op de door de Stichting gewenste sneltesten. Dit is teveel gevraagd en leidt tot onnodige kosten vanwege de beschikbaarheidsgarantie. Bovendien kan alleen Lead Healthcare die al voor de Stichting werkt hieraan voldoen. Aldus steeds eiseressen.
Testen voor toegangworden afgenomen. Dit vanwege gevaar voor vermenging van geldstromen en testen, alsmede vanuit IT-technisch oogpunt. Daarnaast is het gegadigden toegestaan om zowel een commerciële locatie als locatie in opdracht van de Stichting te exploiteren. Zij hoeven hun huidige activiteiten dus niet af te stoten.
open houseconstructie blijft in stand zoals deze is opgezet.