Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
aan de zijde van Jelurida:
- L. Malovic, tolk in de Engelse taal;
- [naam 1/ontwikkelaar 7] , vertegenwoordiger van Jelurida en aanwezig via Skype verbinding;
- [naam 2/ontwikkelaar 14] , eveneens vertegenwoordiger van Jelurida en aanwezig via Skype verbinding;
- mr. M.R.S. Bacon;
- L. Crul, tolk in de Engelse taal;
- [naam 3] , CEO van Apollo, aanwezig via Skype verbinding.
2.De feiten
https://bitbucket.org/ [gebruiker 2/ontwikkelaar 3] /nxt-public). Administrator van het project op GitHub was een gebruiker met de (fictieve) naam [gebruiker 2/ontwikkelaar 3] . De eerste release van de Nxt Software (versie 0.4.7e) op GitHub vond plaats op 2 januari 2014.
root folderook een bestand gestaan met de naam DEVELOPER-AGREEMENT.txt. Daarin stond onder meer het volgende:
The Nxt software is distributed under the GPL version 2, with the exception of the client UI code currently under /html/ui which is distributed under the MIT license.
Re-licensing of the Nxt software under a different license requires the agreement of all copyright holders whose work is being re-licensed. To ensure that an unreachable copyright holder cannot prevent the active development team from making licensing decisions, each copyright holder who leaves the development team shall provide an Nxt acount number in the AUTHORS.txt file, at which he can be contacted to discuss such decisions. Lack of such contact info, or lack of any type of response to a re-licensing permission request after more than 28 days, as recorded in the Nxt blockchain, shall be interpreted as an irrevocable permission to the then active development team to perform the specific re-licensing for which such a permission has been sought.”
GNU General Public License, version 2(hierna: de GPL). De tekst daarvan heeft ook op de GitHub van Nxt gestaan in het bestand COPYING.txt. In de GPL is onder meer het volgende bepaald.
1.You may copy and distribute verbatim copies of the Program’s source code as you receive it (…) provided that you (…) keep intact all the notices that refer to this License (…); and give any other recipients of the Program a copy of this License along with the Program.”
Contribution Agreementvan die datum zijn [naam 4] , [naam 8/ontwikkelaar 7] , [naam 6] en [naam 9/ontwikkelaar 12] overeengekomen dat hun intellectuele eigendomsrechten op de Nxt Software aan Jelurida Holding B.V. worden overdragen.
Asset Purchase Agreementovereengekomen dat Jelurida Holding alle intellectuele eigendomsrechten overdraagt aan Jelurida.
http://GitHub.com/ApolloFoundation/Apollo. Daarbij heeft Apollo tevens de JPL integraal opgenomen in het bestand LICENSE.txt, welke is gepubliceerd op de GitHub van Apollo.
3.Het geschil
Door in strijd met de voorwaarden in de JPL te handelen heeft Apollo geen toestemming voor de openbaarmaking van de Nxt Software, die deel uitmaakt van de Apollo Software, in de periode van 25 oktober 2019 tot 20 augustus 2020. Zij heeft dat wel gedaan en daarmee maakt Apollo inbreuk op het auteursrecht van Jelurida op de Nxt Software. Jelurida heeft een spoedeisend belang bij de gevraagde voorzieningen, nu Apollo zich voorlopig onder protest houdt aan de JPL, maar weigert een onthoudingsverklaring te tekenen.
Ten eerste betwist Apollo dat zij tekortgeschoten is in de nakoming van de JPL, omdat de Apollo software een wezenlijk ander product is dat voldoende is verwijderd van de Nxt Software om als zelfstandig werk te worden gekwalificeerd.
Ten tweede voert Apollo aan dat de JPL onder een verkeerde voorstelling van zaken aan haar is voorgelegd. Zij wist op dat moment niet dat op de Nxt Software eigenlijk een
open sourcelicentie van toepassing was, althans diende te zijn. De JPL is daarmee vernietigbaar en Jelurida kan zich niet beroepen op nakoming daarvan.
Ten derde betwist Apollo dat Jelurida auteursrechthebbende is op de Nxt Software. De auteursrechten van de Core Developers zijn immers nooit rechtsgeldig aan Jelurida overgedragen.
Tot slot heeft Apollo (subsidiair) aangevoerd dat Jelurida hoogstens mede-auteursrechthebbende kan zijn op de Nxt Software. Zij kan het auteursrecht op de Nxt Software niet zonder toestemming van alle auteursrechthebbenden exploiteren, waardoor van Apollo niet kan worden verlangd dat zij de JPL dient toe te passen.
4.De beoordeling
commentsof coderegels). Apollo is niet op die stelling ingegaan. In deze procedure wordt er daarom vanuit gegaan dat de Nxt Software een auteursrechtelijk beschermd werk is.
core developers, opgenomen in het bestand AUTHORS.txt (zie 2.8):
- [ontwikkelaar 4] (pseudoniem: [pseudoniem 2] );
- [naam 5/ontwikkelaar 5] (pseudoniem: [pseudoniem 3] );
- [ontwikkelaar 6] (pseudoniem: [pseudoniem 4] );
core developers[gebruiker 2/ontwikkelaar 3] , [naam 5/ontwikkelaar 5] en [naam 7/pseudoniem 10] hebben beoogd daarmee hun aandeel in het auteursrecht op de Nxt Software in september 2016 over te dragen aan [naam 4] , respectievelijk aan [naam 6] . Ter zitting heeft Gountchev bevestigd dat hij degene is onder het pseudoniem [naam 7/pseudoniem 10] . In de
Shareholders Agreementvan 30 september 2016 zijn [naam 4] en Wisselink, evenals
core developers[naam 8/ontwikkelaar 7] en [naam 9/ontwikkelaar 12] , overeengekomen om hun aandeel in de Nxt Software over te dragen aan Jelurida Holding B.V.. Deze laatste vennootschap heeft vervolgens haar auteursrecht op de Nxt Software overgedragen aan Jelurida IP B.V. door middel van de
Asset Purchase Agreementvan 21 juni 2017 (zie 2.12). Jelurida heeft voorts een screenshot overgelegd van een
Signed Messagevan
core developer[ gebruiker 1/ontwikkelaar 1] van 1 november 2016, waarin hij schrijft alle intellectuele eigendomsrechten op zijn bijdrage aan de Nxt Software aan Jelurida IP B.V. over te dragen.
Nxt tokens- waarin de
core developers[gebruiker 2/ontwikkelaar 3] en [naam 7/pseudoniem 10] zijn aangeduid met een pseudoniem, en die voorzien zijn van een GPG public key en van een Nxt account nummer - kunnen worden gekwalificeerd als schriftelijke stukken waaruit de bedoelingen van partijen blijkt, ondertekend door degene die de auteursrechten beoogt over te dragen, hangt mede af van de vraag of de authenticiteit en de identiteit van de daarin vermelde partijen met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld. Dit vereist een onderzoek naar de feiten die buiten het bestek valt van dit kort geding.
core developersdie in het kader van deze procedure niet is ingebracht. In artikel 47 Aw is immers bepaald dat die wet slechts van toepassing is op werken die voor het eerst in Nederland zijn “uitgegeven”, dan wel werken van Nederlandse makers of, in sommige gevallen, op makers die in Nederland hun gewone verblijfplaats hebben.
GPG public keyen een Nxt account nummer, voldoet aan het dan geldende aktevereiste zal in dat geval ook moeten worden beoordeeld naar buitenlands recht.
core developers[gebruiker 2/ontwikkelaar 3] , [naam 5/ontwikkelaar 5] , [naam 7/pseudoniem 10] , [naam 8/ontwikkelaar 7] en [naam 9/ontwikkelaar 12] hebben beoogd hun auteursrechten op de Nxt Software over te dragen. Omdat niet aannemelijk is gemaakt dat die overdrachten om formele redenen niet rechtsgeldig zouden zijn, zal in deze procedure voorshands ervan worden uitgegaan dat dit geldige overdrachten zijn. Met betrekking tot de gestelde overdracht van auteursrechten door [ gebruiker 1/ontwikkelaar 1] wordt daar niet van uitgegaan. In tegenstelling tot de
Nxt tokens, is de
Signed Messageniet voorzien van een Nxt nummer, noch van een
GPG public key. Voorshands is niet voldoende aannemelijk dat de
Signed Messageenig handvat biedt om de authenticiteit en identiteit van [ gebruiker 1/ontwikkelaar 1] met voldoende zekerheid te kunnen vaststellen.
core developers( [pseudoniem 2] , Chepurnoy , [ontwikkelaar 8] , [ontwikkelaar 9] , [pseudoniem 8] , Yassin en [ontwikkelaar 13] ) geen overdracht aan Jelurida heeft plaatsgevonden. Jelurida stelt dat [ontwikkelaar 9] , [pseudoniem 8] en [ontwikkelaar 13] geen bijdrage hebben geleverd aan de broncode van de Nxt Software. Met betrekking tot [pseudoniem 2] , Chepurnoy , [ontwikkelaar 2] , [ontwikkelaar 8] , en Yassin erkent Jelurida dat zij hebben bijgedragen aan de broncode van de Nxt Software. Daarmee is voldoende aannemelijk dat Jelurida hoogstens voor een deel auteursrechthebbende is op de Nxt Software. Partijen zijn het er niet over eens hoe groot dit deel is. Jelurida stelt dat die
core developersminder dan 8% aan de gehele broncode hebben bijgedragen. Apollo betwist dat percentage en stelt dat ook [pseudoniem 8] en [ontwikkelaar 9] significante bijdragen aan de broncode van de Nxt Software hebben geleverd. Jelurida weerspreekt dit op haar beurt en stelt dat [ontwikkelaar 9] en [pseudoniem 8] slechts bijdragen hebben geleverd aan de
user interfacevan de Nxt Software, niet aan de broncode.
core developers[ontwikkelaar 9] en [ontwikkelaar 2] over te leggen, en een overeenkomst waaruit blijkt dat
core developer[pseudoniem 8] zijn auteursrechten op de Nxt Software heeft overgedragen aan Apollo. In tegenstelling tot wat Apollo heeft aangevoerd, blijkt niet uit die producties dat [ontwikkelaar 9] , [ontwikkelaar 2] en [pseudoniem 8] géén toestemming hebben gegeven voor de exploitatie van de Nxt Software onder de JPL door Jelurida. Voor zover Apollo betoogt dat zij als gevolg van de overdracht door [pseudoniem 8] mede-auteursrechthebbende is geworden, geldt dat dit door Jelurida ter zitting gemotiveerd is betwist. Daarom kan daar in dit kort geding niet vanuit worden gegaan.
core developers[pseudoniem 2] , [naam 5/ontwikkelaar 5] , Chepurnoy , [ontwikkelaar 8] , Yassin en [ontwikkelaar 13] niet is uitgesloten is dat zij mede-auteursrechthebbenden zijn op de broncode van de Nxt Software. Aan Apollo kan worden toegegeven dat er dus een mogelijkheid bestaat dat zij als mede-auteursrechthebbenden niet hebben ingestemd met de exploitatie van de software onder de voorwaarden van de JPL, in strijd met artikel 3:166 BW. Dat is echter onvoldoende om er voorshands vanuit te gaan dat Jelurida niet gerechtigd is om de Nxt Software te exploiteren. Het had op de weg van Apollo gelegen om nader te onderbouwen welke van deze
core developersdaadwerkelijk rechten op de Nxt Software doen gelden en dat zij daadwerkelijk geen toestemming hebben verleend aan exploitatie van de software door Jelurida. Dit geldt ook voor het standpunt van Apollo dat er mogelijk nog vele andere ontwikkelaars betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de Nxt Software die een aandeel in het auteursrecht op de Nxt Software hebben. Dit alles leidt tot de conclusie dat voorshands aannemelijk is dat Jelurida de Nxt Software mag exploiteren onder de JPL.
core developersvan de Nxt Software. Apollo stelt echter 400.000 regels aan eigen code te hebben toegevoegd en de code te hebben ge-
refactored, met als resultaat dat de Apollo Software een wezenlijk ander product is dat voldoende van de Nxt Software verwijderd is om als zelfstandig werk te kunnen worden aangemerkt.
refactoredis niet voldoende om voorshands aan te nemen dat sprake is van een nieuw, oorspronkelijk werk. Voorshands is aannemelijk dat Apollo in de periode van 25 oktober 2019 tot 20 augustus 2020 door een significant deel van de Nxt Software code te kopiëren, inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van Jelurida op de Nxt Software, voor zover zij daar geen toestemming toe had op grond van de JPL.
copyright noticeheeft opgenomen in het door haar beschikbaar gemaakte softwarepakket (versie 1.44.2), hetgeen in strijd is met artikel 2.1 van de JPL. Door in strijd te handelen met de JPL, is op grond van artikel 5 van de JPL de toestemming om de Nxt Software te bewerken en verspreiden vervallen waardoor, in lijn met hetgeen is overwogen onder 4.16, voorshands aannemelijk is dat Apollo inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van Jelurida.
airdropverplichting in artikel 3.4.1 van de JPL. Als prikkel tot nakoming zal aan het bevel een dwangsom worden verbonden zoals gevorderd.
lex protectionis). Om een inbreukverbod voor andere landen te geven, dient dus eerst te worden bepaald of de handelingen inbreukmakend zijn naar de van toepassing zijnde nationale rechtsstelsels, of de gedaagde ook naar dat recht aansprakelijk is, en of een verbod wel een remedie is die onder het desbetreffende vreemde recht beschikbaar is. Jelurida heeft met betrekking tot die vragen slechts aangevoerd dat het Europese auteursrecht in steeds verdergaande mate geharmoniseerd is. Dat mag zo zijn, het Europese auteursrecht
acquisis niet in die mate geharmoniseerd dat voorshands kan worden aangenomen dat in elk EU land sprake is van inbreuk, van aansprakelijkheid en van eenzelfde toepasselijke remedie. De vorderingen van Jelurida zullen daarom worden beperkt tot het Nederlandse grondgebied.
landing pagevan
http://appollocurrency.comstrekt te ver, nu een bevel daartoe zou inhouden dat het bericht openbaar wordt gemaakt aan een wereldwijd publiek. Aannemelijk is dat slechts een klein deel van dat publiek via Apollo op de hoogte gesteld hoeft te worden. Apollo zal haar afnemers immers bekend moeten maken aan Jelurida en ook de hiervoor genoemde brief moeten verzenden. Deze voorziening zal dan ook worden geweigerd.
- verschotten €
15.477,73Totaal IE kosten: € 38.633,73
€ 147,00(10% liquidatietarief)