7.1.Daarnaast voert verzoeker aan dat zijn huidige onveilige woonsituatie (zowel fysiek als mentaal) leidt tot een voor hem levensontwrichtende situatie. In die zin dat hierdoor sprake is van angst, ernstige psychische klachten en verergering van eerder opgelopen trauma’s, met een disfunctioneren tot gevolg op het gebied van studie, werk en zijn overige dagelijkse leven, aldus verzoeker. Hij is vijf maal tevergeefs bij de politie geweest om aangifte te doen van de mishandelingen en bedreigingen, is twee keer op de spoedeisende hulp beland na suïcidepogingen (op 2 oktober 2019 en 4 december 2019) en is de woning inmiddels ontvlucht. De behandeling van zijn psychische klachten is door de psycholoog van i-psy tijdelijk stilgezet, omdat verzoekers woonsituatie eerst stabiel moet zijn om hem goed te kunnen helpen. De GGD heeft dit alles in het advies van 10 mei 2019 niet onderkend. Dit advies is dan ook onzorgvuldig tot stand gekomen en onjuist. Ter staving van de gevolgen die zijn huidige woonsituatie volgens hem op zijn psychische gesteldheid heeft, heeft verzoeker de volgende stukken overgelegd:
- Een verklaring van Doras Maatschappelijke dienstverlening. In deze verklaring wordt aangegeven dat verzoekers thuissituatie directe gevolgen heeft voor zijn persoonlijke veiligheid en studievoortgang. Ook wordt aangegeven dat verzoeker kenbaar heeft gemaakt zich in zijn woning onveilig te voelen, omdat zijn huisgenoten hem stelselmatig intimideren, bedreigen en mishandelen. Volgens Doras is op initiatief van verzoeker meermaals geprobeerd om een mediationtraject te starten, maar hieraan wordt niet meegewerkt. Inmiddels loopt verzoeker tegen een burn-out aan, nu zijn basisveiligheid thuis weg is, aldus Doras. Door Doras wordt geconcludeerd dat verzoeker door de aanhoudende stresssituatie niet toekomt aan zijn primaire levenstaken, zoals het voltooien van zijn studie maar bovenal het leiden van een menselijk aanvaardbaar leven.
- Een brief van i-psy van 27 juni 2019. Hierin staat dat verzoeker stress ondervindt en bang is om thuis te zijn vanwege het conflict met zijn huisgenoten en dat verzoeker heeft gemeld dat zij fysiek en verbaal agressief tegen hem zijn. Volgens de psycholoog en psychiater van i-psy lijkt dit bij te dragen aan depressieve symptomen en die van PTSS.
- Een brief van de spoedeisende hulp. Hieruit volgt dat verzoeker op 2 oktober 2019 op de spoedeisende hulp is beland na een bewuste overdosering van medicatie. De anamnese van de crisisdienst luidt:
“Komt uit Syrië, bekend met PTSS. Samenloop van omstandigheden, moeder ligt in een coma, hij heeft problemen met zijn huisgenoot en het gaat slecht met zijn studie. Het is een impulsieve actie geweest zonder actieve doodswens.”
- Een brief van Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam, waar verzoeker na de bovenstaande suïcidepoging terecht kwam. Hierin staat onder meer:
“Bij psychiatrisch onderzoek zien wij een goed verzorgde matig depressieve man (…) zonder actieve doodswens. Zijn wanhoopsgevoelens worden met name geluxeerd door een conflict in zijn woonsituatie en een gezondheidsverslechtering van zijn moeder.”
- Een brief van Samenwerkende Fysiotherapeuten Rivierenbuurt van 11 november 2019. Het volgende wordt aangegeven:
“De woonsituatie geeft hem veel spanning wat zich fysiek uit. Doordat zijn lichamelijke klachten ook worden veroorzaakt door de slechte huis situatie is het goed als daar ook verandering in komt. Hierdoor zal een deel van zijn problemen opgelost worden.”
- Een brief van i-psy van 3 januari 2020. Hierin staat dat verzoeker angst heeft om in zijn woning te verblijven vanwege het conflict met zijn huisgenoten en dat hij zich steeds meer gefrustreerd, hulpeloos en boos lijkt te voelt. Volgens i-psy relateert verzoeker dit met name aan het gebrek aan stabiliteit in de woonsituatie, naast enkele andere verlieservaringen. Daarnaast merkt verzoeker dat zijn studievoortgang negatief wordt beïnvloed en hij meldt dat hij zich somber voelt, weinig energie heeft, geagiteerd en prikkelbaar is, vaker in conflict komt met anderen en zich mede daardoor sociaal terugtrekt, zo staat in de brief. Daarnaast wordt in de brief aangegeven dat hij zich alleen en onbegrepen voelt, dat hij zelfmoordgedachten heeft en dat hij in 2019 twee suïcidepogingen heeft gedaan. Verzoeker heeft bij i-psy aangegeven dat hij het gevoel heeft niet verder te komen en zich nergens op te kunnen richten, zolang zijn woonprobleem niet opgelost is.
- Een brief van de huisarts van 3 februari 2020. In deze brief onderschrijft de huisarts het belang van een eigen, rustige woonomgeving om het psychische herstel van verzoeker te waarborgen.
- Een e-mailbericht van de behandelend psycholoog bij i-psy. Hierin geeft de psycholoog aan dat het beter is om de behandeling tijdelijk stil te zetten en om deze te hervatten zodra de situatie omtrent verzoekers huisvesting stabiel is.
- Verklaringen van UAF, [organisatie] , Hogeschool Utrecht, Stichting Secret Garden en vrienden. Hierin worden zorgen geuit over verzoekers woonsituatie, studievoortgang en persoonlijke welzijn.