Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
Na verder debat hebben partijen verzocht vonnis te wijzen.
2.De feiten
- Welke acties gaat u treffen om de tevredenheid en/of de werkomstandigheden voor de medewerkers (verder) te verbeteren?
- Hoe gaat u om met de duurzame inzetbaarheid van het Personeel?
- Op welke wijze geeft u invulling aan de termen “respect” en “omgangsregels” en op welke wijze borgt u dat iedereen hiervan op de hoogte is en hiernaar handelt?
productie ureninzet en het door Asito ingediende uurtarief het productie
uurtarief zakt naar (…). Met het door Asito ingediende uurtarief en de extra
in te zetten uren komt dit neer op een geldwaarde van (…). Tevens blijkt dat
de door Asito genoemde ureninzet in de beantwoording afwijkt van de ureninzet
welke in de prijzenbladen is opgenomen.
3.Het geschil
4.De beoordeling
In de brief van 20 november 2018, waarin HvA haar voorgenomen gunningsbeslissing heeft gemotiveerd, heeft HvA per criterium toegelicht hoe zij tot die score is gekomen. In de brief van 8 december 2018 heeft zij, naar aanleiding van een tussen HvA en Asito plaatsgevonden gesprek, nog een verdere toelichting gegeven. Hetgeen in die brief staat vermeld kan niet worden gezien als een nieuwe motivering, zoals Asito ten aanzien van sommige punten heeft gesteld.
1) dat het antwoord van Asito niet is toegespitst op het perceel;
2) dat de inzet van leiding aan de hoge kant is, en
3) dat de toelichting op dekking en bezetting van de schoonmakers ontbreekt.
Dit heeft HvA in haar brief van 4 december 2018 nader toegelicht door Asito erop te wijzen dat:
ad 1) door alleen HvA als geheel te benoemen niet specifiek voor perceel 4 is ingeschreven en in het antwoord de verscheidenheid in en van de gebouwen is gemist;
ad 2) de inzet van vier objectleiders betekent dat FM-ers met meer dan één objectleider moeten schakelen, hetgeen als te belastend wordt gezien, en
ad 3) een duidelijke toelichting ontbreekt op de bezetting van de schoonmakers in het licht van het leveren van schoonmaakkwaliteit die continu voldoet aan de afgesproken schoonmaakkwaliteit en de borging hiervan.
1) dat er twijfels zijn over de extra uren die worden ingezet en
2) dat de termen ‘respect’ en ‘omgangsregels’ en de borging hiervan erg mager is uitgewerkt.
In de brief van 4 december 2018 heeft HvA dit nader toegelicht door, kort gezegd, te vermelden dat:
ad 1) vraagtekens worden geplaatst bij de uitvoerbaarheid en het effect van de door Asito in haar antwoord omschreven extra ureninzet op het uurtarief en dat de door Asito genoemde ureninzet afwijkt van de ureninzet die in de prijzenbladen is opgenomen, en dat
ad 2) in het antwoord van Asito wordt gemist hoe de schoonmakers onderling invulling geven aan de termen ‘respect’ en ‘omgangsregels’ en hoe dit geborgd wordt en blijft.Hhh
1) dat het doel ‘een schone campus’ in het antwoord wordt gemist; en
2) dat de prioritering van de doelstelling niet optimaal is afgestemd op het perceel.
Volgens Asito behoefde zij het doel ‘een schone campus’ hier niet in haar antwoord te betrekken omdat de vraag uitsluitend betrekking had op de tien doelstellingen zoals opgenomen onder paragraaf 2.1 van de Leidraad. Daarin wordt zij niet gevolgd. Gelet op de aard van de aanbesteding, die ziet op het tot stand komen van een schoonmaakcontract, is het hoofddoel ‘een schone campus’. Dit doel is ook met zoveel woorden in de Leidraad opgenomen (onder andere onder 1.1.7). HvA heeft terecht aangevoerd dat zij van de inschrijvers mocht verwachten dat zij in de beantwoording van de vraag onder 2.2.1 (Doelstellingen van de aanbesteding) dit hoofddoel zou betrekken, in die zin dat zij de doelstellingen zou uitwerken in het licht van het hoofddoel ‘een schone campus’. Door dit niet te doen heeft Asito wederom terecht niet de maximale score gekregen. Ook hier geldt bovendien weer dat Asito ook op een tweede onderdeel niet naar de volle tevredenheid van HvA heeft geantwoord omdat zij in haar antwoord te weinig perceelgericht is geweest.
1) er in het antwoord vier objectleiders worden ingezet voor negen panden, hetgeen wordt beschouwd als te summier, en
2) in het antwoord te weinig aandacht is besteed aan de locaties die verder af liggen van de Amstelcampus.
In de nadere toelichting heeft HvA over onderdeel 1 geschreven dat het antwoord van Asito in samenhang met haar antwoord bij 2.1.1. niet wordt doorgrond omdat de extra uren leiding die zij bij 2.1.1 heeft genoemd niet te rijmen zijn met vier objectleiders voor negen panden. Zoals hiervoor onder 4.6 reeds is overwogen, heeft HvA met de woorden ‘te summier’ niet gedoeld op het aantal door Asito in te zetten objectleiders maar op de onderbouwing van Asito. Gelet op deze onduidelijkheid heeft Asito dan ook terecht niet de maximale score behaald. Daar komt nog bij dat aannemelijk is geworden dat Asito in haar antwoord niet of nauwelijks aandacht heeft besteed aan de verderaf gelegen locaties, zodat alleen daarom al niet de maximale score te behalen was.
980,00
980,00