ECLI:NL:RBAMS:2019:7143

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
16 september 2019
Publicatiedatum
27 september 2019
Zaaknummer
C/13/672280 HA RK 19/322
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Wraking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Wrakingsverzoek niet-ontvankelijk verklaard wegens eerdere uitspraak

In deze zaak heeft de Wrakingskamer van de Rechtbank Amsterdam op 16 september 2019 uitspraak gedaan over een wrakingsverzoek van een verzoekster. Het verzoek tot wraking was ingediend op 12 september 2019, maar de rechter had al op 9 september 2019 uitspraak gedaan in een aanhangige zaak van de verzoekster, met zaaknummer C/13/7557976 / HA RK 19/4520. De wrakingskamer heeft vastgesteld dat een wrakingsverzoek alleen kan worden ingediend tegen een rechter die een zaak nog in behandeling heeft. Aangezien de rechter in kwestie al een vonnis had gewezen, was er geen mogelijkheid meer voor de verzoekster om de rechter te wraken. De verzoekster had aangevoerd dat zij twijfels had over de onpartijdigheid van de rechter en vermoedde dat de beslissing partijdig was. De wrakingskamer heeft echter geoordeeld dat de verzoekster niet ontvankelijk was in haar verzoek, omdat het niet mogelijk is om een wrakingsverzoek in te dienen tegen een rechter die geen zaak meer behandelt. De beslissing van de wrakingskamer is definitief en er staat geen rechtsmiddel open tegen deze uitspraak.

Uitspraak

RECHTBANK AMSTERDAM

Wrakingskamer
Beslissing op het schriftelijk gedane en onder zaak- en rekestnummer C/13/672280 HA RK 19/322 ingeschreven verzoek van:
[verzoekster],
wonende te [woonplaats] ,
verzoekster,
welk verzoek strekt tot wraking van mr. C.L.J.M. de Waal, kantonrechter te Amsterdam, hierna te noemen de rechter.

1.Verloop van de procedure

De Wrakingskamer heeft kennisgenomen van:
het door verzoekster op 12 september 2019 om 15:04 bij de wrakingskamer per e-mail ingediende verzoek tot wraking van de rechter.

2.De ontvankelijkheid van het verzoek

2.1.
Bij de rechtbank was een zaak van verzoekster aanhangig met zaaknummer C/13/7557976 / HA RK 19/4520. In die zaak heeft de rechter op 9 september 2019 uitspraak gedaan.
2.2.
In artikel 36 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering is bepaald dat elk van de rechters die een zaak behandelen op verzoek van een partij kan worden gewraakt op grond van feiten of omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden. Daarbij heeft als uitgangspunt te gelden dat de rechter krachtens zijn aanstelling moet worden vermoed onpartijdig te zijn, tenzij zich uitzonderlijke omstandigheden voordoen die zwaarwegende aanwijzingen opleveren voor het oordeel dat de rechter jegens een partij enige vooringenomenheid koestert, althans dat de vrees daarvoor objectief gerechtvaardigd is.
2.3.
Verzoekster heeft aangevoerd dat zij het niet met de beslissing van de rechter eens is. Verzoekster heeft een sterke verdenking dat de beslissing van de rechter partijdig is geweest en dat de rechter zijn beslissing heeft afgestemd met zijn collega.
2.4.
De wrakingskamer stelt voorop dat een wrakingsverzoek alleen gericht kan worden tegen de rechter bij wie een zaak in behandeling is. In dit geval heeft de rechter vonnis gewezen en heeft hij daardoor geen zaak van verzoekster meer in behandeling. Indien verzoekster het niet eens is met het vonnis kan zij overwegen in hoger beroep te gaan ingeval hoger beroep openstaat. In een wrakingsverzoek kan zij evident niet worden ontvangen. Een mondelinge behandeling van het wrakingsverzoek kan achterwege blijven. Het verzoek dient dan ook, als kennelijk niet-ontvankelijk, te worden afgewezen.
2.5.
Op grond van het voorgaande wordt beslist als volgt.
BESLISSING
De Wrakingskamer:
 verklaart verzoekster niet ontvankelijk in haar verzoek tot wraking van de rechter.
Aldus gegeven door mrs. N.C.H. Blankevoort, voorzitter, A.W.J. Ros en P.B. Martens, leden en in het openbaar uitgesproken op 16 september 2019 in tegenwoordigheid van de griffier.
Tegen deze beslissing staat geen rechtsmiddel open.