Chiron legt aan haar vorderingen ten grondslag dat ING haar, ook jegens derden zoals Chiron in dit geval, geldende zorgplicht heeft geschonden. Chiron en haar zakenrelaties hebben diverse betalingen verricht voor de levering van (19.000) Burberry shawls. Chiron had daarover afspraken gemaakt, via een Gmailadres, met een zekere [naam 1] die stelde “Global Wholesale Manager” te zijn bij Burberry Ltd. De shawls zijn echter nooit afgeleverd en Chiron en haar zakenrelaties zijn het slachtoffer geworden van oplichting.
De Bankrekening waarop de bedragen zijn overgemaakt stond op naam van Clarum . Deze B.V. zou zijn gevestigd aan de [adres 2] te [plaats] en de persoon erachter is een Thaise man met een adres in Duitsland. Vanwege deze onverklaarbare geografische afstand tussen de locatie van de bankrekening en die van de cliënt had ING moeten weigeren de Bankrekening te openen, althans bij de monitoring van deze cliënt nader onderzoek moeten doen, te meer nu het adres van Clarum slechts een postadres is. Zonder de Bankrekening had de fraude niet kunnen plaatsvinden.
Voorts had ING zelfstandig moeten overgaan tot onderzoek naar de betalingen op de bankrekening. ING had immers kunnen zien dat de opgegeven naam van de begunstigde ( Burberry Clarum ) niet klopte met de naam van de rekeninghouder (naam-nummer controle) en dat het adres dat bij de betalingsopdracht vermeld was een ander was dan het vestigingsadres van de rekeninghouder. Voorts had ING ermee bekend moeten zijn dat de bij de betalingen als begunstigde ingevulde “ Burberry Clarum ” in feite geen bestaande entiteit was omdat Burberry één van de bekendste merken ter wereld is. Bovendien was sprake van betalingsverkeer dat aanzienlijk afweek van de gewoonlijke activiteiten op de Bankrekening: er werden binnen een beperkte termijn zeer grote bedragen naar de Bankrekening gestort die deels afkomstig waren uit het buitenland en die gelden werden vrijwel meteen weggesluisd door enerzijds veelvuldig pinnen van bedragen van € 1.000 en anderzijds overboekingen naar rekeningen in Turkije. Bij ING hadden dus alarmbellen moeten gaan rinkelen en zij had dus zelfstandig tot onderzoek moeten overgaan en Chiron moeten waarschuwen.
Hierbij komt dat de zorgplicht van ING mede wordt ingekleurd door publiekrechtelijke regels, zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (hierna: Wwft), de Wet op het financieel toezicht (hierna Wft) en de daarop gebaseerde regelgeving en beleidsregels. Nu ING zich niet aan de hieruit voortvloeiende verplichtingen tot customer due diligence en het melden van ongebruikelijke transacties heeft gehouden is ook op basis daarvan sprake van onrechtmatig handelen jegens Chiron.
Chiron en haar zakenrelaties zijn de dupe van de nalatigheid van ING; inmiddels is duidelijk dat de aan Clarum betaalde bedragen op 18 november 2016 al waren doorgesluisd naar rekeningen in Turkije en dat de verantwoordelijke personen onvindbaar zijn. ING is voor de door Chiron en haar zakenpartners door de fraude geleden schade aansprakelijk. Zij dient dan ook niet alleen de bedragen die zijn betaald zonder dat daar iets tegenover stond te vergoeden, maar ook de kosten voor de privédetective die gemaakt zijn ter vaststelling van de schade (begroot op € 94.541,00) alsook de wettelijke rente daarover en de buitengerechtelijke kosten. Aldus steeds Chiron.