11. De kantonrechter stelt voorop dat uit artikel 7:669 lid 1 BW volgt dat de arbeidsovereenkomst alleen kan worden ontbonden indien daar een redelijke grond voor is en herplaatsing van [verweerder] binnen een redelijke termijn niet mogelijk is of niet in de rede ligt. Daarbij geldt dat redenen die ieder voor zich onvoldoende zijn om een redelijke grond te vormen, niet mogen worden samengeteld tot een redelijke grond.
11. De NedTrain stelt primair dat de redelijke grond voor ontbinding is gelegen in een duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. Naar het oordeel van de kantonrechter leveren de door NedTrain in dat verband naar voren gebrachte feiten en omstandigheden alles overziende een redelijke grond voor ontbinding op, zoals bedoeld in artikel 7:669 lid 3, onderdeel g BW. Daartoe wordt het volgende overwogen.
11. Nedtrain heeft afdoende aannemelijk gemaakt dat de verhouding van [verweerder] met zijn huidige leidinggevende [medewerker NedTrain 1] begin 2017 zodanig was verstoord dat de verdere samenwerking tussen hen niet meer mogelijk was. Uit het verloop van de geschiedenis met de biobakken kan worden afgeleid dat [verweerder] over bepaalde zaken een heel sterke opvatting heeft en dan niet in staat is op dat punt het gezag van zijn leidinggevende, die daar een andere opvatting over heeft, te accepteren. Hoewel [medewerker NedTrain 1] hem onmiskenbaar duidelijk heeft gemaakt, dat in zijn team ook de [functie] deze werkzaamheden diende te verrichten, heeft hij dit langdurig geweigerd en op die manier de positie van [medewerker NedTrain 1] in het team ook ondermijnd. Natuurlijk staat het [verweerder] vrij om bepaalde keuzes van zijn leidinggevende via de daartoe binnen de onderneming vastgestelde wegen ter discussie te stellen, maar dit neemt niet weg dat hij in afwachting van het resultaat daarvan de hem gegeven opdracht ook had kunnen vervullen. Achteraf gezien was in ieder geval sprake van een redelijke opdracht, waaraan [verweerder] gedurende een lange periode geen uitvoering heeft gegeven. Dat [medewerker NedTrain 1] hem hiertoe geen uitdrukkelijke dienstopdracht heeft gegeven, zoals namens [verweerder] is gesteld, wellicht om de verhoudingen tussen hen niet verder te laten escaleren, maakt dit niet anders. Ook het incident met oud en nieuw eind 2016 bevestigt het hiervoor geschetste beeld. [verweerder] heeft [medewerker NedTrain 1] bij mail van 18 december 2016 verzocht het werk op 1 januari 2017 ( van 3 uur tot 9 uur in de ochtend) naar voren te halen naar de late dienst van 31-12. Dit verzoek is door [medewerker NedTrain 1] afgewezen, omdat dit in strijd zou komen met de Arbeidstijdenwet. Vervolgens mailt [verweerder] [medewerker NedTrain 1] op 28 december 2016, tijdens diens vakantie, dat het door een verlof op 30 december 2016 toch kan en heeft hij ook zo gehandeld. Hij heeft dit niet laten afhangen van de instemming van zijn leidinggevende.
11. De voorgeschiedenis vanaf 2009 laat zien dat het niet gaat om een verschil van inzicht of onverenigbaarheid tussen twee personen, maar hoofdzakelijk om een wijze van communiceren en opereren van [verweerder] in kwesties waarvan hij vindt dat hij gelijk heeft. Of dat zo is, kan niet worden vastgesteld, maar feit blijft dat hij daarin voortdurend de discussie en confrontatie zoekt, zijn eigen plan trekt, soms werkzaamheden weigert en zoals hij zelf ook in een van zijn reacties erkent, anderen ongezouten de waarheid zegt. Aannemelijk is dat hij daarbij regelmatig handelt in strijd met wat van een goed werknemer verwacht mag worden. De kantonrechter deelt ook de opvatting van Nedtrain dat een dergelijke houding mede gezien de zwaardere positie van [verweerder] in het team onwenselijk is.
11. [verweerder] is op zijn gedrag en wijze van communiceren vanaf 2009 veelvuldig en door meerdere leidinggevenden aangesproken en gewaarschuwd. Dit blijkt uit de bovenvermelde verslagen, waarin weer wordt verwezen naar de vele gesprekken die daarover met hem zijn gevoerd. Het moet voor [verweerder] dan ook redelijkerwijs duidelijk zijn geweest dat daaraan op enig moment door Nedtrain gevolgen konden worden verbonden.
11. Met al het voorgaande heeft Nedtrain aannemelijk gemaakt dat door alle incidenten begin 2017 een onhoudbare toestand was ontstaan en dat een goede samenwerking niet meer tot de mogelijkheden behoorde, zodat er sprake is van een redelijke grond als bedoeld in artikel 7:669 lid 3 onderdeel g BW. Dat [verweerder] op zich zijn werkzaamheden goed uitvoerde en er in de periode van 2013 tot 2015 geen sprake is geweest van incidenten doet aan deze conclusie niet af. Het laatste kan ook gezien worden als een bevestiging dat [verweerder] in ieder geval in staat was zich anders te gedragen, nadat hij in 2012 meerdere waarschuwingen en een negatieve beoordeling had gekregen.
11. De kantonrechter is verder van oordeel dat aannemelijk is dat, in aanmerking genomen hetgeen partijen over en weer hebben aangevoerd daarover, herplaatsing van [verweerder] binnen een redelijke termijn niet mogelijk is en ook niet in de rede ligt. Gezien de voorgeschiedenis heeft Nedtrain zich terecht op het standpunt gesteld dat gezien de voorgeschiedenis en de aard van de samenwerkingsproblemen herplaatsing van [verweerder] niet zo in de rede ligt, maar heeft zij hem desondanks daartoe in de gelegenheid gesteld binnen de Groep NS. Nedtrain heeft verder aangevoerd dat binnen de groep NS een groot aantal mensen om allerlei redenen in herplaatsingstrajecten zitten en dat zij daarom niet concreet een functie kan aanbieden aan werknemers, maar dat zij hen via loopbaancoaching wel begeleidt bij het zoeken naar passend werk en wijst op passende vacatures. Dit beleid is niet strijdig met de Ontslagregeling. [verweerder] is gedurende ruim een jaar begeleid en in de gelegenheid gesteld een passende functie binnen NS te krijgen. [verweerder] heeft ook enkele keren gesolliciteerd maar dit heeft niet tot een positief resultaat geleid. Onder meer een keer omdat hij zijn sollicitatie heeft ingetrokken, een andere keer omdat hij een teruggang van salaris voor de concrete functie niet aanvaardbaar vond. Wat daarvan ook is, alles overziende acht de kantonrechter aannemelijk dat een herplaatsing binnen een redelijke termijn niet te verwachten is zonder dat dit aan Nedtrain is te wijten. Het enkele feit dat er nog een sollicitatie loopt is onvoldoende om anders te oordelen.
11. De conclusie is dat de kantonrechter het verzoek van NedTrain zal toewijzen en dat de arbeidsovereenkomst met toepassing van artikel 7:671b lid 8 onderdeel a BW zal worden ontbonden met ingang van 13 mei 2018. Dat is de datum waarop de arbeidsovereenkomst bij regelmatige opzegging zou zijn geëindigd, verminderd met de duur van deze procedure, met een minimum van een maand.
11. De kantonrechter ziet geen aanleiding om aan [verweerder] een billijke vergoeding toe te kennen. Gelet op artikel 7:671b lid 8, onderdeel c, BW is voor toekenning van een billijke vergoeding alleen plaats indien de ontbinding van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de NedTrain. Uit de wetsgeschiedenis volgt dat ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van een NedTrain zich slechts zal voordoen in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als een NedTrain grovelijk de verplichtingen niet nakomt die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst en er als gevolg daarvan een verstoorde arbeidsverhouding ontstaat of als een NedTrain een valse grond voor ontslag aanvoert met als enig oogmerk een onwerkbare situatie te creëren. Een dergelijke situatie doet zich hier niet voor, waarvoor de kantonrechter verwijst naar hetgeen hiervoor is overwogen.
11. Nu de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, zal de door [verweerder] verzochte transitievergoeding op basis van artikel 7:673 BW worden toegekend. De transitievergoeding bedraagt in dit geval € 34.083,51 bruto.
11. Nu Nedtrain de aanspraak van [verweerder] op de transitievergoeding niet heeft betwist en er geen billijke vergoeding wordt toegekend, is er geen aanleiding Nedtrain in de gelegenheid te stellen het verzoek in te trekken.
11. De proceskosten worden gecompenseerd in die zin, dat iedere partij de eigen kosten draagt.