Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
[eiser sub 3],
1.De procedure
- de dagvaarding van 11 november 2014 met producties;
- de conclusie van antwoord met producties;
- het tussenvonnis van 10 juni 2015 waarbij een comparitie van partijen is bepaald;
- het proces-verbaal van comparitie van 28 oktober 2015 met de daarin genoemde stukken (waaronder de akte wijziging (vermindering) van eis van Intercoef c.s.);
- de akte uitlating getuigenverhoor van Intercoef c.s.;
- de akte uitlating getuigenverhoor van SGS c.s.;
- de processen-verbaal van getuigenverhoor van 10 juni, 13 juni, 5 juli en 6 juli 2016;
- de conclusie na enquête van Intercoef c.s.;
- de antwoordconclusie na enquête van SGS c.s. met producties;
- de nadere conclusie na enquête van Intercoef c.s. met producties;
- de akte houdende uitlaten producties van SGS c.s.
2.De feiten
private equityonderneming Onex Corporation. In 2012 heeft zij het SGS-concern (toen 2.400 werknemers in 37 productielocaties in 14 landen) gekocht voor USD 813 miljoen. Onex heeft (had althans eind 2016) USD 7,5 miljard onder beheer.
sales directorvan SGS in Europa.
Group Managing Director Europe(hierna: [naam 5] ), [naam 4] en [eiser sub 3] .
earn-out).
“Thank you”:
- SGS to purchase FPM [Interscan, rb] for 1.6M Euro
- 1.1M Euro paid on closing the remaining 500k Euro paid by way of deferred payments and EBITDA earn out targets
- SGS will pay 10% on revenues that exceed 1.7M Euro in 2013
- SGS will pay 10% on revenues for 2014/15 that exceed the previous years turnover.
- SGS will pay [eiser sub 3] 15,000 Euro by way of a monthly fee.
- SGS to lease FPM Building at an average market rate (TBA) for a 10 year term with a 5 year break clause. Rent will be capped for the first 5 year term. SGS would take the ground floor in 2013 then the ground floor and first floor from 2014 holding an option on the top floor.
- SGS would fund the renovation of the first and second floors.
“1.1M Euro paid on closing the remaining 500k Euro paid by way of deferred payments and EBITDA earn out targets”) de volgende opmerking geplaatst:
“20% EBITDA please explain in figures for me”. Voor het overige zagen de opmerkingen van [eiser sub 3] op de wens van [eiser sub 3] om buitenlandse zakelijke reiskosten vergoed te krijgen en de vraag hoe hij de
“option on the top floor”vorm moest geven.
finance directorvan SGS Europe (hierna: [naam 8] ), begonnen met het financiële due diligence onderzoek van Interscan. Op 13 mei 2013 heeft de volgende e-mailwisseling tussen [eiser sub 3] (Interscan) en [naam 5] (SGS) plaatsgevonden:
site directorsvan SGS Europe plaatsgevonden op het hoofdkantoor in Hull. [eiser sub 3] is door SGS ( [naam 4] ) uitgenodigd voor deze bijeenkomst en is daar gepresenteerd als de “
site directorSGS Haarlem”. [naam 8] was bij deze bijeenkomst (en bij het bowlen ’s avonds) aanwezig.
formatvan SGS). De eerste slide zag er zo uit:
SGS Haarlem ( to be )
Family business FPM for more then 50 years
Tetra Pak team; 5,5 fte
Heineken team; 4,5 fte
History over the past 3 years:
2010; 1,332 ml euro -553.967 (reorganisation wetproofing department)
2011; 1,382 ml euro 541.296 before taxes
2012; 1,435 mil euro 402.524 before taxes
Closing Dateverplaatst naar 1 september 2013, zodat de overnamebalans moest worden aangepast, zoals [eiser sub 3] op 29 augustus 2013 aan [naam 5] en [naam 8] schreef:
“artworker tbv account Electrolux”. Op 24 oktober 2013 heeft [eiser sub 3] (Interscan) de ondertekende arbeidsovereenkomst toegestuurd aan SGS ( [naam 8] ):
closing€ 300.000 diende te bedragen. Bovendien was de
closing date(weer) verschoven. Als bijlage was bij de e-mail ook een concept huurovereenkomst gevoegd.
“sales information schedule”) completeert dat hij hem eerder heeft toegezonden.
non-disclosure agreementtoegestuurd aan [naam 4] en [eiser sub 3] .
3.Het geschil
4.De beoordeling
Vooraf - procedureel
witness statement) opgesteld over het in 4.2 weergegeven probandum.
- Interscan is sinds de zomer van 2013 op verzoek van SGS substantiële werkzaamheden gaan verrichten voor Electrolux, een nieuwe klant van SGS. Die werkzaamheden hielden in dat Interscan verpakkingen voor Electrolux maakte met daarop het logo van SGS, die werden verstuurd in door SGS verstrekte mappen en enveloppen met daarop het logo van SGS, waarbij als afzender steeds werd vermeld “SGS Netherlands” met daaronder het adres van het bedrijfspand van Interscan. SGS betaalde Interscan niet voor deze werkzaamheden.
- [eiser sub 3] werd eind juni 2013 op een interne bijeenkomst van
- [eiser sub 3] is op enig moment in 2013 met [naam 5] (van SGS) op het hoofdkantoor van Heineken geweest om gezamenlijk te melden dat Interscan zou worden overgenomen door SGS en om [naam 5] te introduceren. Getuige [naam 17] van Heineken heeft over dit bezoek aldus verklaard:
- Werknemers van SGS werkten in het najaar van 2013 bij Interscan in Haarlem op kantoor ( [naam 4] , [naam 18] en [naam 14] ).
- Twee nieuwe werknemers ( [naam 13] en [naam 15] ) werden (vlak voor het afbreken van de onderhandelingen) op verzoek van, althans in ieder geval in overleg met, SGS ( [naam 4] ) door Interscan aangenomen voor het Electrolux-werk.
- SGS maakte een e-mailadres aan voor [eiser sub 3] : [e-mailadres] (en ook voor andere medewerkers van Interscan).
- [eiser sub 3] en andere medewerkers van Interscan maakten gebruik van een SGS-handtekening onder hun interne en externe e-mails.
- SGS ( [naam 4] ) heeft op 3 december 2013 (dus vlak voor het afbreken van de onderhandelingen) de eerder in november gegeven opdracht aan een derde bevestigd tot het maken en vervolgens aanbrengen van het SGS-logo op het pand van Interscan in Haarlem.
- SGS ( [naam 4] ) heeft de architect die ook de vestiging van SGS in Amsterdam had verbouwd opdracht gegeven om de verbouwing van het pand van Interscan vorm te geven. [naam 4] heeft hierover als getuige het volgende verklaard:
approval process (…) which required the full approval of Southern Graphics”en dat hij had uitgelegd dat er eerst overeenstemming zou moeten worden bereikt over de Letter of Intent en dat er daarna een due diligence onderzoek zou plaatsvinden. Hij zou ook duidelijk hebben gemaakt
“that there could be renegotiation or cancellation of the deal at a later stage, for example if the due diligence process identified issues”en hij zou hebben gezegd dat
“even after all the due diligence and agreements were met that the Board of Directors of Southern Graphics would ultimately have to approve the deal (…) and would have the power to withhold such approval at its sole discretion”.
a pain”) begon te vinden. [eiser sub 3] mocht immers veronderstellen dat de bewuste informatie in voldoende mate bij SGS bekend was. In dit verband heeft Intercoef c.s. er terecht op gewezen dat Interscan een relatief klein en overzichtelijk bedrijf was met twee belangrijke klanten en dat het hier geen “complexe transactie” betrof, zoals door SGS wel betoogd. Anders dan SGS heeft aangevoerd, is het moeilijk voorstelbaar dat bij een overzichtelijk familiebedrijf als Interscan met twee belangrijke klanten SGS zich pas “gaandeweg” het due diligence onderzoek “een beeld [kon vormen] van de marktpositie en de winstgevendheid van de onderneming en de aan die onderneming verbonden risico’s”. Ten slotte is in dit verband ook van belang dat – zoals Intercoef c.s. terecht heeft betoogd – de balans van een bedrijf natuurlijk steeds verandert en daarmee (in dit geval) ook de intercompany vordering van Intercoef op Interscan (bestaande uit de dividendverplichting), alsmede dat het feit dat Interscan werkzaamheden voor Electrolux verrichtte (en dus kosten maakte) zonder dat daar inkomsten tegenover stonden, een negatieve invloed had op de balans en het werkkapitaal van Interscan. Omdat [eiser sub 3] mocht veronderstellen dat SGS ( [naam 8] ) van dit alles op de hoogte was (zie bijvoorbeeld de e-mail van [eiser sub 3] aan [naam 5] van 11 september 2013 onder 2.27), en begreep, was het begrijpelijk dat [eiser sub 3] niet inzag dat de door [naam 8] verzochte informatie zo belangrijk was als SGS thans doet voorkomen.
witness statementhet volgende verklaard over het due diligence onderzoek:
“number of issues”naar voren bracht en dat hij in het rapport een
“most worrying aspect”had aangetroffen, maar uit niets blijkt dat hij zijn zorgen ooit met [eiser sub 3] (Intercoef c.s.) heeft gedeeld. Het is de rechtbank dan ook niet duidelijk waarop de volgende verklaring van [naam 8] is gebaseerd:
“most worrying”was. Daarin is immers geen
“continuous decline in trading returns”te lezen
.
mutatis mutandishetzelfde als hiervoor onder 4.13.1 al is overwogen. Bovendien geldt ook hier – anders dan SGS heeft betoogd – dat niet goed voorstelbaar is dat zich bij het uitonderhandelen van de uiteindelijke SPA bij een relatief klein en overzichtelijk bedrijf als Interscan (en bijvoorbeeld de in de SPA op te nemen garanties, vrijwaringen en waarderingsmethoden (?)), nog nieuwe
deal breakerszouden voordoen.
site directorSGS Haarlem, werknemers voor SGS aannamen die bij Interscan in Haarlem gingen werken, opdracht gaven om het SGS logo op het pand in Haarlem aan te brengen, etc., maar dat dit steeds [naam 4] was en dat zij hiervan óf niet op de hoogte waren óf het er in ieder geval niet mee eens waren. Dit verweer kan SGS niet baten. Allereerst was [naam 4] niet de eerste de beste, maar
sales directorvan SGS in Europa. Voorts acht de rechtbank het onwaarschijnlijk dat [naam 5] en [naam 8] niet op de hoogte waren van dit alles – in het bijzonder de door Interscan voor Electrolux (nota bene een belangrijke nieuwe klant van SGS) uitgevoerde werkzaamheden – maar in ieder geval hoeft dat voor [eiser sub 3] (Intercoef c.s.) niet duidelijk te zijn geweest. Dat blijkt uit het volgende.
witness statementhet volgende verklaard:
witness statement:
site directorsaan hen per e-mail onder meer het volgende geschreven:
witness statementheeft verklaard)
“whilst the relationship between [eiser sub 3] and [naam 4] was very strong, the relationship between SGS and [Intercoef c.s.] was very weak and getting weaker (…)”.
witness statementsen getuigenverklaringen dat op deze punten ook eind november / begin december nog steeds geen overeenstemming was bereikt, waardoor er nog geen sprake van kon zijn – en [eiser sub 3] er ook niet op mocht vertrouwen – dat de deal rond was. Op het moment dat de stekker eruit werd getrokken vanwege de investeringsstop, zijn deze “openstaande issues” echter helemaal niet genoemd als reden om de onderhandelingen af te breken. Als deze “openstaande issues” daadwerkelijk zo majeur waren als SGS de rechtbank nu wil doen geloven, had het voor de hand gelegen dat SGS op het moment dat zij de onderhandelingen afbrak en dit aan [eiser sub 3] (Intercoef c.s.) meedeelde, er minst genomen ook bij had gezegd dat de deal natuurlijk ook bij lange na nog niet rond was omdat partijen op deze punten nog steeds geen overeenstemming hadden bereikt. Dat heeft zij niet gedaan, naar alle waarschijnlijkheid omdat, zoals Intercoef c.s. terecht heeft aangevoerd, ook op deze punten tussen partijen inmiddels overeenstemming was bereikt.
intercompany-vordering bij
closingop nul zou worden gezet. Aandeelhouder Intercoef zou afzien van dividend en het bedrag dat anders als dividend zou zijn uitgekeerd, zou worden toegevoegd aan de reserves. Dit hebben zowel [eiser sub 3] als [naam 11] als getuige verklaard. Ondersteuning voor deze verklaringen kan worden gelezen in een e-mail van 24 oktober 2013 waarin de advocaat van SGS aan (de adviseur van) Intercoef c.s. schrijft:
closinggereed hoefden te zijn. Daar staat immers:
closing dateen de oplopende kosten die gepaard gingen met het Electrolux-werk waarvoor vooralsnog niet werd betaald. Het doel van de telefonische bespreking op 11 november 2013 (tussen [naam 5] en [naam 11] ) was om juist voor dit openstaande punt (de kosten voor het Electrolux-werk die een negatieve invloed hadden op de balans van Interscan) een oplossing te vinden
“agreed”) blijkt, was toen een oplossing voor dit probleem gevonden.
5.De beslissing
11 oktober 2017voor de akte zijdens Intercoef c.s. als bedoeld onder 4.25,