Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.Procesgang
2.Inhoud van het klaagschrift
3.Standpunt van het Openbaar Ministerie
4.De beoordeling
- Op de actiedag 1 december 2016 zijn er circa 270 verhuisdozen aan administraties en documenten in beslag genomen op verschillende locaties in Nederland.
- Circa 240 verhuisdozen zijn in beslag genomen op de locatie B.
- Bij de doorzoekingen op de verschillende locaties is ook een grote verzameling digi-apparatuur in beslag genomen. Hierbij valt te denken aan servers, computers, laptops, harde schijven, usb-sticks, SD-kaarten, mobiele telefoons etc.
- De totale omvang van het digi-beslag is 29,5 terabyte (een terabyte aan informatie komt ongeveer overeen met alle tekst uit een grote universiteitsbibliotheek).
- De omvang van het digi-beslag van locatie B is 2,65 terabyte.
- Op 1 december 2016 hebben er ook doorzoekingen in het buitenland plaatsgevonden waarbij ook administraties en documenten, zowel in fysieke als digitale vorm, in beslag genomen zijn.
- Op 2 februari 2017 heeft er een doorzoeking plaatsgevonden in een opslagruimte van [naam van opslagbedrijf] . Bij deze doorzoeking zijn ca 190 verhuisdozen aan administraties en documenten, van met name klanten van [klager] , in beslag genomen.
- Na de actiedag is direct begonnen met het maken van kopieën/images van de in beslag genomen digitale apparatuur.
- Het proces van het maken van de kopieën/images van de in Nederland in beslag genomen digi-apparatuur is eind 2016 afgerond.
- Fasegewijs is nagenoeg alle apparatuur in december 2016 / januari 2017 teruggegaan naar degene bij wie deze apparatuur in beslag genomen is.
- lk schrijf “nagenoeg” alle apparatuur omdat niet terug gegeven is de apparatuur die we niet konden (uit)lezen. De reden van het niet kunnen lezen is dat de apparatuur c.q. de bestanden beveiligd zijn met een wachtwoord. Dit speelt bijvoorbeeld bij de PPC van de heer [klager] .
- In het kader van de waarheidsvinding wordt er naar gestreefd om ook de ge-encrypte bestanden te ontsluiten. Over het algemeen is dit een zeer tijdrovend proces en in het ergste geval kan de apparatuur hierdoor ook onbruikbaar worden voor verder gebruik.
- Het proces van het niet kunnen lezen van computers/bestanden kan door de verdachte beïnvloed worden door het geven van de benodigde wachtwoorden.
- Tijdens het laatste verhoor van [klager] is naar de wachtwoorden gevraagd. [klager] maakte gebruik van zijn zwijgrecht en gaf geen antwoord.
- Doordat (nagenoeg) alle in beslag genomen digi-apparatuur, waaronder ook de server van locatie B, weer terug is naar de eigenaren, zou het mogelijk moeten zijn om de bedrijfsactiviteiten te continueren.
- Voor wat betreft locatie B is er zoals opgemerkt 2,65 TB digitaal in beslag genomen. Verreweg het grootste gedeelte is hiervan retour gegaan. Dit komt overeen met ruim 2,5 grote universiteitsbibliotheken aan tekst.
- Na de actiedag is begonnen met het maken van een globale inhoudsopgave per doos van de 240 dozen die op de Stadsring (locatie B) aan documenten en administraties in beslag genomen zijn.
- Gezien de omvang van de in beslag genomen administratie en documenten is besloten om het gehele fysieke beslag te laten scannen (Pdf en OCR).
- Door de omvang van het fysieke beslag is het niet alleen zeer inefficiënt, maar feitelijk ook ondoenlijk om het doornemen van het fysieke beslag op een andere manier te doen dan middels het gebruik maken van digitale zoekprogramma’s.
- Om met digitale zoekprogramma's te kunnen werken is het noodzakelijk dat het fysieke beslag gescand en dus omgezet is in digitale vorm.
- Het gestructureerd doornemen van het fysieke beslag is pas mogelijk als alles gescand is. Middels zoektermen kan dan in een zoekslag digitaal het gehele fysieke beslag doorzocht worden.
- Op dit moment kan het originele fysieke beslag (administraties en documenten) niet terug naar [klager] . De belangrijkste reden hiervan is dat er in het fysieke beslag documenten aanwezig zijn waarvan kennisneming noodzakelijk is voor de waarheidsvinding en/of de bewijsvergaring.
- In het fysieke beslag zijn inmiddels diverse documenten aangetroffen die vermoedelijk vals zijn. lk kom hier bij punt 3.5 op terug.
- De verwachting bestaat dat bij het gestructureerd doornemen van het fysieke beslag, zoals opgemerkt pas mogelijk als alles gescand is, er nog meer vermoedelijk valse documenten in het beslag zullen worden aangetroffen.
- De Belastingdienst/FIOD heeft een eigen scanstraat in Heerlen. Direct na de actiedag is contact gezocht met Heerlen om afspraken te maken over het scannen, het scanproces en de noodzakelijke randvoorwaarden, in verband met de aard van het onderzoek, waaronder het scanproces moet plaatsvinden.
- Momenteel wordt door het onderzoeksteam exclusief gebruik gemaakt van de maximale scancapaciteit waarover de FIOD in Heerlen beschikt.
- Het scannen moet, in verband met de doorzoekbaarheid, per document gebeuren. Dit is een zee,' arbeidsintensief en tijdrovend project.
- De maximale productiecapaciteit van de scanstraat van de FIOD is circa 15 dozen per week.
- Periodiek worden te scannen verhuisdozen met documenten/administratie in Heerlen afgeleverd en worden gescande dozen retour genomen.
- Gemaakte scans worden in Heerlen opgeslagen op een harde schijf.
- Van locatie B zijn op dit moment dozen gescand.
- Indien de verdachte daar behoefte aan heeft kan een harde schijf worden verstrekt met daarop een kopie van de tot op heden gemaakte scans van het fysieke beslag van de locatie B. De totale omvang van de gescande documenten locatie B bedraagt op dit moment circa 175 GB.
- Periodiek kan een update van de gescande bestanden aan de verdachte worden verstrekt.
- Ten slotte, wil ik hier nogmaals benadrukken dat het op gestructureerde wijze efficiënt en effectief doornemen van het fysieke beslag locatie B pas mogelijk is als alles gescand is. Pas dan is het mogelijk om met een zoekslag het gehele fysieke beslag van locatie B te benaderen.
- Naast het bureau van de heer [persoon 4] zijn verkoopfacturen van [rechtspersoon 2] Limited aangetroffen. Deze facturen verwacht je op het vestigingsadres van [rechtspersoon 2] Ltd in Hongkong aan te treffen en niet in [vestigingsplaats kantoor klager] (zie DOC-0452).
- Opvallend aan de eerste gescande factuur (zie DOC-0452 1/7) is dat deze door [rechtspersoon 2] Ltd in Hongkong verstuurd wordt aan de Verenigde Staten van Amerika. Je zou eerder "United States" verwachten....
- DOC-0451 1/2 betreft een factuur die bij de doorzoeking in Monaco is aangetroffen. Het is een factuur van [rechtspersoon 5] BV aan [rechtspersoon 7] BV. Deze factuur is niet geboekt bij [rechtspersoon 5] BV.
- DOC-0451 2/2 is een factuur die naast het bureau van de heer [persoon 4] is aangetroffen. Het is een factuur van [rechtspersoon 2] Limited Hongkong aan [rechtspersoon 7] BV gevestigd in Nederland. Wat heeft [rechtspersoon 2] Limited in Hongkong gedaan voor [rechtspersoon 7] BV in Nederland?
- Daarnaast valt op dat het invoicenummer begint met 2012, evenals het ordernummer. Zowel de orderdate als de factuurdatum zijn echter 19-09-2011. Daarnaast is een belangrijk verschil van DOC-0452 2/2 ten opzichte van DOC-0452 1/2, dat op laatste geen bedrag aan verschuldigde BTW ("VAT-amount") meer staat vermeld.
- Op 30 september 2011 wordt er een bedrag van 54.571,65 euro bijgeschreven op een rekening bij de Credit Suisse Bank te Monaco op naam van de heer [klager] . Dit bedrag komt overeen met het factuurbedrag (zie DOC-0552) vermindert met een bedrag van € 30,00 aan kosten. Zie ook het aanvangsproces-verbaal (AMB-001).
- Tijdens de quickscan van een gedeelte van het beslag kwamen ook een aantal getekende blanco papieren naar voren (DOC-0354 en DOC-0355). Het is niet duidelijk waarom er in dit specifieke geval blanco papieren ondertekend zijn. Het is wel een feit van algemene bekendheid dat het in het bezit hebben van blanco ondertekende documenten het begin kan zijn tot het valselijk opmaken van stukken.
- Er zijn in het beslag ook een tiental blanco, maar wel ondertekende, declaration of trusts aangetroffen (zie DOC-0467)
- In het fysieke beslag van locatie B heeft het onderzoeksteam een arbeidsovereenkomst van mevrouw [persoon 5] met [rechtspersoon 3] BV aangetroffen (DOC-0468). Deze arbeidsovereenkomst is op 31-08-2016 ondertekend door mevrouw [persoon 1] . Mevrouw [persoon 1] was in augustus 2016 al enige maanden niet meer werkzaam voor/bij [rechtspersoon 3] BV en was op dat moment vanwege haar echtscheiding met de heer [klager] , ernstig in conflict met de heer [klager] .
- In het fysieke beslag zijn facturen aangetroffen die niet opgenomen zijn in de administratie van [klager] (DOC-0469). Deze facturen zijn een indicatie dat de fiscale aangifte(n) van [klager] / [rechtspersoon 5] BV / [rechtspersoon 6] CS BV vermoedelijk onjuist zijn.
wederrechtelijk verkregen voordeel aan te tonen. De rechtbank dient in dit geval te beoordelen of het onderzoek nog niet is afgerond.
5.De beslissing
ongegrond.