Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
vonnis van de kantonrechter
[eiseres]
de besloten vennootschap Libra International B.V.
VERLOOP VAN DE PROCEDURE
GRONDEN VAN DE BESLISSING
Feiten
. [naam 1] exploiteert daar een glasblazerij, waarbij hij de schuur in de tuin als productieruimte gebruikt. Libra verhuurt aan [naam 2] en [naam 3] (verder: [naam 2 en naam 3 gezamenlijk] ) [straat] , ten behoeve van de exploitatie van een supermarkt.
Cliënte is bij uw cliënten op bezoek geweest om de klachten te onderzoeken. (…) Cliente heeft in beide woningen geen trillingen en gezoem waargenomen. Voorts heeft cliënte in de winkel en glasblazerij geen omstandigheden geconstateerd of een situatie aangetroffen waaruit de door uw clienten genoemde overlast kan zijn ontstaan. (…)U zult begrijpen dat cliënte thans met de huidige klachten van uw cliënten weinig kan beginnen. (…)Het bovenstaande neemt niet weg dat mijn cliënte bereid is om nader onderzoek te verrichten. Namens cliënte verzoek ik uw cliënten dan ook in ieder geval de gestelde klachten nader te specificeren onder meer door aan te geven op welke dagen, en op welke tijdstippen de overlast wordt ervaren en waar die precies uit bestaat.
Naar aanleiding van het gesprek wat in het gehuurde van maandag 6 augustus 2012 heeft plaatsgevonden (…) heeft u ons verzocht schriftelijk een voorstel te doen, bij gebreke waarvan u allerlei stappen zult gaan nemen. (…)Ook afgelopen maandag heb ik in de woningen geen overlast kunnen constateren, hetgeen niet wegneemt dat uw klachten serieus worden genomen. Niet alleen door Libra International, maar ook door de gemeente. De gemeente is zelfs bereid trillingsapparatuur te plaatsen om de trillingen waar te nemen. Ik meld hier nogmaals dat zolang de trillingen niet zijn waargenomen, de door u gestelde overlast niet vast staat.
In onze brief van 20 november 2012 hebben wij u meegedeeld dat onze toezichthouders naar aanleiding van uw klachten een onderzoek hebben ingesteld. Als direct gevolg van het onderzoek (en de vervolgstappen) is een deel van het trillingsprobleem opgelost. Voor het overige is tijdens het uitgebreide onderzoek geen oorzaak gevonden. Wij hebben u in genoemde brief meegedeeld dat wij hebben besloten de zaak te sluiten.
De rechtbank stelt echter vast dat eiseressen een emailbericht van [naam 4] hebben overgelegd waarin deze stelt dat de uitspraak dat de trillingen geen wettelijke normen overschrijden oneigenlijk is gebruikt door verweerder en niet is gebaseerd op een onderzoek. Gelet op de inhoud van dit emailbericht en gelet op het ontbreken van een inspectieverslag, (…) heeft verweerder zich daarop naar het oordeel van de rechtbank niet zonder nadere motivering kunnen beroepen ter onderbouwing van zijn weigering om een onderzoek door een gespecialiseerd bureau op dit gebied te laten verrichten.
In de uitspraak van de rechtbank hebben wij aanleiding gezien alsnog nader onderzoek te laten verrichten. (…) Per brief van 14 januari 2015 hebt u ons meegedeeld dat uw cliënten niet akkoord gaan met het voorgestelde onderzoek, omdat zij een uitgebreider onderzoek wensen.Op ons verzoek heeft AV Consultants op 25 maart 2015 een nieuwe offerte uitgebracht. Deze tweede offerte ziet opnieuw op het hierboven genoemde trillingsonderzoek volgens SBR-richtlijn B (inclusief het door uw cliënten gewenste onderzoek naar laag frequente trillingen), alsmede aanvullend onderzoek naar mogelijke oorzaken van eventuele trillingen bij de ondergelegen supermarkt en/of glasblazer.Op 4 mei 2015 hebt u ons meegedeeld dat uw cliënten ook niet akkoord gaan met dit uitgebreidere onderzoek. Reden hiervoor is dat het onderzoek slechts in één woning wordt uitgevoerd, en niet in beide woningen van uw cliënten. De offerte houdt voor uw cliënten verder “te weinig rekening met de situatie waarin zij verkeren”. (…)Uw cliënten wensen een onderzoek naar laag frequent geluid (LFG). Voor LFG bestaan echter geen wettelijke normen. Indien tijdens een akoestisch onderzoek LFG in de woning(en) gemeten zou worden, kunnen wij – zelfs indien de bron gevonden zou kunnen worden – dan ook niet handhavend optreden. (…)Op grond van bovenstaande hebben wij in onze vergadering van 7 juli 2015 besloten:I. Het besluit (…) in stand te laten, onder aanvulling van de motivering met bovenstaande overwegingen.
dat ernstige overlast van technische installaties in de onder de woning gelegen glasblazerij en daarnaast gelegen winkel onvoldoende objectief is komen vast te staan. De rapporteur heeft tijdens het onderzoek geen trillingen geconstateerd omdat er toen geen machines aanstonden. Daarnaast heeft de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Amsterdam de bron van de continue trilling niet kunnen traceren. Bij het uitzetten van de koeling in de supermarkt bleef de trilling waarneembaar en de glasblazer was niet aanwezig.