1.4.Verweerder heeft op 17 juni 2014 een concept beslissing op bezwaar opgesteld, waarbij het bezwaar ongegrond is verklaard en het bestreden besluit is ingetrokken en vervangen door een nieuw besluit, waarbij eiser een zorgzwaartepakket GGZ07 wordt toegekend. Verweerder heeft de concept beslissing op bezwaar voor advies naar het Zorginstituut Nederland gestuurd. Op 2 september 2014 heeft het Zorginstituut Nederland geoordeeld dat een indicatie voor een zorgzwaartepakket GGZ07 niet juist is en verweerder geadviseerd de conceptbeslissing te herzien en eiser voor een zorgzwaartepakket VG07 te indiceren, omdat dat zorgzwaartepakket qua cliëntprofiel het best passend is.
2. Bij het bestreden besluit heeft verweerder in afwijking van het advies van het Zorginstituut Nederland het bezwaar ongegrond verklaard en het bestreden besluit ingetrokken en vervangen door een nieuw besluit, waarbij eiser een zorgzwaartepakket GGZ7B wordt toegekend. Verweerder heeft hieraan ten grondslag gelegd dat in de situatie van eiser sprake is van de grondslag ‘psychiatrische aandoening’. Een grondslag ‘verstandelijke handicap’ kan niet worden gesteld, aangezien in de situatie van eiser geen sprake is van een verstandelijke beperking voor het achttiende levensjaar. Dit betekent dat eiser aanspraak heeft op een zorgzwaartepakket vanuit de sector psychiatrie. Bij de grondslagbepaling is en blijft het uitgangspunt dat de grondslag los van het bestaande zorgaanbod wordt vastgesteld. In uitzonderingsgevallen kan een zorgzwaartepakket uit een andere reeks gekozen worden. Dit kan alleen als de problematiek gerelateerd uit die reeks aanwezig is, met andere woorden: de grondslag waarop de reeks is gebaseerd, moet bij eiser aanwezig zijn. Dit is niet het geval. Het is mogelijk dat instellingen sectorvreemd opnemen. Dit betekent dat een instelling in de VG-sector verzekerden met een psychiatrische grondslag kunnen opnemen. Het zorgzwaartepakket GGZ7B omvat beveiligd voortgezet verblijf vanwege extreme gedragsproblematiek met zeer intensieve begeleiding.
3. Eiser stelt dat het zorgzwaartepakket VG7B het best passend cliëntprofiel is, zoals ook door het Zorginstituut Nederland is geadviseerd. Met het door verweerder geïndiceerde zorgzwaartepakket GGZ7B komt eiser niet uit met de zorg die hij nodig heeft, kort gezegd omdat de GGZ-instellingen eiser met deze GGZ-indicatie de benodigde zorg niet kunnen geven. De constructie die de GGZ-instellingen thans hebben gecreëerd voor eiser, te weten het roulatiesysteem is weliswaar voor de instellingen, de medebewoners en de werknemers een betere oplossing, maar is voor eiser een onwenselijke situatie. In de Indicatiewijzer staat bovendien dat de dominante grondslag het vertrekpunt is voor het te indiceren zorgzwaartepakket. Dat betekent dat het zorgzwaartepakket niet per definitie binnen de grondslag gevonden moet worden, de grondslag is slechts een vertrekpunt, waar van afgeweken kan worden.
4. Niet in geschil is dat eiser in aanmerking komt voor de functie Verblijf langdurig en dat sprake is van de grondslag ‘psychiatrische aandoening’ en niet van de grondslag ‘verstandelijke handicap’. Partijen houdt verdeeld de vraag in hoeverre de grondslag bepalend is voor de vaststelling van de geïndiceerde zorg.
5. Volgens artikel 1, aanhef en onder e, van de Regeling zorgaanspraken AWBZ (Rza) wordt onder cliëntprofiel verstaan een profiel als omschreven in bijlage 2 van de Rza, van zorgvragers met een vergelijkbare behoefte aan met verblijf samenhangende zorg en met vergelijkbare beperkingen op dezelfde terreinen, bij wie de verzorgings-, verplegings-, begeleidings-, of behandelingsdoelen naar aard en inhoud overeenkomen.
Volgens artikel 1, aanhef en onder f van de Rza wordt onder zorgzwaartepakket verstaan naar aard, inhoud en omvang bij een cliëntprofiel passende samenhangende zorg als omschreven in bijlage 2 van de Rza.
Op grond van artikel 1a, eerste lid, van de Rza heeft een verzekerde die is aangewezen op verblijf als bedoeld in artikel 9, eerste en tweede lid, van het Besluit zorgaanspraken AWBZ (Bza), aanspraak op zorg die is opgenomen in het zorgzwaartepakket, behorend bij het cliëntprofiel waarin hij het best past.