Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
[gedaagde sub 2],
[gedaagde sub 3],
1.De procedure
2.De feiten
Onderwereldbankier Endstra betaalde ex-topman Bouwfonds
De val van SNS Reaaldat vijf FD-redacteuren komende week publiceren. Hieruit komt naar voren dat SNS in 2006 met de aankoop van Bouwfonds Property Finance uit handen van ABN Amro een gecorrumpeerde vastgoedportefeuille overnam waarin persoonlijke belangen van bankiers met die van hun klanten waren verstrengeld. Bij Bouwfonds was de gewoonte dat bankiers overstapten naar grote klanten. [eiser] overstap naar Endstra is een voorbeeld. (…) [eiser] liet zich na zijn pensionering betalen door Endstra en Hummel, nadat onder zijn leiding het Bouwfonds-bestuur bijna wekelijks over dit duo had vergaderd. Zij vormden het grote hoofdpijndossier van de bank. Uit geheime bestuursnotulen blijkt dat de zorgen voortkwamen uit kennis bij Bouwfonds van strafonderzoeken naar Endstra. Bouwfonds wist ook dat een eigen medewerker verdacht werd. Het Bouwfondsbestuur vergaderde ook regelmatig over een onderzoek door een departementale inspectiedienst naar Endstra/Hummel en de politieke ophef daarover. Toen [eiser] in het Bouwfonds-bestuur zat, van januari 1992 tot juni 2001, was de commotie over Endstra reden formeel het krediet aan hem en Hummel te bevriezen en te verminderen. In werkelijkheid nam het bedrag toe dat Bouwfonds aan hen toevertrouwde. Vier maanden na zijn vertrek bij Bouwfonds stuurde [eiser] op 30 oktober 2001 zijn eerste factuur (…) naar de Museum Vastgoed Groep – het bedrijf dat Endstra en Hummel samen hadden. (…) In totaal stuurde de Bouwfonds-baas na zijn vertrek eerst acht facturen aan Endstra en Hummel gezamenlijk, en daarna vanaf september 2003 nog eens zes facturen aan Hummel alleen. Het ging per factuur steeds om een bedrag van € 8100, op een paar centen verschil na (…) Zijn laatste factuur stuurde [eiser] 15 december 2004 (…) Opgeteld vroeg de Bouwfondsbaas € 113.403,92 aan Endstra en/of Hummel. Dat kreeg hij ook. Volgens Hummel werd [eiser] betaald ‘omdat hij ons heeft geholpen met nieuwe bankrelaties. Lobbyen, ja. Dat heeft [eiser] vier jaar lang gedaan.’ [eiser] zegt in een reactie, ten onrechte, dat alleen Hummel hem betaalde. Hij kan zich zijn tegenprestatie niet herinneren.”
vastgoedfraude”.
3.Het geschil
4.De beoordeling
“Op donderdag 26 augustus 1999 was er een persconferentie van de voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro (…) en de bestuursvoorzitter van Bouwfonds (…) [eiser]. Zij maakten de overname van Bouwfonds door ABN Amro bekend. (…) Vanaf dat moment tot het moment waarop ABN Amro deze ‘kip met gouden eieren’ in 2006 in de etalage zette, speelden enkele integriteitskwesties rond cliënten van Bouwfonds en meer in het bijzonder van Property Finance. (…) Op woensdag 9 januari 2002 voerde het Openbaar Ministerie een huiszoeking uit bij Bouwfonds (…) De huiszoeking was onderdeel van een onderzoek met de codenaam ‘Buizerd’. (…) De zoekactie was gericht op twee vastgoedhandelaren. De Amsterdamse vastgoedhandelaar (…) Endstra, die samen met zijn toenmalige zakenpartner (…) Hummel de aandacht had getrokken van het Openbaar Ministerie. (…) Al vanaf februari 2001 had Bouwfonds [Endstra’s] kredietlijn ‘bevroren’. (…) Parallel hieraan liep ook een onderzoek van De Nederlandsche Bank bij Bouwfonds. (…) De uitkomsten van het onderzoek waren niet mals. Bij Bouwfonds ontbrak een onafhankelijke, centrale compliance-functie. Gedocumenteerde risicoanalyses waren niet voorhanden. Er was geen centraal geformuleerd beleid ter beheersing van integriteitsrisico’s bij klanten. (…)”
“Zoals gezegd ligt de belangrijkste oorzaak van de problemen bij SNS REAAL in de vastgoedportefeuille. (…) Terugkijkend naar de kern van het probleem, de vastgoedportefeuille, moeten we vaststellen dat dit bij SNS REAAL aan boord is gekomen met de acquisitie van Bouwfonds Property Finance in 2006. (…)”
“Conclusies vergelijking onze notulen met notulenselectie van eiser:
eiser verzwijgt 52 van de 75 vindplaatsen. Er is driemaal zoveel over het ‘relatiecomplex’ Endstra en Hummel vergaderd door Bouwfonds als eiser beweert.
In de [eiser]-periode die wij kunnen overzien (98-mei 2001) is er 42 keer over het duo en aanverwante onderwerpen vergaderd. Dat is iets meer dan eens per maand.
Eiser verzwijgt hele belangrijke vergaderingen, bijvoorbeeld als het om de kwestie-Groningen gaat, de invallen van justitie en het overleg met het ministerie van VROM en het Openbaar Ministerie over Endstra-gerelateerde onderwerpen. En ook de zorg van ABN Amro over Hummel, in februari 2001, enkele maanden voor de pensionering van [eiser] en zes maanden voordat [eiser] voor MVG [Museum Vastgroep, vzr.] ging werken. (…)
.In het licht hiervan kan niet worden gezegd dat de door Het Financieele Dagblad c.s. gedane uitlatingen en kwalificaties (‘zorgelijk’, ‘hoofdpijndossier’) lichtvaarding zijn gedaan. Dat het Bouwfondsbestuur niet wekelijks, maar, zoals uit productie 6 van de zijde van Het Financieele Dagblad c.s. volgt, maandelijks over Endstra en aan hem gelieerde partijen heeft vergaderd, wordt bij de beoordeling onvoldoende relevant geacht. Dit leidt dan ook wederom tot de conclusie dat de hiervoor onder 4.2 genoemde belangenafweging in het voordeel van Het Financieele Dagblad c.s. uitvalt en dat ook deze uitlatingen niet onrechtmatig jegens [eiser] zijn.
kunnenspelen in het hoger beroep van de vastgoedfraudezaak waarvoor [eiser] terecht staat’, kan evenmin als onjuist of onrechtmatig worden aangemerkt, nu dit slechts de mening van[gedaagde sub 2] betreft, welke bovendien niet uit de lucht is gegrepen aangezien [eiser] in die vastgoedfraudezaak onder meer terecht staat voor het opmaken van valse facturen.
“Wat ik het schokkendste vind, is dat SNS een vastgoedbank van Bouwfonds heeft gekocht die veel zieker was dan iedereen wist”– zien op Bouwfonds in het algemeen en zijn te ver verwijderd van het functioneren van [eiser] bij Bouwfonds om van een verband hiertussen te spreken. Ook hier geldt dat [eiser] zowel in Nieuwsuur als in het FD als voorbeeld is opgevoerd van een bankier wiens persoonlijke belangen verstrengeld waren met die van belangrijke klanten. Dit bezwaar van [eiser] zal verder dan ook onbesproken blijven.
816,00