a. De werknemer, geboren op [geboortedatum] 1953, thans 55 jaar oud, is sedert 1 mei 1984 in dienst van de werkgever. Laatstelijk, sinds 2006, vervult hij de functie van leidinggevende. Het brutosalaris van de werknemer bedraagt € 5.753,76 per maand exclusief 8% vakantietoeslag en een dertiende maandaanspraak.
b. Vanaf juni 2007 heeft de werkgever een aantal gesprekken met de werknemer gevoerd over zijn functioneren, een en ander in samenhang met zijn alcoholprobleem. Deze gesprekken heeft de werkgever schriftelijk bevestigd en aan de werknemer gezonden.
c. In haar brief van 2 oktober 2007 heeft de werkgever, voor zover hier relevant, de werknemer geschreven. “Nadat je in juni 2007 al door [A] gewezen bent op het feit dat jouw werkhouding zeer te wensen overliet, is helaas gebleken dat je geen kans hebt gezien dit te verbeteren. Daarom zagen wij ons genoodzaakt een stap verder te gaan en vond op maandag 24 september 2007 weer een gesprek plaats met [A]. In dit gesprek is formeel vastgesteld dat je zowel intern op de redactie als extern als representant van de krant onaanvaardbaar gedrag vertoont. In een eerder stadium waren er van collega-redacteuren al klachten gekomen over door jou gepleegde telefoontjes in vooral de avonddienst, waarbij je duidelijk hoorbaar onder invloed van alcohol was. Dit werd twee weken geleden eveneens geconstateerd tijdens een projectbespreking over de Olympische Spelen van Peking, in het bijzijn van [A],[B] en [C]. Ook werd er in juli 2007, tijden het tennistoernooi in Amersfoort, in het VIP-dorp, bij jou door alcohol beïnvloed gedrag geconstateerd. Je was daar namens de krant representatief aanwezig. Inmiddels begint dit persoonlijke probleem steeds meer jouw functioneren aan te tasten. Zo ben je zonder plausibele reden te weinig op de werkvloer aanwezig, is de communicatie met direct betrokkenen onvoldoende en ontstaan er te vaak misverstanden omdat bepaalde trajecten/projecten onvoldoende door jou worden begeleid. Je dient daarom deze brief als een ernstige waarschuwing te beschouwen en wij eisen van jou dat je met onmiddellijke ingang jouw functioneren zult optimaliseren en het geschonden vertrouwen zult weten te herstellen. Indien je weer onverhoopt onder invloed van alcohol op het werk verschijnt dan wel je extern als representant van de werkgever eenzelfde verwijt valt te maken, zullen wij genoodzaakt zijn om je te schorsen en zijn eventuele verdere maatregelen geheel voor jouw rekening. Wij adviseren je dringend om contact op te nemen met de ARBO-functionaris of met onze personeelsfunctionaris, zodat je jouw alcoholgebruik kunt bespreken en advies en begeleiding kunt krijgen om dit probleem aan te pakken”.
d. De werknemer is eind 2007 een behandeltraject begonnen bij Achilles, via Centrum Maliebaan te Utrecht en heeft dit traject medio 2008 afgerond. In oktober 2008 kreeg de werknemer een terugval.
e. In de brief van 6 november 2008 heeft de werkgever, naar aanleiding van een gesprek van 4 november 2008 met de werknemer, wederom het functioneren en drankgebruik van de werknemer aan de orde gesteld, waarbij mede als aanleiding werd genoemd een werkbespreking in Muiden waar de werknemer na alcoholgebruik onwel was geworden en klachten van collega’s dat de werknemer tijdens de Olympische Spelen telefonisch slecht verstaanbaar was wegens alcoholgebruik. In dat verband heeft de personeelsadviseur van de werkgever hem geschreven: “Er is ons alles aan gelegen dat jij je voor de volle 100% zult inzetten om je in jouw rol als leidinggevende inhoudelijk en nadrukkelijker te manifesteren en je de zwakke momenten ten aanzien van jouw alcoholgebruik zult elimineren. Nadat [A] het gesprek had afgerond en de spreekkamer had verlaten hebben wij het gesprek openhartig voortgezet en heb ik je nog enkele aanbevelingen gedaan. Je gaf aan het nut van de voorgestelde acties in te zien en hebt toegezegd dit op te zullen pakken. Afgesproken is dat je mij hierover op de hoogte zult houden en je zonodig te allen tijde een beroep op mij kunt doen. (..) Wellicht ten overvloede wijzen wij je op de noodzaak deze laatste kans volledig te benutten. Eind december 2008 zal er in dezelfde samenstelling een evaluatiegesprek plaatsvinden” .
f. Naar aanleiding van het evaluatiegesprek op 23 december 2008 heeft de werkgever in haar brief van 29 december 2008 gerefereerd aan een incident met te veel alcohol in Biddinghuizen en de werknemer er op gewezen dat hij door zijn overmatig alcoholgebruik onderwerp van gesprek is bij collega’s hetgeen leidt tot een afname van gezag en respect voor hem als leidinggevende. Voorts heeft de werkgever geconstateerd dat de werknemer nog geen aanvang had gemaakt met een concreet behandeltraject en met hem afspraken gemaakt over het ondergaan van een behandeling via Stichting Symfora, met terugkoppeling aan de werkgever. De werkgever heeft verder een aantal met de werknemer gemaakte afspraken schriftelijk neergelegd. De werknemer zou vrij nemen tot 14 januari 2009 om tot rust te komen. De werknemer zou zich concentreren op de dagelijkse werkzaamheden en de dagelijkse leiding van het team. Hij zou zijn aanwezigheid concentreren van maandag tot en met vrijdag, globaal tussen 10 en 19 uur om zo het contact met het team te verbeteren en weer vertrouwen op te bouwen, en hij zou intensief gaan werken aan zijn privé problemen waartoe hij steun en medewerking van de werkgever zou krijgen. De werkgever heeft de werknemer geschreven dat wanneer hij zich niet aan de afspraken houdt dan wel resultaat van het behandeltraject uit zou blijven, de werkgever zich genoodzaakt ziet om over te gaan tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
g. De werknemer is sinds maart 2009, via Stichting Symfora, bij Jellinek Mentrum een lijfstijltraining gaan volgen.
h. Op 15 april 2009 heeft een functioneringsgesprek met de werknemer plaatsgevonden. In het verslag daarvan staat voor zover hier van belang vermeld: “Totaalindruk van de wijze waarop de functie wordt uitgevoerd: In 2007 en 2008 heeft de werknemer van de hoofdredactie ernstige waarschuwingen over zijn functioneren gekregen. Inmiddels is hij bezig om dit persoonlijke probleem op te lossen. Afgesproken is dat hij hierover contact houdt met een vertegenwoordigster van P&O. Intussen geeft hij beter invulling aan zijn functie, al zou het ‘werktempo’ nog verbeterd kunnen worden”.
i. In de email van 29 juni 2009 heeft een psychologe verbonden aan Jellinek Mentrum, aan de werkgever geschreven: “de werknemer heeft op 27 mei de groepstraining afgerond. Hij heeft gemotiveerd deelgenomen en was alle 6 keren aanwezig. Vandaag heb ik hem individueel gesproken om deze training en het resultaat daarvan te evalueren. Cliënt gaf aan dat het goed gaat. Op een enkele terugval na, lijkt hij zijn alcohol gebruik redelijk onder controle te hebben. (…) Zijn plan is om abstinentie na te streven tot minimaal eind september”.
j. Op en rond 15 juli 2009 heeft de werknemer weer een terugval gekregen. In verband daarmee heeft hij enkele dagen vrijaf genomen. Op 27 juli 2009 heeft de werkgever met de werknemer gesproken over geconstateerd alcoholgebruik op het werk op 15 juli 2009 en over klachten van collega’s over telefoongesprekken ’s ochtends waarbij de werknemer hoorbaar onder invloed van alcohol was. Daarbij heeft de werkgever, voor zover hier relevant, in haar bevestigingsbrief van 27 juli 2009 geschreven : “Uit uw gedrag van de afgelopen tijd blijkt spijtig genoeg dat u geen kans hebt gezien uw alcoholgebruik structureel te normaliseren wat uw functioneren ernstig belemmert. Gevraagd om uw reactie op bovenstaande klachten erkent u het merendeel. Als oorzaak gaf u aan dat u een terugval heeft. Wij constateerden tijdens ons gesprek dat uw presentatie te wensen overlaat. Zo had u rooddoorlopen ogen, u trilde ernstig, u sprak met onvaste stem en u had moeite uit uw woorden te komen. Als sinds juni 2007 zijn wij met u in gesprek over uw functioneren en uw alcoholgebruik en stellen vast dat dit, alle wederzijdse inspanningen ten spijt, niet tot het gewenste resultaat heeft geleid”.
k. De werknemer is per 27 juli 2009 op non-actief gesteld. Op 30 juli 2009 heeft de werkgever hem meegedeeld dat zij de kantonrechter om ontbinding van de arbeidovereenkomst zal verzoeken.
l. De werknemer heeft zich nadien ziek gemeld. Bij brief van 8 september 2009 heeft de bedrijfsarts van Arboned, [W], De werkgever bericht dat de werknemer vanaf deze datum 100% arbeidsgeschikt wordt geacht.