2.1 De volgende feiten kunnen in deze zaak als vaststaand worden aangenomen:
a. SHHT is een stichting, die is opgericht op 22 mei 1987 met als doel het exploiteren en beschikbaar stellen van ruimten in een gebouw, met inbegrip van de daarin aanwezige inventaris, voor recreatieve en sociale doeleinden ten behoeve van diegenen en/of die organisaties welke de emancipatie van homo- en biseksuele personen in onze samenleving voorstaan (artikel 2 van de als productie 1 aan de dagvaarding gehechte statuten van de stichting, verder te noemen de statuten).
b. SHHT drijft een onderneming, zijnde café Stonewall in Enschede.
c. SHHT kent, ingevolge de statuten, twee organen, te weten een bestuur en een raad van toezicht (artikel 4 van de statuten).
Artikel 4 lid 2 bepaalt dat het bestuur is belast met het besturen van de stichting en artikel 4 lid 3 bepaalt dat de raad van toezicht, toezicht houdt op het bestuur en op het algemeen beleid van het bestuur.
d. In artikel 5 van de statuten is ten aanzien van het bestuur onder meer het volgende bepaald:
‘1. Het bestuur van de stichting bestaat uit drie of meer bestuurders. Het aantal bestuurders wordt met inachtneming van het minimum door de raad van toezicht vastgesteld.
2. (…)
3. Bestuurders worden op voordracht van het bestuur benoemd door de raad van toezicht.
4. In het geval een vacature ontstaat, deelt het bestuur dit onverwijld mede aan de raad van toezicht.
5. Binnen twee maanden nadat een vacature in het bestuur is ontstaan, draagt het bestuur aan de raad van toezicht een kandidaat voor benoeming voor. De raad van toezicht is aan die voordracht gebonden tenzij zij met algemene stemmen een ander benoemt. Indien het bestuur niet tijdig een voordracht indient, is de raad van toezicht vrij een bestuurder te benoemen. Laatst gemeld besluit kan bij gewone meerderheid worden genomen.
6. (…)
7. Bestuurders worden benoemd voor een termijn van ten hoogste drie jaar.
Bestuurders treden af volgens een door het bestuur vast te stellen rooster van aftreden.’
Een aftredende bestuurder is terstond herbenoembaar. (…)
8. Het bestuurslidmaatschap eindigt:
a. door de dood van de bestuurder;
b. door aftreden van de bestuurder al dan niet volgens het in lid 5 bedoelde rooster;
c. door ontslag door de raad van toezicht.
d. door ontslag door de rechtbank.
8. Tot ontslag kan door de raad van toezicht slechts worden besloten op voordracht van het bestuur en met een meerderheid van twee/derde gedeelte van de stemmen.’
e. In artikel 9 van de statuten is ten aanzien van de raad van toezicht onder meer het volgende bepaald:
‘1. De raad van toezicht bestaat uit ten minste drie en ten hoogste negen natuurlijke personen. Het aantal leden van de raad van toezicht wordt met inachtneming van deze grenzen door de raad van toezicht vastgesteld.
2. (…)
3. De leden van de raad van toezicht worden benoemd door de raad van toezicht. Indien deze daartoe niet is overgegaan binnen twee maanden na een vacature, worden de leden van de raad van toezicht door het bestuur benoemd.
4. De leden van de raad van toezicht worden benoemd voor een termijn van maximaal drie jaar; zij treden af volgens een door de raad van toezicht vast te stellen rooster van aftreden.
5. (…)
6. Het lidmaatschap van de raad van toezicht eindigt:
a. door de dood;
b. door aftreden, al dan niet volgens het in lid 5 (doorgehaald en gewijzigd in 4, rechtbank) bedoelde rooster;
c door ontslag door de raad van toezicht.’
In artikel 10 van de statuten is ten aanzien van de besluitvorming van de raad van toezicht onder meer het volgende bepaald:
‘1. De raad van toezicht vergadert ten minste één keer per jaar.
2. Vergaderingen van de raad van toezicht zullen voorts worden gehouden wanneer de voorzitter die wenselijk acht of indien het bestuur of ten minste twee van de andere leden van de raad van toezicht daartoe schriftelijk en onder opgave van de onderwerpen aan de voorzitter het verzoek richten. (…)
3. De oproep tot de vergadering geschiedt schriftelijk ten minste zeven dagen te voren, de dag van de oproep en die van de vergadering niet meegerekend.
4. De oproep vermeldt, behalve plaats en tijdstip van de vergadering, de agenda.
5. Indien in een vergadering alle leden van de raad van toezicht aanwezig zijn, kunnen over alle onderwerpen geldige besluiten worden genomen, mits met algemene stemmen, ook al zijn de voorschriften voor het oproepen en houden van vergaderingen niet in acht genomen.
6. (…)
7.(…)
8. (…)
9.(…)
10.(…)
11. Van het verhandelde in de vergaderingen worden notulen gehouden. De notulen worden door de voorzitter en de notulist vastgesteld en ten blijke daarvan door hen getekend. De notulen worden in de eerstvolgende vergadering aan de leden van de raad van toezicht ter goedkeuring voorgelegd.
12. De raad van toezicht kan ook buiten vergadering besluiten nemen, mits alle leden in de gelegenheid zijn gesteld schriftelijk, telegrafisch, per telex of per telefax hun mening te uiten en geen van hen bezwaar maakt tegen deze wijze van besluitvorming.
Van een aldus genomen besluit wordt onder bijvoeging van de ingekomen antwoorden door het bestuur een relaas opgemaakt, dat na mede-ondertekening door de voorzitter van de raad van toezicht bij de notulen wordt gevoegd.’
f. Het bestuur van SHHT bestaat ten tijde van het voeren van deze procedure uit gedaagden 2. tot en met 7.
g. Het bestuur van SHHT heeft zich op 11 november 2010 in een gecombineerde vergadering met de raad van toezicht (productie 4 bij dagvaarding) op het standpunt gesteld ‘dat de rechtsgeldigheid van het lidmaatschap van de zittende leden van de Raad van Toezicht verstreken is en dat daarmee een situatie is ontstaan dat de Raad van Toezicht per heden geen leden meer heeft’ en ‘dat het bestuur zelf gerechtigd is nieuwe leden voor de Raad van Toezicht te benoemen’, waaraan door het bestuur gevolg is gegeven met de benoeming van mevrouw [H], de heer [A] en de heer [O.G.] tot nieuwe leden van de raad van toezicht.