In conventie en in reconventie
1. De rechtbank gaat uit van de volgende, tussen partijen vaststaande, feiten:
a. Na een openbare aanbesteding is tussen partijen op 15 december 1999 een aannemingsovereenkomst (productie 3.1 antwoord/eis) tot stand gekomen ter zake van de bouw van een schouwburg annex congrescentrum met parkeergarage te Hoorn, één en ander volgens bestek nr. 140/1467 delen A., B. en C. getiteld 'Hoorn; schouwburg en congrescentrum' (productie 1 eis), voor een aanneemsom groot
f 21.000.000,- exclusief BTW. Deze overeenkomst is op 31 januari 2000 aangevuld.
b. Op deze overeenkomst zijn van toepassing verklaard de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 1989 (UAV '89), behoudens de in het bestek genoemde uitzonderingen of aanvullingen daarop.
c. In deelbestek C onder hoofdstuk 25 is - onder meer - het volgende bepaald:
"25.00.50.11 TEKENINGEN STAALCONSTRUCTIES
De aannemer vervaardigt aan de hand van de aangeleverde bestektekeningen en de bij dit bestek behorende ontwerpberekening, alle werktekeningen en bijbehorende berekeningen van alle in het werk te brengen onderdelen.
Aantal te verstrekken exemplaren:
- ter goedkeuring: 2 stuks.
- goedgekeurde: 5 stuks.
Op de tekeningen moet zijn aangegeven
- ....
- de plaats, vorm, maatvoering en uitvoeringswijze van verbindingen in en tussen de onderdelen.
- ...
12 BEREKENINGEN STAALCONSTRUCTIES
De aannemer ontwerpt en berekent alle verbindingen en verankeringen van de staalconstructies."
d. De gemeente heeft, uitvoering gevende aan paragraaf 3, lid 1 jo. lid 2 UAV'89, bij brief van 23 februari 2000 (productie 1 antwoord/eis) aan [gedaagde]bericht dat als directie zal optreden de heer [naam 1]. In deze brief is voorts bepaald dat de directie in haar technische en administratieve werkzaamheden voor zover het betreft
"- het tijdig verstrekken van de voor de uitvoering van het project benodigde bouwkundige en constructieve werktekeningen;
- het verstrekken van overige gegevens en overzichten, voor zover deze noodzakelijk zijn voor de bouwuitvoering;
- het controleren van de door of namens u (lees: [gedaagde], de rechtbank) opgestelde werktekeningen, sterkteberekeningen, buigstaten, hoeveelhedenspecificaties, enz;
- het beoordelen van monsters en productcertificaten"
wordt bijgestaan door onder andere de heer [naam 2], van [bedrijfsnaam 1] (hierna te noemen: [bedrijfsnaam 1a]). Voorts heeft de gemeente in deze brief aan [gedaagde]bericht dat de heer [naam 2] voornoemd is gemandateerd om met [gedaagde]'bindende afspraken te maken inzake de voormelde technische uitgangspunten.'
e. [bedrijfsnaam 1a] heeft voor de gemeente onder meer de staalconstructies van het gebouw ontworpen.
f. [gedaagde]heeft bij overeenkomst van 31 januari 2000 het staalconstructiewerk, waaronder het tekenen en berekenen van de detailverbindingen volgens de gegevens van de hoofdconstructeur, uitbesteed aan haar onderaannemer [bedrijfsnaam 2] te [plaats 2] - hierna [bedrijfsnaam 2a]-, voor een aanneemsom van f 1.630.000,- exclusief BTW.
g. Het werk is op 1 maart 2000 aangevangen.
h. In de nacht van 9 op 10 april 2001 is de staalconstructie van de toneeltoren van de in aanbouw zijnde schouwburg bezweken, waardoor deze toneeltoren is ingestort.
i. Naar aanleiding van deze calamiteit heeft de Arbeidsinspectie alle bouwkundige werkzaamheden op de bouwplaats verboden, behoudens de werkzaamheden in het kader van na te melden onderzoek door T.N.O. Bouw.
j. Op 10 april 2001 heeft het eerste overleg inzake de schade aan de toneeltoren plaatsgevonden, waarbij de gemeente, [bedrijfsnaam 1a], de CAR-verzekeraar, [gedaagde], [bedrijfsnaam 2a]en de hoofddirectie (ver-)tegenwoordig(d) waren. Blijkens het daarvan opgemaakte verslag (productie 10 eis) hebben [gedaagde]en [bedrijfsnaam 2a]aan de overige aanwezigen een toelichting op de situatie van de constructies van de toren en de grote zaal gegeven. Deze hield in dat door het instorten van de toneeltoren de staalconstructie van de grote zaal niet meer afdraagt op de toneeltorenconstructie waardoor de liggers van de dakconstructie van de grote zaal vrij zijn komen te hangen. Besloten werd blijkens het verslag dat [bedrijfsnaam 2a]en [gedaagde]door middel van een mobiele kraan de liggers op niveau zouden brengen en deze vervolgens met torenstempels zouden ondersteunen en dat [bedrijfsnaam 1a] dezelfde dag nog de ter zake benodigde berekeningen zou vervaardigen. Blijkens een ter terechtzittingzitting van 1 september 2004 getoonde foto zijn de dakliggers met een torenstempel ondersteund.
Voorts vermeldt het verslag:
' 1.02 Onderzoeksbureau
Partijen zijn het eens over het feit dat zo spoedig mogelijk opdracht moet worden gegeven voor het uitvoeren van een technisch onderzoek.
De mogelijkheden worden uitvoerig besproken, waarna de keuze wordt bepaald op TNO Bouw te Rijswijk.
De diverse partijen (GAB Robbins, [gedaagde]Bouw, [bedrijfsnaam 2a]en [bedrijfsnaam 1a]) zijn - na raadpleging van hun verzekeraar - akkoord met de inschakeling van TNO Bouw.
Zij verklaren zich te conformeren aan de resultaten van het onderzoek.
De opdracht zal worden verstrekt door opdrachtgever, de gemeente [plaats 1], waarbij de onderhavige partijen mede (voor accoord) zullen ondertekenen. Staande de vergadering wordt een afspraak gemaakt voor overleg in de loop van de middag.'
k. TNO Bouw heeft een rapport getiteld 'Instorting toneeltoren theater Hoorn: Feitenonderzoek en conclusies' uitgebracht, gedateerd 29 mei 2001 (productie 3 eis), waarvan de samenvatting, voor zover van belang, luidt:
'De gemeente [plaats 1] heeft, mede namens de bij de bouw betrokken ondernemingen en de verzekeringsmaatschappij van de aannemer, aan TNO Bouw te Rijswijk opdracht gegeven onderzoek te verrichten naar de oorzaak van het instorten van de toneeltoren en de schade die dit tot gevolg heeft gehad. Ook is TNO Bouw verzocht advies uit te brengen over de constructieve veiligheid van het totale bouwwerk.
...
Het onderzoek heeft vier aspecten aan het licht gebracht, die de constructieve veiligheid in meer of in mindere mate in het geding brengen. Deze aspecten zijn:
( de bout- en lasverbindingen van de hoofdspanten, die zich op een hoogte van 9 tot 17 meter bevinden, zijn onvoldoende sterk;
( de staalsoort van de hoofddraagconstructie van de toneeltoren is S235 terwijl in de berekening is uitgegaan van S355;
( de gedrukte bovenrand van de hoofdspanten is onvoldoende stabiel; de bovenrand kan zijdelings uitknikken doordat het profiel om zijn zwakke as onvoldoende uit het vlak wordt gesteund;
( de verticale stabiliteitsverbanden in de gevel ontbreken geheel of ten dele.
Ieder van deze vier genoemde aspecten leidt tot afkeuring van de constructie op basis van de krachtens het Bouwbesluit aangewezen constructienormen. De instorting is het gevolg van het verbreken van de zwakste schakel in deze namelijk de sterkte van de verbindingen van de hoofdspanten.'
Blijkens de verdere inhoud van het rapport doelt TNO Bouw, wat betreft de zwakste schakel, op de boutverbinding ter plaatse van knooppunt 6 respectievelijk B waar het D spant op de onderrand aansluit (vergelijk figuur 9 op pagina 21, figuur 14 op pagina 31 en de figuren 1 t/m 5 op pagina 34 van het rapport). Gelet op de door TNO Bouw berekende (te) geringe capaciteit van deze verbindingen ten opzichte van de rekenbelasting van de constructie is verbinding B op knooppunt 6 door de aldaar uitgeoefende afschuifkracht als eerste bezweken, gevolgd door het verbreken van verbinding A op knooppunt 5.
l. In het kader van de te nemen maatregelen vermeldt het 5e verslag d.d. 13 juni 2001 (productie 10e eis) inzake het hervatten van de bouwwerkzaamheden, vanaf punt 5.03:
'Voor het creëren van een veilige werksituatie moeten de staalconstructies van de grote zaal aanvullend worden gestabiliseerd.
De constructeur heeft in overleg met TNO Bouw een oplossing uitgewerkt middels een stempelconstructie van stalen kolommen die afsteunen op een onderslagbalk op de toneelvloer. Vanaf deze constructie vindt een verdere doorstempeling plaats naar de keldervloer. De stempelconstructie is voorzien van een schoorverband.
De constructeur en TNO Bouw zullen aansluitend aan de vergadering nog overleg plegen omtrent een aantal zaken. De constructie wordt vervolgens voor uitvoering overgedragen aan de aannemer.
TNO Bouw heeft in haar rapport inzake de gevolgschade voor de staalconstructies van de grote zaal aangegeven dat de volgende werkzaamheden moeten worden uitgevoerd voordat de bouwplaats weer volledig toegankelijk kan worden gesteld:
- Nagaan wat de rekentechnische capaciteit is van de twee betonnen kolommen om een additioneel moment op te nemen. De heer [naam 3] (van TNO Bouw, de rechtbank) verwacht dat de constructie sterk genoeg is, maar hij wil dit graag door de constructeur onderbouwd zien. De berekening zal in overleg met TNO Bouw worden opgesteld.
- De ontbrekende windverbanden aan weerszijden van de grote zaal moeten worden aangebracht.
- De aansluiting van de trekstang van een betonnen tussenvloertje herstellen. In afwachting van het treffen van een definitieve voorziening zal het vloertje tijdelijk buiten gebruik moeten worden gesteld.
- De windverbanden over het gekromde dakdeel kunnen niet worden gestrekt en functioneren dus niet. De aannemer zal een tijdelijk windverband aanbrengen aan de onderzijde van het dakvlak.
- In het dakvlak van de grote zaal zijn schoorverbanden onder een hoek doorgekoppeld, waardoor de onderliggende ligger naar beneden wordt gedrukt. TNO geeft in overweging om de aanwezige schoorverbanden, die nu zijn aangebracht over twee vakken te vervangen door kleinere verbanden over elk vak. De constructeur en Bureau Bouwkunde zullen de posities aangeven en beoordelen waarna de aannemer zal zorgdragen voor uitvoering.
- Enkele getoogde kolommen zijn onvolledig aan de vloer verankerd. De bevestiging zal met behulp van een hoekprofiel worden aangevuld.
- De verbinding tussen de getoogde kolom en de balkonligger is scharnierend uitgevoerd, terwijl de tekeningen en berekeningen een momentvaste verbinding aangeven. De constructeur zal rekentechnisch nagaan of deze verbinding als scharnierende verbinding kan worden gerealiseerd. Eventuele noodzakelijke additionele voorzieningen zullen eerst in overleg met TNO Bouw worden aangegeven.
- Rekentechnisch moet worden nagegaan of de verbindingen in de "sprong" van de buitenste liggers voldoende sterk zijn. Eventuele noodzakelijke additionele voorzieningen zullen ook weer in overleg met TNO Bouw worden aangegeven.
- De hangstaven en verbindingen van de zijbalkons vormen een kritiek onderdeel. De constructies moeten worden onderbouwd en uitvoeringstechnisch onderzocht. Besloten wordt om de zijbalkons tijdelijk buiten werking te stellen in afwachting van de verdere uitwerking.
-
5.04 Tijdelijke stabilisatie constructies kleine zaal
De tijdelijke stabilisatie van de hoofdconstructies van de kleine zaal zal worden gerealiseerd met behulp van drukschoren tot een hoogte van tenminste de helft van de spantbenen.
De openingen voor de toegangen in beide langswanden zullen tijdelijk worden gestabiliseerd met een schoorverband.
De beide oplossingen zijn door de constructeur in overleg met TNO Bouw uitgewerkt.
De constructeur en TNO Bouw zullen aansluitend aan de vergadering nog overleg plegen omtrent een aantal zaken. De constructie wordt vervolgens voor uitvoering overgedragen aan de aannemer.