ECLI:NL:PHR:2021:508

Parket bij de Hoge Raad

Datum uitspraak
30 maart 2021
Publicatiedatum
26 mei 2021
Zaaknummer
20/02622
Instantie
Parket bij de Hoge Raad
Type
Conclusie
Rechtsgebied
Strafrecht
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Beslag ex art. 94 Sv op auto onder klager t.z.v. verdenking van rijden zonder geldig rijbewijs

In deze zaak betreft het een klaagschrift van de klager, geboren in 1985, die verzoekt om teruggave van een onder hem inbeslaggenomen auto (Opel Astra) in het kader van een strafzaak. De rechtbank Zeeland-West-Brabant had op 25 januari 2019 het klaagschrift ongegrond verklaard. De klager heeft cassatie ingesteld, vertegenwoordigd door mr. S.W.M. Stevens, advocaat te 's-Gravenhage. De Procureur-Generaal bij de Hoge Raad heeft in zijn conclusie opgemerkt dat het gerechtshof 's-Hertogenbosch op 25 januari 2021 in hoger beroep een arrest heeft gewezen, waarbij de auto verbeurd is verklaard. Dit arrest is onherroepelijk geworden, en er is geen beroep in cassatie ingesteld. Hierdoor is er geen belang meer voor de klager bij het cassatieberoep, en dient hij niet-ontvankelijk te worden verklaard. De conclusie van de Procureur-Generaal strekt dan ook tot niet-ontvankelijkverklaring van de klager in het beroep. De zaak illustreert de gevolgen van een eerdere beslissing in de strafzaak voor het klaagschrift en de mogelijkheden die de wet biedt voor de klager om zijn belangen te behartigen.

Conclusie

PROCUREUR-GENERAAL

BIJ DE

HOGE RAAD DER NEDERLANDEN

Nummer20/02622 B
Zitting30 maart 2021

CONCLUSIE

A.E. Harteveld
In de zaak
[klager] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1985,
hierna: de klager.
Het beroep in cassatie heeft betrekking op een beschikking van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, zittingsplaats Breda, van 25 januari 2019, waarbij een namens klager ex art. 552a Sv ingediend klaagschrift strekkende tot teruggave aan hem van een onder hem inbeslaggenomen auto (Opel Astra, kenteken [kenteken] ), ongegrond is verklaard.
Het cassatieberoep is ingesteld namens de klager en mr. S.W.M. Stevens, advocaat te 'sGravenhage, heeft een middel van cassatie voorgesteld.
Alvorens ik toekom aan de bespreking van het middel, besteed ik aandacht aan de vraag of klager in zijn cassatieberoep kan worden ontvangen.
Uit namens mij ingewonnen inlichtingen blijkt namelijk dat het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch op 25 januari 2021 in hoger beroep arrest heeft gewezen in de strafzaak jegens klager (parketnummer 20-000088-20). Bij dat arrest is de auto, waarop het klaagschrift betrekking had, verbeurdverklaard. [1] Tegen dat arrest is geen beroep in cassatie ingesteld, zodat het onherroepelijk is geworden.
5. Een en ander betekent dat op het bestaande klaagschrift geen andersluidende beslissing meer kan volgen. Bij die stand van zaken is voor de klager geen belang meer aanwezig bij cassatie. [2] De klager dient daarom in het cassatieberoep niet-ontvankelijk te worden verklaard. [3]
6. Aan de bespreking van het middel kom ik derhalve niet meer toe.
7. Deze conclusie strekt tot niet-ontvankelijkverklaring van de klager in het beroep.
De Procureur-Generaal
bij de Hoge Raad der Nederlanden

AG

Voetnoten

1.Het chassisnummer […] van de auto, die is verbeurdverklaard, komt blijkens de kennisgeving van inbeslagneming, die bij het klaagschrift is gevoegd, overeen met het chassisnummer van de Opel Astra waarop het klaagschrift betrekking heeft – afgezien van de Q waarvoor kennelijk in eerste instantie een O is gelezen.
2.Met betrekking tot de bij de behandeling in raadkamer bij de rechtbank namens de klager betrokken stelling, dat de auto toebehoorde aan de vriendin van de klager, verwijs ik naar de rechtsgang die art. 552b Sv openstelt voor een dergelijk geval.
3.Vgl. HR 8 januari 2008, ECLI:NL:HR:2008:BB8989, NJ 2008, 53.