Uitspraak
1.Het verloop van de procedure
2.De vaststaande feiten
“(…) reason for resigning is due to illness in the spine of my neck, attached is copies of the letter that, I have got from the doctor in Colombia. I will here by like to thank, Menzies for the years that I have work for them.(…)”
3. De vorderingen en het verweer
Voor recht te verklaren dat door [werkgever’s] grove nalatigheid tijdig in de reparatie van de lekkage van de waterleiding afkomstig uit de toilette kamer in de garagegebouw te voorzien, [de werknemer] de op 6 mei 2009 bedrijfsongeval heeft geleden welke tot zijn huidige permanente invaliditeit heeft geleid, waardoor hij niet meer in staat was zijn contractuele werkzaamheden te verrichten en [de werkgever] jegens [de werknemer] schadevergoedingsplichtig is.
Voor recht te verklaren dat [de werknemer] terzake het hem op 6 mei 2009 geleden letsel aan zijn lichaam, die een blijvend en permanent invaliditeit aan zijn lichaam tot gevolg heeft gehad, waardoor [de werknemer] niet meer in staat was zijn contractuele werkzaamheden bij [de werkgever] uit te voeren en als zodanig [de werknemer] de uitbetaling van de “Permanent Dissability benefit” overeenkomstig het bepaalde bij artikel 27 van de tussen [de werkgever] en de vakbond (…) gesloten collectieve arbeidsovereenkomst in aanmerking komt.
[De werkgever] te veroordelen om aan [de werknemer] te betalen het bedrag van Naf. 80.000,--, thans vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 6 september 2016 tot en met de dag van algehele voldoening en 15% buitengerechtelijke incassokosten.
Met veroordeling van de [de werkgever] in de kosten van dit geding, de griffierecht inbegrepen.
4. De beoordeling
“Ook Valentijn grondt zijn vordering op art. 7A:1614x BW (..). Deze vordering verjaart pas na vijf jaar nadat of met ingang van de datum waarbij vaststaat dat slachtoffer een blijvende lichamelijke letsel heeft opgelopen en deze de daarvoor aansprakelijke niet in rechte heeft betrokken. In het onderhavige geval is pas in het jaar 2015 geconstateerd dat [de werknemer] aan “permanente disability” situatie door het geleden bedrijfsongeval is komen te verkeren (…) Buitendien is de brief van d.d. 28 oktober 2015 van Dr. Simmons is door [de werknemer] zelf met het ontslagbrief (..) aan [de werkgever] ter hand gesteld en is bij brief d.d. 6 september 2016 [de werkgever] nader aansprakelijk en schadevergoedingsplichtig gehouden, (…), waardoor alweer een nieuwe vijfjarige verjaringstermijn is gaan lopen.”
met ingang van de datum waarbij vaststaat dat slachtoffer een blijvende lichamelijke letsel heeft opgelopen)niet correct is. Het criterium van artikel 3:310 lid 1 BW is …
na de aanvang van de dag, volgende op die waarop de benadeelde zowel met de schade (…) als met de daarvoor aansprakelijke persoon bekend is geworden…”.Uit de brief d.d. 9 september 2016 aan de werkgever volgt duidelijk dat de werknemer op de werkplek een ongeval is overkomen: “
Due to that fall or accident, [de werknemer] ever since that day has been suffering from lumbar and spinal problems and has not been able to perform his normal duties, which resulted into his permanent physical disability and is attested (…).”In deze brief staat dus dat hij vanaf die dag altijd lichamelijk ongemak heeft ondervonden waardoor hij zijn werk niet kon uitvoeren. Daarmee is gegeven dat de verjaring op 7 mei 2009 (daags na de valpartij) is gaan lopen. Het criterium dat de werknemer noemt bestaat niet. Bij gebreke van een eerdere stuitingshandeling is de brief van 9 september 2016 dus geschreven toen de verjaringstermijn al was verlopen. De vordering van de werknemer op grond van artikel 7A:1614x BW is dus verjaard.
met ingang van de datum waarbij vaststaat dat slachtoffer een blijvende lichamelijke letsel heeft opgelopen.Naar zijn eigen stellingen in de brief van 9 september 2016 is dat dus kort na de valpartij op het werk. Toen immers trad er “altijd”
(“ever since that day”)problemen aan de wervels en aan de ruggengraat op en werd de vordering dus opeisbaar. Dat wordt nog bevestigd door het gestelde in alinea 7 van het verzoekschrift waarin gesproken wordt over
“constante en hevige pijnen”sinds de dag van het ongeval. De verjaringstermijn is dus direct na 6 mei 2009 gaan lopen en ook deze vordering is dus verjaard.