In deze zaak heeft het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao op 17 juni 2020 uitspraak gedaan over de vernietiging van het wijzigingsplan voor het Hospitaal Nobo Otrobanda (HNO). De eisers, waaronder de Stichting Documentation and Conservation of the Modern Movement Curaçao (DoCoMoMo) en de Stichting Team Cactus, hebben bezwaar gemaakt tegen de ministeriële beschikkingen die het wijzigingsplan en de bouwvergunning voor het HNO vaststelden. De eisers stelden dat de wijzigingsbevoegdheid in strijd was met de Eilandsverordening Ruimtelijke Ontwikkelingsplan (EROC), omdat het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) van lagere orde is dan de EROC. Het Gerecht heeft vastgesteld dat de wijzigingsbevoegdheid niet correct was toegepast en dat de eisers ontvankelijk waren in hun beroepen tegen het wijzigingsplan.
De procedure begon met de indiening van bezwaren door de eisers tegen het ontwerp-wijzigingsplan op 19 augustus 2014. De ministeriële beschikking van 18 september 2014, die het wijzigingsplan vaststelde, werd door de eisers betwist. De behandeling van de zaken vond plaats in verschillende zittingen, waarbij de eisers hun belangen in de culturele waarden van het gebied benadrukten. Het Gerecht oordeelde dat de wijzigingsbevoegdheid niet voldeed aan de eisen van de EROC en dat het wijzigingsplan niet op een deugdelijke wettelijke grondslag was gebaseerd.
Uiteindelijk heeft het Gerecht de beroepen tegen het wijzigingsplan gegrond verklaard en het wijzigingsplan vernietigd, terwijl de beroepen tegen de bouwvergunning niet-ontvankelijk werden verklaard. Het Gerecht heeft verweerder veroordeeld in de proceskosten van de eisers en gelast dat het land Curaçao het griffierecht aan de eisers vergoedt. Deze uitspraak benadrukt de noodzaak van rechtsbescherming en de correcte toepassing van bestemmingsvoorschriften in het kader van ruimtelijke ordening.