De moeder voert – samengevat – het volgende aan. Het belang van de man op erkenning moet worden afgewogen tegen de belangen van de moeder bij een ongestoorde verhouding met het kind en van het kind bij niet-erkenning. Uitgangspunt is dat van schade aan de belangen van het kind slechts sprake is indien er ten gevolge van de erkenning voor het kind reële risico's zijn dat het wordt belemmerd in een evenwichtige en sociaalpsychologische en emotionele ontwikkeling. Nu niet in geschil is dat de man de biologische vader van de kinderen is, ligt enkel de vraag voor of de belangen van de moeder en de kinderen worden geschaad door erkenning.
De kinderen weten wie hun vader is, waardoor hun identiteitsontwikkeling niet wordt beïnvloed door het ontbreken van erkenning. Het biedt juist veiligheid (zowel fysiek als psychologisch) dat er geen juridische band tussen de man en de kinderen bestaat, zodat zowel het criminele circuit als de man geen druk kunnen uitoefenen op de moeder en de kinderen. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van acht jaar, wegens betrokkenheid bij een drugslab en in november 2018 is de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden en een geldboete voor een mishandeling. Er gaat tot op heden nog steeds een dreiging uit van het criminele circuit. Om die reden is het dan ook (onder meer) niet in het belang van de kinderen als de formele band tussen hem en de kinderen zou worden vastgesteld.
Dit zou bij de moeder immers leiden tot een enorme vrees en onzekerheid, hetgeen een negatieve invloed heeft op de verstandhouding met de kinderen. Wanneer vervangende toestemming tot erkenning wordt verleend, is er een blijvende ondermijning van het vermogen van de moeder om de kinderen veiligheid en structuur te bieden. De moeder wordt alsdan gedwongen om een deel van de regie over haar gezin en leven af te staan.
Ondanks dat de relatie van partijen al enkele jaren is beëindigd, en zelfs nu de man in detentie verblijft, blijft de man manieren zoeken om contact te krijgen en druk dan wel invloed uit te oefenen op de moeder. (On)bekenden blijven, namens de man, de moeder voortdurend lastig vallen. De moeder is voortdurend alert en dat geeft spanningen die hun weerslag hebben op de kinderen.
Daarbij heeft de man tot op heden geen inzicht (gehad) in zijn eigen handelen en heeft hij zich niet kunnen verplaatsen in de positie en de beleving van de kinderen. De man heeft geen spijt betuigd, geen enkele zelfreflectie en empathie getoond ten aanzien van hetgeen er in het verleden tussen partijen is gebeurd.
Ten onrechte heeft de rechtbank geoordeeld dat de bezwaren van de moeder in feite te herleiden zijn tot uitsluitend emotionele weerstand tegen de erkenning. De weerstand bij de moeder komt mede voort uit de gebeurtenissen en omstandigheden uit het verleden en de dreiging vanuit het criminele circuit en de gevreesde gevolgen voor de kinderen. Feitelijk belemmert alles rond deze procedure de moeder in haar dagelijks functioneren. Deze kwetsbare psychische toestand, die is ontstaan door de langdurige spanningen als gevolg van de gedragingen van de man, komt verder onder druk te staan door de erkenning van de kinderen door de man. De voortdurende stress die de moeder ervaart, trekt een zware wissel op haar gezondheid en psychische stabiliteit en eist zijn tol in de vorm van lichamelijke klachten. De moeder is, als primaire opvoeder, niet meer of onvoldoende in staat om de opvoeding van de kinderen vorm te geven wanneer het verzoek van de man zou worden toegewezen. Door erkenning zullen de kinderen blootgesteld blijven aan conflictsituaties, het agressieve en intimiderende gedrag van de man en zijn weinig stabiele levenssituatie. Dit zal leiden tot de hertraumatisering van de moeder en aldus het onherstelbaar blijven van haar psychische toestand, waardoor een ongestoorde verhouding tussen haar en de kinderen ernstig bedreigd blijft.