3.1.1.In rov. 2.1 t/m 2.23 van het vonnis waarvan beroep heeft de rechtbank vastgesteld van welke feiten in dit geschil wordt uitgegaan. Met grief 1 (grief 1.1 t/m 1.4) wordt deze vaststelling bestreden. Mede gelet op deze grief, zal het hof een nieuw overzicht geven van de feiten die in hoger beroep het uitgangspunt vormen. Deze feiten moeten als vaststaand worden beschouwd als enerzijds gesteld en anderzijds niet of niet voldoende betwist.
a. Juyst voert een accountants-, IT-audit en (belasting)adviespraktijk in [vestigingsplaats] en biedt sinds 2015 tevens reguliere loonadministratiediensten aan haar klanten aan.
b. Controlfit is een dochtermaatschappij van Ben Vitaal B.V. Controlfit richt zich onder meer op ondersteuning en consultancy met betrekking tot sociale premies, regels en wetgeving. Controlfit hanteert tevens de handelsnamen Ben Vitaal Leefstijl Coaching, Ben Vitaal Vitaliteitscoaching en Ben Vitaal Academy.
c. In 2015 is aan Juyst (destijds bekend onder de naam Du Roi) de opdracht verleend tot samenstelling van de jaarrekening 2014 van Ben Vitaal B.V. (hierna: Ben Vitaal). In de op 19 november 2015 namens Ben Vitaal ondertekende opdrachtbevestiging is voor zover van belang opgenomen:
“
Opdracht
Wij zullen op basis van de door u te verstrekken gegevens de jaarrekening 2014 van
Ben Vitaal B.V. samenstellen.(…)
Werkzaamheden
Onze werkzaamheden in het kader van deze samenstellingsopdracht zullen in hoofdzaak bestaan uit het verzamelen, het verwerken, het rubriceren en het samenvatten van financiële gegevens. Daarnaast zullen wij de aanvaardbaarheid van de bij het samenstellen van de jaarrekening van toepassing zijnde grondslagen op basis van de door de onderneming verstrekte gegevens evalueren”
d. [persoon A] (hierna: [persoon A] ) is sinds juni 2020 bestuurder van Ben Vitaal en was tijdens de uitvoering van de werkzaamheden voor Ben Vitaal contactpersoon van Juyst.
e. Op 22 juli 2015 heeft [persoon A] namens Ben Vitaal het volgende aan Juyst medegedeeld met betrekking tot werknemers [werknemer 1] en [werknemer 2] :
“
[werknemer 1] en [werknemer 2] hebben WIA, daarmee hebben wij recht op mobiliteitspolis. (…)
Kunnen we het volgende afspreken? (…)
- Ik zal zorgen voor doelgroepverklaringen”
f. Juyst heeft vanaf 2018 ook werkzaamheden voor Controlfit verricht. De hiervoor genoemde werknemers [werknemer 1] en [werknemer 2] , voorheen in dienst van Ben Vitaal, zijn omstreeks 1 januari 2018 in dienst getreden bij Controlfit.
Voor zover van belang hebben partijen met betrekking tot de dienstverlening te leveren aan Controlfit het volgende aan elkaar bericht:
- e-mailbericht d.d. 5 januari 2018 met kenmerk “nieuwe klant” van Ben Vitaal aan Juyst:
“
Per 1 januari komt er personeel in dienst bij Controlfit. Dit is een dochterorganisatie van benVitaal. Kun je me aangeven welke gegevens je nodig hebt om deze aan te maken in het salarispakket?”
- e-mailbericht van Juyst aan Ben Vitaal d.d. 5 januari 2018 als reactie op voorgaand bericht:
“
Bijgevoegd 2 excel-documenten ten behoeve van de aanmelding.
Het eerste document is inzake de Werkgever; gelieve dit zo volledig mogelijk in te vullen.
Is de onderneming reeds aangemeld bij de belastingdienst inzake de loonheffingen? Dan ook graag een kopie van de beschikking Werkhervattingskas doorsturen.
Indien wij de onderneming nog moeten aanmelden, laat ons dit even weten, dan zullen wij dit regelen.
Het tweede document is inzake werknemers, ook dit zo volledig mogelijk invullen.
Per werknemer hebben wij ook nog nodig,
- een kopie ID-bewijs;
- een kopie van de arbeidsovereenkomst;
- een ingevuld (en getekend) loonheffingenformulier (blanco pdf- bijgevoegd)
Mocht je vragen hebben, of als je problemen hebt met het invullen van de formulieren, bel ons even, dan kunnen wij dit samen doornemen.”
g. Met betrekking tot de aanlevering van gegevens heeft Controlfit in een e-mail van 17 januari 2018 met kenmerk “Lonen Controlfit 2017” het volgende aan Juyst medegedeeld:
“Vanaf deze maand zal ik de loonmutaties van benVitaal en ControlFit aanleveren. We hebben hier zelf een eigen format voor gemaakt, zie de bijlagen.
Contracten van controlfit en personeelsgegevens mailt Joyce jou.”
h. Eind januari 2018 corresponderen partijen met betrekking tot de door Controlfit verwerkte loonadministratie voor Controlfit. Voor zover van belang berichten partijen elkaar als volgt:
- e-mailbericht d.d. 24 januari 2018 van 10:01 uur met kenmerk “salarissen januari 2018- Controlfit BV” van Juyst aan Controlfit:
“
Bijgevoegd de individuele loonstroken, de betaalbestanden en het loonjournaal januari 2018 van Controlfit BV”
- e-mailbericht d.d. 24 januari 2018 van 10:45 uur Controlfit aan Juyst:
“
Ik zie de premiekortingen niet terug bij [werknemer 2] en [werknemer 1] ? Of kijk ik verkeerd?”
- e-mailbericht d.d. 24 januari 2018 van 10:56 uur en 11:33 uur van Juyst aan Controlfit:
“
Dat klopt, aangezien dit geen premiekorting meer is vanaf 2018, maar een loonkostenvoordeel. Zie onderstaande tekst.
De premiekortingen voor jongere, oudere en arbeidsgehandicapte werknemers verdwijnen voor werkgevers op 1 januari 2018. Hiervoor komen loonkostenvoordelen (LKV) in de plaats. LKV geldt voor ouderen en mensen met een arbeidsbeperking, zoals een ziekte of handicap.
De loonkostenvoordelen zijn lager per werknemers dan de premiekortingen. Daar staat tegenover dat meer werkgevers gebruik kunnen maken van de loonkostenvoordelen.
Kleine ondernemers kunnen de volledige tegemoetkoming krijgen. Bij de korting op de premies kregen zij vaak maar een deel vergoed. Omdat zij minder premies werknemersverzekeringen betaalden dan de maximale premiekorting.
Werkgevers dienen het verzoek voor een LKV zelf in via de loonaangifte. Daarnaast moet de werknemer een doelgroepverklaring LKV aanvragen bij UWV of bij de gemeente.
UWV berekent het loonkostenvoordeel en de Belastingdienst betaalt na afloop van het kalenderjaar uit. De Belastingdienst betaalt de loonkostenvoordelen over 2018 in 2019 automatisch aan de werkgever uit als uit de aangiften loonheffingen over 2018 en de afgegeven doelgroepverklaringen blijkt dat de werkgever er recht op heeft. Eerder kan niet, want pas in 2019 is bekend hoeveel verloonde uren een werknemer in 2018 had.
Het loonkosten voordeel zou op jaarbasis maximaal € 6.000,- gaan bedragen. Echter gezien dit pas achteraf beoordeeld en uitbetaald wordt, is dit LKV niet meer opgenomen in de loonjournaalpost.”
“
Meer uitleg over de regeling en de hoogte van het LKV zie onderstaande link.
https://www.salarisnet.nl/2017/08/loonkostenvoordeel-arbeidsgehandicapte-werknemers-per-2018/
Via het loonprogramma is het nog (niet) mogelijk om een voorlopig of cumulatief overzicht te ontvangen.
Uiteindelijk beoordeelt het UWV wie recht heeft op het LKV krijg je via de belastingdienst de hoogte van het LKV door. Als je het aantal loonuren x LKV per uur telt, zou dit moeten corresponderen met de vergoeding via de fiscus.”
De hyperlink verwijst naar een internetpagina met een uitgebreidere toelichting op het loonkostenvoordeel (hierna ook: LKV). In deze toelichting staat - onder meer - het volgende:
“
Het LKV (...) gaat (...) met ingang van 1 januari 2018 de premiekorting arbeidsgehandicapten werknemer vervangen.
De werkgever en werknemer moeten voor het LKV arbeidsgehandicapten werknemer aan een aantal voorwaarden voldoen.
Vier voorwaarden LKV arbeidsgehandicapten werknemer
De werkgever heeft recht op dit voordeel als hij een werknemer in dienst neemt die voldoet aan vier voorwaarden: (…)
Doelgroepverklaring
Daarnaast moet de werkgever voor de werknemer een doelgroepverklaring hebben.
De werknemer kan de doelgroepverklaring aanvragen bij UWV of de gemeente. (…)
Als de werknemer doelgroepverklaring wil aanvragen, moet dat binnen 3 maanden na de datum waarop de werkgever de werknemer in dienst neemt of herplaatst. Doet hij dat later, dan heeft hij geen recht meer op de doelgroepverklaring. En heeft de werkgever geen recht op een loonkostenvoordeel. (…)
Als de werknemer de werkgever daarvoor machtigt, kunt u de doelgroepverklaring vanaf 1 januari 2018 ook zelf aanvragen. (…)
Aangifte loonheffingen
In de aangifte loonheffingen over 2018 geeft u aan dat u dit loonkostenvoordeel voor de werknemer wilt aanvragen.
Als de werkgever en werknemer aan alle voorwaarden voldoen, dan mag u het
loonkostenvoordeel vanaf het begin van de dienstbetrekking maximaal 3 jaar aanvragen voor deze werknemer.
UWV beoordeelt op basis van de polisadministratie en de afgegeven doelgroepverklaringen voor welke werknemers de werkgever recht heeft op het loonkostenvoordeel.”
i. Op 21 augustus 2018 is namens Controlfit het volgende e-mailbericht gezonden aan Juyst:
“
De doelgroepverklaring van [persoon B] is opgevraagd.
Ook die van [werknemer 1] en [werknemer 2] bij Controlfit. UWV heeft ons erop gewezen dat we die ook nodig hebben. Voor [persoon C] echter niet omdat die vóór 2018 in dienst is getreden. We gaan ze alle drie zsm aanleveren aan jullie en zelf archiveren. Wil je wel even bevestigen dat voor alle 4 de/het LKV is aangevraagd?”
j. Bij besluiten van 29 augustus 2018 heeft het UWV de aanvragen voor doelgroepverklaringen LKV voor de werknemers [werknemer 1] en [werknemer 2] afgewezen omdat de aanvragen niet zijn gedaan drie maanden na het begin van het dienstverband van de betreffende medewerkers. Controlfit is hierover op dezelfde datum geïnformeerd.
k. Op 7 juni 2019 heeft Controlfit bij Juyst gevraagd naar de status van de aanvraag LKV, omdat Controlfit dit niet had ontvangen. Juyst heeft daarop gereageerd dat het LKV voor de werknemers [werknemer 1] en [werknemer 2] is aangevraagd en verwerkt in de aangifte loonheffingen. Op 5 augustus 2019 is door Controlfit bij Juyst nagevraagd of deze werknemers per 31 december 2017 in dienst zijn gemeld. Op 9 augustus 2019 heeft Controlfit de volgende e-mail aan Juyst gezonden:
“
we hebben in 2017 met name 2018 vaker via de mail contact gehad of de LKV op de juiste manier was ingeregeld. Onder meer op 29 augustus 2018 (zie de mail hieronder) heb je aangegeven dat de LKV voor [werknemer 2] en [werknemer 1] een formaliteit was. Inmiddels hebben wij een schrijven dat de LKV NIET is toegekend (VOOR [werknemer 2] en [werknemer 1] ).
[werknemer 2] en [werknemer 1] zijn in 2017 in dienst gekomen (31-12-2017), waar derhalve een overgangsregeling voor geldt. Ook dit heb ik al eerder aangegeven, desondanks is dit kennelijk niet (op de juiste manier) opgepakt. We vernemen graag van je of en hoe Duroi dit nog kan rechtzetten, het gaat om een aanzienlijk bedrag dat wij niet willen missen. We hebben dit niet voor niets vaak aangegeven en gingen er gaan er vanuit dat het dan ook op de juiste manier geregeld zou worden.”
l. De belastingdienst heeft de aanvragen LKV voor de werknemers [werknemer 1] en [werknemer 2] op 23 juli 2019 afgewezen. Controlfit heeft daartegen bezwaar gemaakt.
m. Ten aanzien van de aangifte loonheffingen van Controlfit (ten aanzien van voornoemde medewerkers) hebben partijen hierna nader gecorrespondeerd:
- op 20 september 2019 zond Controlfit Juyst het volgende bericht:
“
Wat adviseer je nu? Lijkt me dat wij de exercitie moeten doen zoals vorige keer besproken. (correctie aangifte 2017 - 12 met hierin [werknemer 2] en [werknemer 1] vermeld per 31-12-2017).”;
- op 10 oktober 2019 wendde Controlfit zich weer tot Juyst:
“
Bijgaand bericht ontvingen wij inzake de aangifte loonheffingen van Controlfit 2017-12.
Kun je dat z.s.m. even nakijken aub? En herstellen?”
-als reactie daarop heeft Juyst diezelfde dag Controlfit als volgt bericht:
“
Uit dit schrijven blijkt dat bij het aanmelden van Controlfit BV voor de loonheffingen indertijd is aangegeven dat de startdatum van personeel pas op 1 januari 2018 is geweest. Het loonheffingennummer is geactiveerd met ingang van 1 januari 2018.
Derhalve kan de aangifte december 2017 niet verwerkt worden.
Jullie zullen dus moeten verzoeken om het loonheffingennummer met terugwerkende kracht per december 2017 te activeren. Als dit is gedaan, dan kunnen wij de aangifte opnieuw indienen.”
-op 30 april 2020 heeft Controlfit het volgende e-mailbericht gezonden aan Juyst:
“
De Belastingdienst werkt nu snel mee met ons. Ze zeggen dat we naast deze aangifte ook de tweede loonstroken moeten overleggen. Kun je me die nog mailen?”
- bij e-mailbericht van 28 juli 2020 berichtte Controlfit Juyst als volgt:
“
De aangifte problematiek december 2017 bij ControlFit is inmiddels hersteld als het goed is.
Wat resteert is de LKV over 2018. Er ligt nu een voornemen vanuit de fiscus om het bezwaar af te wijzen. Je hebt ons in augustus 2018 gemaild dat het verkrijgen van de doelgroepverklaring (en daarmee de LKV) een formaliteit was, echter dat bleek niet zo te zijn.
In augustus 2019 hebben we hier ook al over gemaild waarna we veel tijd hebben gestoken in de alternatieve route waarvan jij hebt gemaild dat dit ook zou moeten lukken. Echter, ook hiermee wil de belastingdienst niet akkoord gaan nu omdat daarvoor volgens de belastingdienst de loonheffing aangifte is ingediend (na 1 mei 2018), terwijl jij na 1 mei 2018 hebt aangegeven dat dit wél nog hersteld kon worden.
De enige kans die wij nog maken nu is dat we kunnen aantonen dat jij/Duroi een verzoek heeft ingediend om het tijdvak dec 2017 openstellen vóór 1 mei 2018. De vraag is of dit is gebeurd en zo ja, of hier een bewijs van is. Indien dit niet zo is denk
ik dat wij de LKV van 2018 mislopen en daarmee ook die van 2019 en 2020.
We gaan ervan uit dat je dit spoedig rechtzet omdat wij, zoals al eerder gezegd, een behoorlijke schadepost dreigen op te lopen. Dit terwijl wij echt vaak hebben gevraagd of alles in orde was voor de LKV.”
n. Voor werkzaamheden verricht in de periode 2018 tot en met april 2020 heeft Juyst
€ 1.439,05 in rekening gebracht. Dit bedrag is door Controlfit betaald.
o. Bij brieven van 2 november 2020 en 18 december 2020 heeft Controlfit Juyst aansprakelijk gesteld voor het mislopen van het LKV voor de medewerkers [werknemer 1] en [werknemer 2] . Juyst heeft bij brieven van 3 december 2020 en 8 januari 2021 ontkend hiervoor aansprakelijk te zijn.