3.2.In 2.1 tot en met 2.14 van het bestreden vonnis heeft de rechtbank vastgesteld van welke feiten in dit geschil wordt uitgegaan. De door de rechtbank vastgestelde feiten vormen ook in hoger beroep het uitgangspunt. Het hof zal deze feiten hierna aangevuld weergeven. Voor zover [appellanten] in hoger beroep een bezwaar uit tegen de feitenvaststelling door de rechtbank, kan dat onbesproken blijven. Het hof onderzoekt de relevante feiten zelf en zal zo nodig - onder de feitenvaststelling of in het kader van de beoordeling - aanvullende feiten vaststellen.
a. [X. Partners B.V.] is een organisatie van zelfstandige adviseurs ("partners") op bedrijfskundig
en bancair gebied. Zij treden onder gemeenschappelijke naam naar buiten. [X. Partners B.V.] adviseert en faciliteert haar partners, maar de partners zijn vrij zelf te beslissen over de wijze waarop zij aan de werkzaamheden van het partnerschap gestalte geven.
[appellant] is zelfstandig interim professional sinds 2013 en werkte daarvoor 30 jaar bij
een grote accountantsorganisatie en een bank. In 2014 is [appellant] met [X. Partners B.V.] in contact
gekomen.
Na drie gesprekken in oktober 2014 heeft [X. Partners B.V.] aan [appellant] op 12 november 2014 een
aanbiedingsbrief gestuurd. Daarin is het voorstel voor de samenwerking uitgewerkt en
aangegeven op welke basis die vorm zou kunnen krijgen. Nadat [appellant] die aanbieding heeft aanvaard en tot ondertekening daarvan is overgegaan is op 19 november 2014 een
conceptovereenkomst aan hem voorgelegd. [appellant] heeft daarmee ingestemd door die overeenkomst op 26 november 2014 te ondertekenen (hierna: de overeenkomst).
In het kader van deze procedure zijn de volgende artikelen van die overeenkomst
relevant:
"Overwegende dat:
(…)
2. [X. Partners B.V.] een specifieke formule heeft ontwikkeld voor onder meer:1. Het formulerenen implementeren van ondernemingsplannen
2. Het formuleren van financieringsrapporten3. Het begeleiden van ondernemers bij bedrijfsovernames (…)
Artikel 4
(…)Partner zal zijn [X. Partners B.V.] -vestiging fulltime dienen te exploiteren. Partner verplicht zich geen betaalde nevenactiviteiten te verrichten naast de [X. Partners B.V.] -formule behoudens schriftelijke toestemming van [X. Partners B.V.] . [X. Partners B.V.] zal deze toestemming niet weigeren zonder opgaaf van redelijke argumenten. De inkomsten uit betaalde nevenactiviteiten (al dan niet in loondienst) waarvoor geen toestemming is verleend zijn derhalve royalty-plichtig.
(…)
Artikel 8
Duur van de overeenkomst-opzegtermijn
1. Deze overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van 6 (zes)jaar, ingaande na ondertekening van deze overeenkomsten derhalve eindigende zes jaar later.
Behoudens opzegging per aangetekend schrijven of bij deurwaardersexploot door de partner aan [X. Partners B.V.] , tenminste 6(zes) maanden voor afloop van de overeenkomst, zal deze voor onbepaalde tijd worden verlengd, mits:
a. de partner niet toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van deze overeenkomst en
b. de partner de op dat tijdstip geldende algemene overeenkomst aanvaardt voor deze verlengingsperiode.
2. Na het verstrijken van de eerste contractperiode van 6(zes) jaar is opzegging per aangetekend schrijven of bij deurwaardersexploot door de partner aan [X. Partners B.V.] mogelijk met inachtneming van een opzegtermijn van 12(twaalf) maanden
3. [X. Partners B.V.] is slechts gerechtigd tegen de expiratiedatum de overeenkomst per aangetekend schrijven of per deurwaardersexploot op te zeggen met inachtneming van een termijn van 6 maanden, indien van haar in redelijkheid niet kan worden verlangd de onderhavige overeenkomst te laten voortduren.
Artikel 14
Geheimhouding – Concurrentiebeding - Relatiebeding
1. Partijen verplichten zich jegens elkaar tot volledige geheimhouding van al hetgeen hun ter kennis is gekomen in het kader van de uitoefening van de onderhavige overeenkomst, betreffende de werkzaamheden en relaties van partijen en met hen gelieerde bedrijven.
2. Het is de partner, behoudens voorafgaande schriftelijke toestemming van [X. Partners B.V.] , verboden om zowel tijdens deze overeenkomst als binnen 12 maanden na de beëindiging van deze overeenkomst in een straal van 50 km van [X. Partners B.V.] -vestiging(en) waar de partner zijn standplaats heeft gehad, direct of indirect werkzaam te zijn voor zichzelf of voor anderen; dan wel direct of indirect financieel of anderszins betrokken te zijn, bij activiteiten die liggen op het terrein van werkzaamheden van de onderneming van [X. Partners B.V.] en/of met deze gelieerde ondernemingen of die aan de activiteiten op dat terrein concurrerend zijn.
3. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van [X. Partners B.V.] is het de partner niet toegestaan binnen een termijn van 12 maanden na het einde van de overeenkomst en binnen een straal van 50 km van de [X. Partners B.V.] vestiging(en) waár de partner zijn standplaats(en) heeft gehad, direct of indirect in enigerlei vorm voor zichzelf en voor anderen, werkzaam te zijn voor of betrokken te zijn bij relaties van [X. Partners B.V.] dan wel relaties te bewegen de band met [X. Partners B.V.] te verbreken.
Onder relaties worden verstaan alle (natuurlijke of rechts-)personen die in een periode van twaalf maanden voorafgaand aan de beëindiging van de overeenkomst van [X. Partners B.V.] een nota hebben ontvangen; de administratie van [X. Partners B.V.] is hierbij doorslaggevend. Dit verbod geldt uitsluitend voor relaties, die (uitsluitend of mede) verbonden zijn aan de vestiging of vestigingen van [X. Partners B.V.] waar de partner zijn standplaats)en heeft gehad in een periode van 12 maanden, voorafgaand aan de beëindiging van de overeenkomst.
(…)
6. Bij overtreding van de in de vorige leden genoemde bepalingen is de overtredende partij aan de wederpartij verschuldigd een direct opeisbare boete van (. .. )(€2.270,-) voor elke dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd het recht van de wederpartij om indien de door hem geleden schade meer dan het totale boetebedrag mocht belopen, volledige schadevergoeding te vorderen.
Artikel 18
Contractvergoedingen
1. Als vergoeding voor de aan partner bij deze overeenkomst toegekende prestaties en toegezegde rechten zal partner aan [X. Partners B.V.] betalen:
a. Ten aanzien van toegezegde prestaties:
een vergoeding van € 50.000,00 ten behoeve van een intensieve opleiding en lesmateriaal. (...)
(…)
Ten aanzien van toegezegde rechten:
c. Een royaltyvergoeding van 15% van de bruto jaaromzet, (zie artikel 29 voor de definitie van bruto-omzet) te voldoen in maandelijkse betalingen achteraf, op basis van de gerealiseerde maandomzet door de partner op te geven uiterlijk 5 dagen na het verstrijken van die betreffende maand. (...)
(…)
Artikel 22
Beëindiging overeenkomst bij nalatigheid
1. Indien één der partijen de bepalingen van deze overeenkomst, de daarvan deel uitmakende instructies of de daaruit voortvloeiende aanwijzingen niet, niet tijdig of niet behoorlijk nakomt, zal de andere partij deze partij bij
aangetekend schrijven of bij deurwaardersexploot aanzeggen, welke maatregelen moeten worden genomen om de exploitatie, respectievelijk te situatie, weer in overeenstemming te brengen met deze overeenkomst, waarbij aan de andere partij een maand wordt gegund om die maatregelen te nemen.
2. Indien blijkt, na ommekomst van de termijn genoemd in lid 1, dat de aangeschreven partij niet aan de verplichtingen zoals vervat in het in lid 1 bedoelde schrijven of exploot heeft voldaan, heeft de andere partij het recht de overeenkomst, met inachtneming van een redelijke termijn, op te zeggen, onverminderd het recht op volledige schadevergoeding van opzegger.
3. Eén en ander laat onverlet de mogelijkheid voor elk der partijen om ontbinding van deze overeenkomst te vorderen door de bevoegde rechter.
4. [X. Partners B.V.] is bevoegd deze overeenkomst op te zeggen bij aangetekend schrijven en met inachtneming van een termijn van zes maanden indien de partner niet de vereisteminimumomzet behaalt.(…)
Artikel 25
Verplichting bij beëindiging contract
1. Indien deze overeenkomst op enigerlei wijze zou eindigen is de partner verplicht onverwijld alle instructieboeken, formulieren, folders, methodes, concepten etc. terug te geven; elk gebruik van enig aan [X. Partners B.V.] toebehorende, handelsnaam, reclame, slagzin, housestyle, methodes, concepten etc. te staken en voortaan alles te vermijden, wat de indruk zou wekken dat dat hij nog tot uitoefening overeenkomst de formule of tot gebruik van zijn naam, beeldmerk en andere kenmerken gerechtigd zou zijn.
(...)
2. Het is de partner toegestaan om zijn [X. Partners B.V.] -vestiging door middel van een besloten vennootschap teexploiteren. (…)
3. Indien de partner zijn onderneming inbrengt in een besloten vennootschap, waarin hij een meerderheidsbelang en de feitelijke zeggenschap dient te hebben, blijft de partner hoofdelijk aansprakelijk voor de rechten en verplichtingen voortspruitende uit deze overeenkomst, tezamen met de besloten vennootschap.(...)
Artikel 29
Bruto-omzet
Onder de term 'bruto-omzet' wordt begrepen hel totaal van alle declaraties/facturen exclusief omzetbelasting aan klanten van de partner en/of onder hem ressorterende partners en/of medewerkers, die uit hoofde van de verleende adviezen/diensten zijn verstuurd. (…)"
[X. Partners B.V.] heeft verder een – ongedateerde – overeenkomst (hierna: de nadere overeenkomst) gesloten met [X B.V.] . Daarin staat het volgende:
"De ondergetekenden:
1. de besloten vennootschap: [X. Partners B.V.] , (...)
2. [X B.V.] BV
[appellant] (…)
ten deze handelende onder [X. Partners B.V.] ,
hierna ook te noemen: partner;
Verklaren dat:
1. [X. Partners B.V.] gerechtigd is tot het gebruik van de handelsnaam [X. Partners B.V.] en anderen daarvan het gebruik kan toestaan;
2. [X. Partners B.V.] een specifieke formule heeft ontwikkeld voor:
1. Het formuleren en implementeren van ondernemingsplannen
2. Het formuleren van financieringsrapporten
3. Het begeleiden van ondernemers bij bedrijfsovernames
en dat de partner als zelfstandige ondernemer van de formule gebruik wil gaan maken; hierna te noemen de [X. Partners B.V.] formule;
3. [X. Partners B.V.] een ondernemingsplan zal ontwikkelen voor de partner, waardoor de partner gericht en planmatig uitvoering kan geven aan de start en opbouw van zijn eigen vestiging;
4. de samenwerkingsvorm tussen [X. Partners B.V.] en partner wordt geregeld in een uitgebreide overeenkomst;
5. de formule van [X. Partners B.V.] zich kenmerkt door een nauwe samenwerking tussen juridisch en economisch zelfstandige partijen, gesteund op wederzijds vertrouwen en informatie."
In 2018 heeft [appellanten] van januari tot mei interim werkzaamheden verricht bij ASR. Hij heeft over die werkzaamheden geen royalty's afgedragen.
In de tweede helft van 2018 heeft [appellant] te kennen gegeven dat hij de overeenkomst wilde beëindigen. [X. Partners B.V.] heeft daarop een beëindigingsvoorstel aan [appellant] gestuurd, die dat niet heeft aanvaard.
Bij brief van 23 januari 2019 heeft (de advocaat van) [appellanten] zich tot [X. Partners B.V.] gewend. In die brief wordt [X. Partners B.V.] een aantal verwijten gemaakt. Volgens [appellanten] is zij door [X. Partners B.V.] bij het aangaan van de overeenkomst misleid, is [X. Partners B.V.] daardoor toerekenbaar tekort geschoten en heeft [appellanten] minimaal € 250.000,-- schade geleden. [appellanten] schrijft het redelijk te vinden om de overeenkomst per 1 maart 2019 op te zeggen. Subsidiair zegt [appellanten] de overeenkomst per 1 maart 2019 op.
i. In februari 2019 is [appellanten] begonnen met interim werkzaamheden voor Leaseplan. Ook over deze werkzaamheden zijn geen royalty's afgedragen.
[X. Partners B.V.] heeft bij brief van 15 februari 2019 gereageerd. Daarin heeft zij de verwijten aan haar adres weersproken en is [appellanten] verzocht te bevestigen dat zij zich aan de overeenkomst zal houden. Daarop is gereageerd bij brief van 4 maart 2019.
Per 1 maart 2019 heeft [appellant] de door hem (mede) gehuurde kantoorruimte verlaten.
Bij brief van 1 april 2019 is [appellanten] gesommeerd aan de verplichtingen uit de overeenkomst te voldoen en is aangezegd dat [X. Partners B.V.] haar verplichtingen opschort.
De brief luidt, voor zover van belang:
"Vast staat dat uw cliënten[hof: waaronder [appellanten] ]
zich niet aan hun verplichtingen houden; zo heeft [appellant] in het geheel geen BTW aangiftes overgelegd, noch in persoon, noch via zijn B.V. (…)Nu uw cliënten zich aan hun verplichtingen onttrekken (…) schort cliënte[hof: [X. Partners B.V.] ]
de nakoming van haar verplichtingen eveneens op. Dit betreft onder meer de plaatsing van uw cliënten op de [X. Partners B.V.] -website."
[appellanten] heeft daar op 3 april 2019 op gereageerd door zich op het standpunt te stellen dat hij wel aan de contractuele verplichtingen heeft voldaan.
[X. Partners B.V.] heeft vervolgens [appellanten] gedagvaard in kort geding. Bij vonnis van 20 mei 2019 heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant, locatie Eindhoven (in conventie) overwogen dat [appellanten] niet gerechtigd was de overeenkomst op te zeggen en (in reconventie) dat de vorderingen van [appellanten] om [X. Partners B.V.] te veroordelen mee te werken aan een tussentijdse beëindiging van de overeenkomst, moeten worden afgewezen.
Bij brief van 19 juni 2019 (hierna: de ingebrekestelling) heeft [appellanten] [X. Partners B.V.] nogmaals formeel aansprakelijk gesteld. Daarbij heeft hij gemeld dat als [X. Partners B.V.] niet binnen één maand aan de in die brief genoemde sommaties voldoet, zij in verzuim zal zijn en dat hij zich het recht voorbehoudt om ontbinding van de overeenkomst te vorderen. Verder heeft [appellanten] aanspraak gemaakt op schadevergoeding.
De tekst luidt, voor zover van belang:
(…)
Mede gezien de overwegingen van de Voorzieningenrechter stellen cliënten [hof: [appellanten] ] u middels dit schrijven voor zover nodig en vereist (nogmaals) in gebreke en verzoeken en zo nodig sommeren zij u middels dit aangetekend schrijven ex artikel 22 lid 1 van de tussen partijen gesloten franchiseovereenkomst om binnen één (1) maand, te rekenen vanaf de datum van dit schrijven de navolgende maatregelen te treffen:
-
cliënten alsnog de toegezegde 10 `warme' leads aan te reiken, dat wil zeggen leads die inhouden een afspraak met prospects die een concrete behoefte hebben aan één van de [X. Partners B.V.] -producten en die het [X. Partners B.V.] -adviestarief willen betalen;
-
cliënten terug te plaatsen op uw website;
-
cliënten toegang te geven tot de vakinhoudelijke kennisbank binnen uw organisatie;
-
cliënten alsnog toegang te geven tot de databank waarin de expertises van alle [X. Partners B.V.] partners staan vermeld;
-
alsnog twee besprekingen per maand (24 per jaar) op de vestiging [vestigingsplaats] worden gehouden met partners uit [vestigingsplaats] teneinde de voortgang van de samenwerking te bespreken;
-
cliënten up-to-date, actuele sjablonen/formats van de modelcorrespondentie aan te reiken;
dit alles teneinde de exploitatie respectievelijk de situatie in overeenstemming te brengen met de tussen partijen gesloten overeenkomst.
Mocht u binnen de gestelde termijn van één (1) maand na heden niet aan bovengenoemde verzoeken c.q. sommaties hebben voldaan, dan verkeert u ter zake in verzuim".