6.1.Het hof gaat uit van de volgende feiten.
a. [geïntimeerde] is eigenaar van de woning aan de [adres] te [plaats] en aldaar woonachtig.
b. [appellant] treedt op als assurantietussenpersoon en hypotheekbemiddelaar.
c. Op 19 november 2015 heeft [appellant] op verzoek van [geïntimeerde] via de website van [[ X ]] Assuradeuren (hierna: VKG), een gevolmachtigde van Generali en Delta Lloyd, een offerte aangevraagd voor een opstalverzekering bij Generali, een inboedelverzekering bij Delta Lloyd en een aansprakelijkheidsverzekering (hierna: het schadeverzekeringspakket).
d. Op het aanvraagformulier voor de verzekeringen staan met betrekking tot het verzekeringsverleden en strafrechtelijk verleden van de aanvrager de volgende vragen vermeld.
“Verzekeringsverleden
Heeft de aanvrager of de andere personen die worden meeverzekerd op deze verzekering ooit te maken gehad met weigering van een verzekeringsaanvraag, opzegging van een lopende verzekering door de verzekering of bijzondere voorwaarden, aan hen door een verzekeraar opgelegd.
Strafrechtelijk verleden
Heeft de aanvrager of de andere personen die worden meeverzekerd op deze verzekering ooit te maken gehad met een strafrechtelijke veroordeling in de afgelopen 8 jaar of betrokkenheid bij strafbare feiten die tot contacten met de politie of justitie hebben geleid of kunnen leiden (zoals verhoren, strafvervolging, sepot of transactie).”
e. Deze vragen heeft [appellant] niet met [geïntimeerde] doorgenomen en zijn door [appellant] zelf ontkennend beantwoord.
f. Het aanvraagformulier is niet door [geïntimeerde] ondertekend.
g. Op 19 november 2015 heeft [appellant] de offerte voor het schadeverzekeringspakket ontvangen en naar [geïntimeerde] gemaild. [geïntimeerde] heeft per email van 19 november 2015 bevestigd het schadeverzekeringspakket te willen afsluiten.
h. Eveneens op 19 november 2015 heeft [appellant] de polis aangevraagd en heeft VKG de polis verstrekt.
i. Bij e-mail van 4 december 2015 heeft [appellant] als bijlage de digitale polis aan [geïntimeerde] verstrekt.
j. Omstreeks 4 december 2015 heeft [geïntimeerde] een origineel exemplaar van de polis ontvangen.
k. Op de polis staat het volgende vermeld:
- pagina 1:
“VERZEKERINGSAANVRAAG ZONDER HANDTEKENING
Indien deze verzekering tot stand is gekomen zonder dat er sprake is van een door de verzekeringnemer ondertekend aanvraagformulier, is deze verzekering alleen geldig als alle verzekerden aan alle navolgende voorwaarden voldoen:
-in de laatste 8 jaar zijn verzekerden niet strafrechtelijk veroordeeld voor een gewelds- of vermogensdelict;
-van verzekerden zijn geen verzekeringen opgezegd of geweigerd door verzekeraar gedurende de laatste 8 jaar;
-verzekerden hebben niets verzwegen of onjuist voorgesteld, wat voor de verzekeraar in het kader van deze verzekering van belang zou kunnen zijn.
Als deze verzekering betrekking heeft op een motorrijtuig, geldt bovendien het volgende voor de regelmatige bestuurder, voor de bezitter en voor de houder van het motorrijtuig: In de laatste acht jaar, voor het sluiten van de verzekering is er geen sprake geweest van een (al dan niet voorwaardelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid.
Als een of meer verzekerden niet aan al deze voorwaarden voldoet, dient de verzekeringnemer dit onmiddellijk na ontvangst van de polis te melden aan de verzekeraar. De verzekeraar kan dan een beroep doen op artikel 7:928 BW of andere voorwaarden stellen op grond waarvan de verzekering alsnog tot stand kan komen.
Artikel 7:928 BW bepaalt dat een verzekeringsovereenkomst ongeldig kan zijn als bij het aanvragen van die verzekering onjuiste of onvolledige informatie is verstrekt. Het gevolg hiervan is dat de verzekeraar zich op ongeldigheid van de overeenkomst kan beroepen en uitkering kan weigeren.”
- vervolgblad 2:
“
de betrokken verzekeraar(s), zoals weergegeven bij de van kracht zijnde dekkingen.”
- vervolgblad 4:
“
Verzekeraar(s) voor deze dekking: (…) Delta Lloyd Schadeverzekering NV”
- vervolgblad 5:
“
[[ X ]] Assuradeuren B.V. als gevolmachtigde van:
(…) Generali Schadeverz. Mij NV (…)”
l. Op 20 juni 2016 heeft er brand gewoed in de woning van [geïntimeerde] door een elektronisch defect, als gevolg waarvan er schade is ontstaan aan de woning en de inboedel.
m. Op 22 juni 2016 heeft [geïntimeerde] gesproken met de schade-onderzoeker [persoon A] van Gorpa Schadeonderzoek en een door hem ondertekende verklaring afgelegd. [geïntimeerde] heeft onder meer het volgende verklaard:
“U vraagt mij of ik ooit door een verzekeraar ben geweigerd of dat mij ooit een verzekering werd opgezegd. Een paar jaar geleden heb ik financieel een beetje in een moeilijke situatie gezeten en toen is een verzekering aan mij opgezegd. Ik weet niet meer wie deze verzekeraar was. Met mijn bedrijf USA beer heb ik een prima inkomen.
U vraagt mij of ik ooit eerder met politie en/of justitie in aanraking heb geweest. Dat is wel eens gebeurd een aantal jaren geleden, ik geloof ergens in 2012. Dat had te maken met hennepteelt. Dat was ook in deze woning kelder. Ik had toen circa 50 plantjes. Ik ben toen veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur.”
n. Bij brief van 12 juli 2016 heeft Generali aan [geïntimeerde] medegedeeld dat zij wegens verzwijging niet zal overgaan tot vergoeding van de brandschade.
o. VKG heeft bij brief van 18 juli 2016 de aansprakelijkheidsverzekering, de inboedelverzekering en de woonhuisverzekering per 19 september 2016 opgezegd met als reden dat uit het Gorpa Schadeonderzoek blijkt dat [geïntimeerde] bij een vorige verzekeraar is geroyeerd wegens het niet betalen van de verzekeringspremie en dat [geïntimeerde] in 2012 is veroordeeld wegens het houden van 50 hennepplanten in de woning, terwijl deze feiten niet op het aanvraagformulier van de pakketverzekering zijn gemeld.
p. Bij brief van 8 augustus 2016 heeft Delta Lloyd aan [geïntimeerde] meegedeeld dat zij wegens verzwijging de inboedelverzekering opzegt en weigert schade uit te keren.
q. [geïntimeerde] heeft [appellant] bij brief van 14 november 2016 aansprakelijk gesteld voor de schade die hij als gevolg van de handelwijze van [appellant] c.q. zijn nalaten heeft geleden, lijdt of mocht lijden.
De procedure bij de rechtbank