Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
1.Het procesverloop
- de dagvaarding in hoger beroep van 31 mei 2021,
- het tussenarrest van 26 oktober 2021,
- het proces verbaal van de mondelinge behandeling van 16 februari 2022,
- de memorie van grieven, met producties en een wijziging van eis,
- de memorie van antwoord.
2.De feiten in hoger beroep
Na ontvangst van uw akkoordverklaring, zullen wij met onze werkzaamheden voor u beginnen.” De opdrachtbevestiging zelf houdt – voor zover hier van belang – in:
Naar aanleiding van het onderhoud alhier d.d. 1 mei jl., bevestig ik dat ik gaarne uw belangen zal behartigen inzake uw geschil met de heer[V.]
en/of mevrouw[R.].
Betaling van de declaraties van LexQuire LLP dient zonder opschorting of verrekening te geschieden binnen 10 dagen na factuurdatum. Bij gebreke van tijdige betaling is de opdrachtgever van rechtswege in verzuim en is hij een vertragingsrente verschuldigd gelijk aan de geldende wettelijke rente onderscheidenlijk wettelijke handelsrente.”
Ik zal wanneer U hiermede instemt de opdracht geven aan het onderzoeksbureau teneinde een rapport op te stellen dat als bewijs dient voor de hack. U zult vervolgens nog heden een voorschotfactuur van mijn kantoor ontvangen welke U omgaand dient te voldoen. Indien en zodra deze factuur is voldaan, zal het onderzoeksbureau haar werkzaamheden aanvangen.[…]”
Ja, akkoord.”
USB-stick, dozen met afgedrukte en `verzamelde' documenten” wilde ontvangen en dat [persoon C] een internet-netwerkkabel uit de woning van de bestuurder van POSD ontvreemd had. Ook heeft de bestuurder van POSD geschreven:
Overigens vraag ik mij af waarom u niet in eerste aanleiding ten tijde van ons eerste (intake)gesprek heeft gevraagd naar mijn eventuele zakelijke rechtsbijstand. U kent de gerechtelijke werkwijze als advocaat een stuk beter dan ik als zijnde uw cliënt. Hiertoe heb ik het gevoel dat u mij onvoldoende of niet tijdig hebt geïnformeerd omtrent mijn eventuele rechtsbijstand. Welke nu mijn case zal afwijzen daar ik met u concreet een overeenkomst ben aangegaan alvorens ik mijn rechtsbijstand heb (kunnen) inlichten. Nadat [persoon D] hierover is gaan communiceren met u, geeft u aan wel een kopie van mijn rechtsbijstand polis te willen ontvangen, echter zal dit voor mij niet afdoende zijn om de gemaakte en eventuele toekomstige kosten te laten dekken door mijn rechtsbijstandsverzekering.”
er door mevr.[R]
en dhr.[V]
handelingen zijn gedaan waartoe zij nooit en te nimmer (expliciete) toestemming hebben gehad of hebben gekregen.”, zodat beslaglegging “
de logische stap” zou zijn: daarbij wees de bestuurder van POSD ook op “
het belang van enige snelle afhandeling”, voor de continuïteit van de ondernemingen van de opdrachtgevers van POSD en daarmee ook voor de continuïteit van de onderneming van POSD zelf.
ten laatste vandaag”. [persoon B ] reageerde dezelfde dag dat die termijn onredelijk kort was, dat hij “
een dezer dagen” inhoudelijk zou reageren, maar dat bij het intakegesprek de bestuurder van POSD “
desgevraagd” heeft gezegd niet verzekerd te zijn voor rechtskundige bijstand. Pas later vernam LexQuire dat er wel een verzekering zou zijn en zij heeft POSD, vergeefs, om de desbetreffende polis verzocht. De beschuldiging van diefstal is onterecht en “[d]
eze beschuldiging leidt ertoe dat ik noch [persoon C] vanwege een onherstelbare vertrouwensbreuk nog verder werkzaamheden voor U zullen verrichten.” Op 25 juni 2019 schreef LexQuire in een nadere reactie aan POSD (zakelijk weergegeven) dat er geen sprake was van belangenverstrengeling en dat POSD twee USB-stick en papieren bescheiden op kon halen op het kantoor van LexQuire, dat de deskundige geen kabel van POSD ontvreemd had en dat op 18 juni 2019 de opdracht al is teruggegeven vanwege een onherstelbare vertrouwensbreuk.
3.Het geschil
4.De beoordeling
een verkeerd verwachtingspatroon had ter zake de hoogte van de deskundigenkosten.”, maar uit niets blijkt dat er bij POSD onduidelijkheid bestond over de mogelijke hoogte van de kosten. De kosten zijn door LexQuire niet concreet betwist en POSD onderbouwt niet concreet dat de kosten onredelijk hoog zijn.
Uit dit rapport blijkt dat F&K Consulting het netwerkverkeer gedurende 28 uur heeft gemonitord en daarna nog telefoons, router en usb-sticks heeft uitgeplozen en logs heeft geanalyseerd. Het verweer van POSD dat het onaannemelijk is dat F&K Consulting 50 uur aan het onderzoek heeft besteed, zal dan ook worden gepasseerd. Dat POSD niet gekend is in de afspraken die LexQuire met F&K Consulting heeft gemaakt, is met de betwisting van LexQuire niet komen vast te staan. LexQuire heeft immers gesteld dat POSD op de hoogte is gesteld van hetgeen ondernomen zou gaan worden en van alle verrichtingen een kopie heeft ontvangen.”