Het hof is van oordeel dat zowel aan de wettelijke gronden voor verlenging van de ondertoezichtstelling van de kinderen als aan de wettelijke gronden voor verlenging van de machtiging tot uithuisplaatsing nog steeds wordt voldaan. Het hof neemt hierbij het volgende in aanmerking.
De kinderen zijn in maart 2020 uit huis geplaatst vanwege een zeer zorgelijke situatie bij de vader en zijn partner, waar de kinderen toen woonden. De kinderen maakten onafhankelijk van elkaar melding van een incident, waarbij er is geslagen en geduwd. Naar aanleiding van dit incident deden [minderjarige 1] en [minderjarige 2] suïcidale uitspraken en was er sprake van automutilatie bij [minderjarige 1] . Al langere tijd waren er veel ruzies tussen de kinderen en de vader en zijn partner. De opvoedstijl van de vader en zijn partner was autoritair. Er waren veel regels en de controle op naleving was groot. De kinderen werden overvraagd. Uit informatie van de Intensieve Pedagogische Thuishulp blijkt dat de kinderen in de thuissituatie bij de vader en zijn partner verdrietig en belast overkwamen. De vader en zijn partner erkenden de zorgen onvoldoende. De samenwerking tussen de vader en de GI is niet goed.
Sinds de kinderen weer bij de moeder wonen, zijn zij meer ontspannen en ondernemend, zo heeft de GI verklaard. Er zijn nog wel zorgen over de kinderen. Dit blijkt ook uit de psychodiagnostische verslagen over hen, die op 7 oktober 2020 zijn opgemaakt. De kinderen hebben onder meer last van de al jaren durende strijd tussen de ouders. Zij hebben momenteel geen contact met de vader. Hierdoor worden zij ernstig bedreigd in hun sociaal-emotionele ontwikkeling en in hun identiteitsontwikkeling. Inmiddels heeft de GI echter wel de benodigde hulpverlening ingezet. Het BOR-traject, dat is gericht op contactherstel tussen de vader en de kinderen, bevindt zich in de intakefase. Het hof dringt er bij de GI op aan dit traject met maximale inzet en de grootst mogelijke voortvarendheid van de grond te krijgen. Daarbij dient de moeder de kinderen vanuit een intrinsieke motivatie voldoende ruimte en emotionele toestemming te geven om het contact met de vader weer aan te gaan.
De kinderen zijn inmiddels aangemeld voor hulpverlening, [minderjarige 3] voor speltherapie en [minderjarige 1] en [minderjarige 2] voor psychomotore therapie.
Verder blijkt uit de door de GI verstrekte informatie dat de opvoedondersteuning aan de moeder en de stiefvader door Amarant - anders dan voorheen - voldoende beklijft. Deze ondersteuning is onder meer gericht op het bieden van een vaste structuur in huis, op de pedagogische vaardigheden van de moeder en de stiefvader en op de houding van de moeder ten opzichte van de vader.
Gelet op het voorgaande en mede gezien de grote weerstand van met name [minderjarige 1] en [minderjarige 2] tegen het wonen bij de vader is het hof van oordeel dat het in het belang van de verzorging en opvoeding van de kinderen noodzakelijk is om hun uithuisplaatsing bij de moeder te laten voortduren. Daarnaast acht het hof het gelet op het nog op te starten perspectiefonderzoek en mede gezien de voorgeschiedenis van wisselende plaatsingen van de kinderen niet in hun belang om thans weer ingrijpende wijzigingen in hun levensomstandigheden te gelasten. Met de GI is het hof van oordeel dat de kinderen om aan hun ontwikkelingstaken toe te komen op dit moment rust, stabiliteit en duidelijkheid nodig hebben.
Het hof ziet geen aanleiding om de maatregelen voor een kortere termijn te verlengen, zoals de vader heeft verzocht.
Het hof zal het verzoek van de vader om een deskundigenonderzoek ex artikel 810a lid 2 Rv of een raadsonderzoek te gelasten afwijzen. Het hof begrijpt uit het besprokene tijdens de mondelinge behandeling dat de GI nu eerst door Amarant onderzoek laat doen naar het opvoedperspectief van de kinderen bij de moeder en de stiefvader en dat daarna wordt onderzocht wat de (on)mogelijkheden zijn van de opvoedsituatie bij de vader en zijn partner. In afwachting van de resultaten van dit onderzoek is voor het verzoek van de vader naar het oordeel van het hof op dit moment nog geen plaats.