3.10.De opdrachtomschrijving WMO Ondersteuning 2022 – perceel 1 (prod. D bij cva) vermeldt onder andere:
“Doelgroep-specifiek aanbod nog steeds aanwezig
Ondanks de keuze om geen doelgroepenbeleid te voeren, zien we veel aanbieders, met een specifiek op doelgroep gericht aanbod.
Naam product
Begeleiding bij het zelfstandig leven (midden)
Doelgroep
Vanaf 18 jaar (zoals gespecificeerd in de Wmo). Inwoners die voor de benodigde
ondersteuning géén beroep kunnen doen op de WLZ en/of behandeling in de Zvw.
Doelstelling
Begeleiding bij het zelfstandig leven (midden) is gericht op:
het op orde brengen van een huishouden en de dagelijkse zaken daaromheen en de regie krijgen op het normale leven.
Afschaling naar de eerste lijn en sociale basis en 'zo normaal en zelfstandig mogelijk' is uiteindelijk het doel.
Kwaliteitseisen en specifieke eisen
De begeleider heeft HBO werk- en denkniveau en een afgeronde opleiding passend bij de ondersteuningsvraag van inwoner.
Binnen de begeleiding wordt gekeken op welke momenten MBO niveau 3 en 4
geschoolde medewerkers de benodigde ondersteuning kunnen bieden. In dat geval vindt aansturing en coördinatie plaats vanuit een medewerker met een afgeronde HBO-opleiding.
Kenmerken ondersteuningsvraag
De ondersteuningsvraag is niet complex; de oplossingsrichting is eenduidig: het is duidelijk hoe het doel bereikt kan worden.
Kenmerken begeleiding
Begeleiding bij het zelfstandig leven (middel) wordt ingezet in een lerende fase. De begeleiding richt zich vanaf de start op het behalen van de doelen zoals deze met de inwoner en het ondersteunend netwerk zijn bepaald. Gelet op de ondersteuningsbehoefte van de inwoner is specialistische kennis en/of een specifieke methodische aanpak nodig.
Naam product
Begeleiding bij het zelfstandig leven (zwaar)
Doelgroep
Inwoners van [plaats] vanaf 18 jaar (zoals gespecificeerd in de Wmo). Inwoners die voor de benodigde ondersteuning géén beroep kunnen doen op de WLZ en/of behandeling in de Zvw.
Doelstelling
Begeleiding bij het zelfstandig leven (zwaar) is gericht op:
het toewerken naar een stabiele situatie voor de inwoner van waaruit hij/zij verder kan werken richting het zo normaal en zelfstandig mogelijk meedoen in de maatschappij.
Kwaliteitseisen en specifieke eisen.
De begeleider heeft HBO werk- en denkniveau en een afgeronde opleiding passend bij de
ondersteuningsvraag. Binnen de begeleiding wordt gekeken op welke momenten MBO niveau 3 en 4, geschoolde medewerkers de benodigde ondersteuning kunnen bieden. In dat geval vindt aansturing en coördinatie plaats vanuit een medewerker met een afgeronde HBO-opleiding.
Kenmerken ondersteuningsvraag
De ondersteuningsvraag is complex; de oplossingsrichting is niet eenduidig.
De ondersteuningsvraag van de inwoner is nog onvoorspelbaar en onplanbaar.
Het is aannemelijk dat er vaker sprake is van meervoudige problematiek (op meerdere
leefgebieden binnen Wat Telt).
Kenmerken begeleiding
Begeleiding bij het zelfstandig leven (zwaar) wordt ingezet in een de-escalerende fase. De begeleiding richt zich vanaf de start op het behalen van de doelen zoals deze met de inwoner en het ondersteunend netwerk zijn bepaald.
Gelet op de ondersteuningsbehoefte van de inwoner is specialistische kennis en/of een specifieke methodische aanpak nodig.
Naam product
Begeleiding Extra
Doelgroep
Inwoners van [plaats] vanaf 18 jaar die tijdelijk (extra) ondersteuning (intensivering van de begeleiding) nodig hebben bovenop hun reeds bestaande 2e lijns ondersteuning of ondersteuning in de sociale basis of 1e lijn.
Doelstelling
Normaliseren van de situatie zodat deze weer gelijk is aan de situatie voorafgaand aan de
onvoorziene omstandigheid die ervoor zorgde dat ZL Extra nodig was.
Kwaliteitseisen en specifieke eisen
Begeleiding extra is niet bedoeld voor situaties waarin crisiszorg in het kader van de aanspraak in de Zorgverzekeringswet (Zvw) nodig is, maar kan een dergelijke crisis mogelijk wel voorkomen.
Als er sprake is van momenten die vragen om inzet van begeleiding extra bovenop de 1e lijn
(generalisten WIJ [vestigingsplaats] ) of sociale basis dan werkt de aanbieder van begeleiding extra hier altijd mee samen, in aanvulling op of tenminste in afstemming hiermee.
De begeleider heeft HBO werk- en denkniveau en een opleiding passend bij de
ondersteuningsvraag
De begeleider hanteert de benodigde specifieke methodiek die ervoor zorgt dat een situatie
in een relatief korte tijd weer normaliseert.
Kenmerken ondersteuningsvraag
(…)
Het gaat erom, door inzet van extra ondersteuning, de situatie snel te normaliseren. Behandeling is niet aan de orde c.q. er is geen voorliggende behandeling beschikbaar.
Naam product
Begeleiding langdurige stabiliteit (midden en zwaar)
Doelgroep
Inwoners van Eindoven vanaf 18 jaar met een blijvende ondersteuningsbehoefte die niet volledig zelfstandig (en/of met behulp van hun ondersteunend netwerk) kunnen functioneren in de maatschappij zonder een mate van professionele ondersteuning en die hiervoor géén beroep kunnen doen op de WLZ.
Doelstelling
Met de inzet van deze begeleiding wordt de inwoner in staat gesteld op het voor hem/haar hoogst haalbare niveau van zelfredzaamheid en participatie te blijven. Het product richt zich op het behouden van stabiliteit en kwaliteit van leven. Je voorkomt terugval/crisissituaties.
Kwaliteitseisen en specifieke eisen
De begeleider heeft HBO werk- en denkniveau en een afgeronde opleiding passend bij de ondersteuningsvraag. Binnen de begeleiding wordt gekeken op welke momenten MBO niveau 3 en 4, geschoolde medewerkers de benodigde ondersteuning kunnen bieden. In dat geval vindt aansturing en coördinatie plaats vanuit een medewerker met een afgeronde
HBO-opleiding.
Kenmerken ondersteuningsvraag
De inwoner woont zelfstandig en heeft begeleiding nodig om dit te kunnen blijven doen. Er is geen sprake van verbetering of herstel. De inwoners zijn "uitgeleerd"; dat wil zeggen dat het maximale is gedaan om de inwoner in staat te stellen binnen zijn/haar mogelijkheden zelfstandig te participeren in de samenleving. De max. haalbare mate van zelfstandigheid is bereikt en er is sprake van een stabiele situatie.
Kenmerken ondersteuning
Een vorm van professionele ondersteuning blijft nodig om de behaalde stabiliteit te
behouden (of verslechtering/crisis te voorkomen). De inwoner heeft bij aanvang een ondersteunend netwerk (van informele én/of formele contacten) waar hij/zij op terug kan vallen, de professional maakt daar een onmisbaar onderdeel vanuit.
(…)
Doelgroep
Inwoners van [plaats] vanaf 18 jaar (zoals gespecificeerd in de Wmo).
Doelstelling
Bij casuïstiek waar complexe en/of meervoudige problematieken zijn, werken we met een gecoördineerde multidisciplinaire aanpak. Dit vraagt aan gecontracteerde aanbieders om vroegtijdig in het (toegangs)proces, samen met de casusregisseur, te werken aan een
integraal ondersteuningsplan voor de inwoner. Ook tijdens de ondersteuning kan afstemming noodzakelijk zijn om de integraliteit (één huishouden, één plan) te bewaken. Doelstelling is een juiste en afgewogen inzet van passende ondersteuning.
Kwaliteitseisen en specifieke eisen
De betrokken specialist vanuit de aanbieder moet bij consultatie voldoen aan het gevraagde (bij de consultatievraag passende) opleidingsniveau (MBO/HBO/HBO+/WO/WO+). Dat kan verschillen per consultatieverzoek.
De betrokken specialist vanuit de aanbieder moet een opleiding afgerond hebben binnen het domein passend bij de vraag/het verzoek.
Consultatie is méér dan de reguliere afstemming tussen de medewerker van de toegang van de gemeente en de aanbieder.
Consultatie kan op afstand plaatsvinden of op locatie. Als er sprake is van reistijd komt deze niet in aanmerking voor vergoeding (evenals reiskosten).
Kenmerken ondersteuningsvraag
Er is sprake van complexe, meervoudige problematiek (multi) waarbij een gecoördineerde aanpak noodzakelijk is.
Kenmerken ondersteuning
Een professional van de toegang van de gemeente kan advies vragen aan (een specialist van) de aanbieder bij het bepalen van de inzet van ondersteuning. Ook kan het gaan om een advies in het kader van een second opinion of het meekijken in een dossier. Ook de benodigde tussentijdse (regelmatige) afstemming tussen casusregisseur en aanbieder ten tijde van de ondersteuning is onderdeel van 'consultatie'.