Uitspraak
[woningverbetering] Woningverbetering,
8.Het verdere geding in hoger beroep
9.De verdere beoordeling
- [geïntimeerde] niet terstond tijdens de werkzaamheden aan het voordak de lekkage aan de hwa heeft verholpen en dit nu afzonderlijk zal moeten gebeuren,
- de al bij aanvang van de werkzaamheden bestaande lekkage door het voortduren van de lekkage is verergerd zonder dat hij in de gelegenheid was om die schade te beperken (rov. 3.5.5; hierna: specificatie d.),
RAPPORT onderzoek dakconstructie”
Vast staat dat de schade waarvan [appellant] in deze procedure vergoeding vordert betrekking heeft op werkzaamheden die in 2011 zijn verricht. Hoewel mogelijk is, zoals [appellant] kennelijk bedoelt te stellen, dat de schade aan zijn woning niet direct in volle omvang duidelijk was, komt het hof voor dat [appellant] zijn eisvermeerdering in een eerder stadium van de procedure had kunnen doen. In ieder geval op 29 september 2015, de datum dat door [appellant] de memorie van grieven is genomen. Dat en waardoor de volle omvang van de schade tot juni 2016 -de datum van de offerte en van de eiswijziging- niet duidelijk zou zijn geweest, heeft [appellant] niet toegelicht en is overigens ook niet gebleken. Dat betekent dat geen uitzondering kan worden aanvaard op de hiervoor bedoelde twee-conclusie-regel en dat de eiswijziging in dit stadium van de procedure niet wordt toegelaten”.
De lekkage bij de hemelwaterafvoer (hierna: hwa) aan de voorzijde was er sinds 2009. (…) Ik heb toen geconstateerd dat er lekkage was. (…) In 2009 heeft de heer [geïntimeerde] werkzaamheden op het achterdak verricht, waarbij ik hem heb geholpen met hand en spandiensten, en toen heb ik de lekkage ter sprake gebracht. De heer [geïntimeerde] heeft toen met mij op een gegeven moment naar de lekkage gekeken, althans naar de druppels die op het balkon lagen. Inmiddels was ook te zien aan de dakoverstek dat de verf afbladderde. In de dakgoot was er niks te zien van de lekkage of de oorzaak daarvan. Ik heb de heer [geïntimeerde] toen gevraagd of hij rond de hwa schrootjes wilde verwijderen om zo te kijken wat de oorzaak was van de lekkage. Dat heeft de heer [geïntimeerde] toen niet gedaan en later ook niet. De heer [geïntimeerde] gaf aan als op het dak aan de voorzijde een nieuwe isolatielaag met dakbedekking zou worden aangebracht, dat dan de lekkage mogelijk ook zou worden verholpen. Op dat moment had ik al besloten om het dak aan de voorzijde te voorzien van nieuwe isolatie en nieuwe dakbedekking en de heer [geïntimeerde] wist dat ook. Die werkzaamheden aan de voorzijde aan het dak hadden geen grote haast en door de heer [geïntimeerde] zijn eerst nog andere werkzaamheden verricht zowel aan mijn eigen woning als in het kader van projecten, voordat de werkzaamheden aan het voordak werden uitgevoerd. (…)
Na afloop van de werkzaamheden aan het voordak liet de heer [appellant] mij weten dat er nog steeds sprake was van lekkage bij de hwa. Ik ben toen wezen kijken en heb ook een deskundige meegenomen om te kijken wat we er aan konden doen. U moet weten dat ik al vele opdrachten voor de heer [appellant] had gedaan en dat ik gezien die relatie ook bereid was om die reeds langer bestaande lekkage mee te helpen oplossen. Dat moet echter niet worden omgedraaid: het feit dat ik bereid was om uit hoofde van de relatie die ik had met de heer [appellant] het probleem op te lossen, wil niet zeggen dat ik de opdracht had aangenomen om de lekkage op te lossen en dat ik er verantwoordelijk voor was om de lekkage alsnog op mijn kosten op te lossen”.
In het eerste kwartaal van 2011 heeft de heer [appellant] mij de opdracht gegeven om het dak van zijn woning te isoleren en heeft daarbij gevraagd om een bestaande lekkage te verhelpen”.
Daarmee bedoel ik dat in de gesprekken met de heer [appellant] door mij is aangegeven dat met het aanbrengen van isolatie en nieuwe dakbedekking ook de lekkage misschien wel opgelost zou zijn. Ik heb niet de opdracht gekregen om de lekkage te herstellen, maar ik heb opdracht gekregen om isolatie en nieuwe dakbedekking aan te brengen waarbij als bijvangst dan ook mogelijk de lekkage werd opgelost. Ik ben geen jurist, dus als ik acht jaar later hiermee wordt geconfronteerd dan had ik misschien destijds mijn woorden meer op een goudschaaltje moeten leggen. Je moet ook kijken naar de rest van de brief”.
Ik heb in 2009 vier platen zonwerend glas geleverd aan de heer [appellant] . In 2013 werd ik gebeld door de heer [appellant] in verband met een lekkage bij een van de glasplaten. Ik heb toen geconstateerd dat er op het dak aan de achterzijde lekkage was bij een van de geplaatste glasplaten. Ik zag dat de kitrand geschuurd was en ik zag dat er vochtophoping was tussen de RVS-afwerklijst en het dubbel glas. Ik zag ook dat het glas was aangetast; het was lichtgrijs geworden. Ik zag de lekkage bij slechts een glasplaat. Het betrof een van de glasplaten die ik 2009 had geleverd.
Vraag 1)
Vraag 2)
uitgevoerd moeten worden met een siliconen randverbinding. Was er sprake geweest van een omtrekspeling, ontwatering en een goede beluchting, was de gekozen glasconstructie wel een juiste geweest”.
Vraag 12)
[geïntimeerde] heeft af en toe een klus voor mij als zelfstandige (…)
Ik heb voorafgaand aan mijn werkzaamheden aan het achterdak in 2009 niet gezien of de kralen van het achterdak recht waren of niet. Ik heb na afloop van de werkzaamheden aan het achterdak niet geconstateerd dat er aan de kralen iets veranderd was en ik heb er ook nooit wat over gehoord. Voor het voordak geldt precies hetzelfde. Ik heb ook toen niet voorafgaand aan de werkzaamheden gezien of de kralen recht waren en ik heb ook niet geconstateerd of er na mijn werkzaamheden aan het voordak iets aan de kralen was veranderd. Tijdens de werkzaamheden is de heer [appellant] een aantal keer op het dak geweest. Hij zei dan dat het er netjes uitzag en hij zei dan tegen mijn medewerker dat hij niet anders gewend was. (…)
Toen ik in 2011 constateerde dat de kralen aan het voordak gingen golven zijn we verder gaan kijken en toen zagen we dat ook de kralen aan de rechterzijde van het achterdak golfden. (…)