3.1.In dit hoger beroep kan worden uitgegaan van de volgende feiten.
3.1.1.[appellant] , geboren op [geboortedatum] 1982, is op 1 september 2006 in dienst getreden bij [de vennootschap 2] . Dit bedrijf is per 1 april 2007 door [verweerster] overgenomen waarmee [appellant] in dienst is gekomen bij [verweerster] in de functie van Logistiek Medewerker Parts 3. De anciënniteit van [appellant] is bij deze overgang behouden gebleven. Het laatstgenoten salaris bedroeg € 2.375,15 bruto per maand. De CAO Metalelektro is van toepassing op de arbeidsovereenkomst.
3.1.2.[verweerster] hield periodiek functioneringsgesprekken met [appellant] . Het totaaloordeel in de beoordelingsformulieren over de periode 2007 tot en met 2014 luidde als volgt:
- 2007: meer dan goed;
- 2008: voldoende;
- 2010: voldoende;
- 2011: voldoende;
- 2012: voldoende;
- 2014: voldoende; de score is als volgt verdeeld:
veiligheid: goed,
vakkennis, kwaliteit afgeleverde werk,
zelfstandigheid, klantgericht werken: voldoende
hoeveelheid werk, resultaat verbeteren,
initiatief, verantwoordelijkheid, inzet,
veranderingsbereidheid, samenwerken,
mondelinge en schriftelijke communicatie: onvoldoende.
3.1.3.Bij brief van 20 november 2014 heeft [verweerster] het volgende geschreven aan [appellant] :
“Op donderdag 20 november 2014 heeft er een gesprek plaatsgevonden (…) Het gesprek had betrekking op uw functioneren binnen [afdeling] . De onderwerpen die zijn besproken waren:
1.
Het rechtzetten van dozen op pallets langs de vloerlijnen;
Het rechtzetten van pallets met dozen word consequent niet goed gedaan. U bent hier diverse keren op aangesproken echter u negeert de opdrachten van de Teamleaders. Het rechtzetten van de pallets heeft alles te maken met een kwaliteitsbesef wat er bij u consequent ontbreekt. U bent hier diverse keren door de Teamleaders op aan gesproken maar u volgt het niet op.
2.
De output tijdens de werkzaamheden;
De output laat sterk te wensen over. Op een dagproductie gemeten haalt u een output van ± 50% wat uiteraard veel te laag is.
3.
Het telefoon gebruik op de werkvloer;
U gebruikt consequent uw privé telefoon hetgeen niet is toegestaan. U mag de telefoon alleen gebruiken voor het beluisteren van muziek op een oortje.(…)”
3.1.4.[verweerster] heeft [appellant] bij brief van 13 januari 2015 het volgende medegedeeld:
“Op maandag 12 januari en dinsdag 13 januari 2015 hebben er gesprekken plaatsgevonden. (…) De gesprekken hadden betrekking op uw functioneren binnen [afdeling] . De onderwerpen die zijn besproken waren:
1.
Het rechtzetten van dozen op pallets langs de vloerlijnen;
Het rechtzetten van pallets met dozen word nog steeds consequent niet goed gedaan. U bent hier diverse keren op aangesproken echter u negeert de opdrachten van de Teamleaders. Wij verwachten van u dat u dit goed gaat uitvoeren. Indien u blijft weigeren dit goed uit te voeren zullen verdergaande maatregelen worden genomen.
2.
De output tijdens de werkzaamheden;
Ook de output is niet verder verbeterd. Wat we uitvoerig besproken hebben is uw gedrag ten aanzien van deze output. U beïnvloed uw collega medewerker op een negatieve manier door hem de opdracht te geven als hij klaar is met de werkzaamheden geen andere werkzaamheden meer te doen. Dit kan onder geen enkele voorwaarde worden geaccepteerd. Als u klaar bent met de werkzaamheden dan zullen er gewoon deksels gemaakt moeten worden. Als u vindt dat dit anders moet dan bespreekt u dit met uw teamleader. (…)
3.
Het telefoon gebruik op de werkvloer;
U gebruikt uw privé telefoon tijdens de werkzaamheden niet meer. Dat is een positief resultaat. (…)
Wij hebben aangegeven dat als u graag in ploegendiensten wilt gaan werken u moet gaan solliciteren bij de fabrieken zoals bijvoorbeeld [fabriek] . Wij kunnen hier eventueel bij helpen. (…) Wij hebben met u afgesproken dat wij de komende maanden u verder gaan volgen op uw output en de kwaliteit van werken.”
3.1.5.Van medio december 2015 tot begin februari 2016 is [appellant] op vakantie geweest in Sierra Leone. [verweerster] heeft daarbij het standpunt ingenomen dat [appellant] zich niet heeft gehouden aan de gemaakte afspraken van vertrek en terugkomst en heeft hem daarop op staande voet ontslagen. Dit ontslag is door de kantonrechter vernietigd bij uitspraak van 27 juni 2016 en deze uitspraak heeft gezag van gewijsde.
3.1.6.Na de vernietiging van het ontslag op staande voet hebben partijen in onderling overleg afgesproken dat [appellant] zou worden gedetacheerd bij de [fabriek] ( [fabriek] ). Van 11 juli 2016 tot 14 oktober 2016 is [appellant] daar gedetacheerd geweest. Daar bleek onder meer dat [appellant] onvoldoende de Nederlandse taal beheerste om goed te kunnen functioneren binnen het team en dat het lezen en verwerken van opdrachten erg traag verliep.
3.1.7.Hierna kwamen partijen overeen dat [appellant] zou worden gedetacheerd bij SW-bedrijf [SW-bedrijf] . Deze detachering liep van 17 oktober 2016 tot 1 september 2017. Op 7 november 2016 heeft er een evaluatiegesprek plaatsgevonden waarin de teamleider de volgende opmerkingen heeft gemaakt:
“De inzet van [appellant] is meer dan goed te noemen. [appellant] spreekt slecht Nederlands. Hij is bijna niet verstaanbaar. Dit is lastig in het team.”Tijdens een tweede evaluatiegesprek op 9 december 2016 is de opmerking herhaald dat de inzet meer dan goed te noemen is. Daarnaast is gezegd dat [appellant] twee keer te laat is gekomen.
3.1.8.Op 1 september 2017 vond een functioneringsgesprek plaats. In het verslag, dat is ondertekend door [appellant] , staat onder meer het volgende:
“(…)1. Team
Wat gaat goed? Je doet je ding binnen het team, echter ben je niet productiever dan je [SW-bedrijf] -collega’s. (…)
2. Uitvoering hoofdtaken
Wat gaat goed? De taken die je bij [SW-bedrijf] krijgt opgedragen, voer je uit, echter is dit niet het complete takenpakket, niveau en tempo wat je zou moeten kunnen.
Wat heeft extra aandacht nodig? Je bent erg passief en toont geen initiatief om een stap harder te lopen. Zeker gezien het feit dat jij een “reguliere medewerker” bent binnen het [SW-bedrijf] - proces mogen wij dit van je verwachten.(…) Ook
moet er een grote verbetering gemaakt worden om
“goed en verstaanbaar” Nederlands te spreken.
3. Voortgang gestelde doelen
Wat gaat goed? Je hebt vorig jaar geen beoordelingsgesprek gehad (door je detachering bij [fabriek] en [SW-bedrijf] ). Om deze reden stemmen wij alsnog doelstellingen met je af in dit functioneringsgesprek.
Wat heeft extra aandacht nodig? We zijn op dit moment niet tevreden over je niveau, tempo, productiviteit. Om je de kans te geven om te laten zien dat je dit wel kunnen, willen wij je binnen het [naam] terug laten komen op de [locatie] , Ontvangstafdeling.
Daarbij maken we de volgende afspraken:
- We verwachten dat je 3 posten beheerst (eind 2017) zoals je functieomschrijving (Parts Logistiek Medewerker B) aangeeft.
- We willen je verder trainen op Ontvangst retouren en Ontvangst leveranciersgoederen. Hier verwachten we dat je eind 2017 een solide prestatie neer zet.
- Dozen maken beheers je al, welliswaar niet op het gewenst tempo, dus dient verbeterd te worden. Hier kun je aan gaan werken als je de andere 2 posten op gewenst niveau, tempo en productiviteit beheerst. Uiteraard dient deze post wel eind 2017 op het gewenst niveau te zijn.
- Daarnaast verwachten wij dat je eind 2017 je Nederlands op niveau A1 beheerst. (…)”
Ruimte voor extra opmerkingen [appellant] , laat het je nieuwe teamleider, supervisor, of
mij vooral weten als je extra begeleiding nodig hebt
om je functioneren te verbeteren. Geef ook aan als
er je extra training nodig hebt (naast de training die
je nu krijgt) om je Nederlandse taal te verbeteren!
3.1.9.Vervolgens is [appellant] aan de slag gegaan op zijn oude afdeling. Zijn functioneren is vanaf september 2017 diverse malen geëvalueerd en op schrift gesteld, namelijk op 8, 14 en 29 september 2017, 17 oktober 2017, 2 en 13 november 2017 en 1 december 2017. Uit het gespreksverslag van 29 september 2017 (week 39) blijkt:
“(…) Het uitpakken op de retouren post 18 gaat moeizaam bij [appellant] . Het kost heel veel tijd om [appellant] constant te monitoren. Daarnaast gaat het ook zo langzaam dat er ook geen productie gemaakt wordt met alle gevolgen van dien. Ter vergelijking, een medewerker met dezelfde functie als [appellant] leert zo’n eenvoudig proces binnen enkele dagen. (…) Kort samen gevat is dit de 2e taak binnen de [locatie] die boven zijn kunnen gaat, terwijl het taken zijn die binnen zijn opgestelde functie in enkele dagen te leren zouden moeten zijn. De spreektaal, maar ook het begrijpend lezen van cijfers en letters blijven ver achter op niveau.(…)”Op 2 november 2017 wordt genoteerd:
“(…) Ten opzichte van week 41 is er nog weinig verbetering in het controleren van de artikelen waar [appellant] moeite mee heeft en het tempo in aantal lijnen halen. Er blijven nog veel aandachtspunten. (…)”
3.1.10.Op 7 december 2017 is weer een functioneringsgesprek gevoerd met [appellant] . In het verslag staat onder meer:
“(…) Je maakt veel meer fouten dan acceptabel (50% is fout, norm is 2 fouten per 10.000 lijnen)(…) Het aantal lijnen dat je verwerkt ligt ook aanzienlijk lager (40 lijnen per dag) dan wat voor een solide prestatie (120 lijnen per dag) noodzakelijk is. Je resultaten zijn niet verbeterd in de 12 weken die je nu aan de twee nieuwe posten (ontvangst retouren en ontvangst leveranciersgoederen) werkt. Je begrijpt de standaard werk instructies niet en hebt iedere dag opnieuw dezelfde uitleg nodig. (…) We hebben inmiddels een aantal keer met je gesproken over je inzetbaarheids voortgang en resultaten. Het inleren op de afgesproken posten heeft niet tot resultaat geleid, en in de nederlandse taal zien we nog geen verbetering. Je functioneert ver onder de maat. We hebben onze twijfels of je het gewenste niveau van je functie gaat bereiken. Binnen [verweerster] zijn ook geen functies op een lager niveau dan jij nu uitvoert. We willen na je vakantie met je in gesprek gaan of we een performance plan gaan opstarten of een andere mogelijkheid moeten aanbieden.(…)”
3.1.11.Op 6 februari 2018 heeft [verweerster] een “performance verbeterplan” opgesteld voor [appellant] . Hierin staan over vier punten afspraken opgenomen:
1. ontvangst retouren solide prestatie is 11,5 lijnen per uur en maximaal 1 fout per maand
2. ontvangst
Leveranciersgoederen solide prestatie is 15 lijnen per uur en maximaal 1 fout per maand
3. dozen maken op
gewenst tempo solide prestatie is 20 boxes per uur; dit komt pas aan de orde als item 1 en 2 op solide niveau zijn. Dit om te voorkomen dat we teveel tegelijk oppakken
4. Nederlands niveau A1 alle geplande lessen volgen en zo veel thuis oefenen als nodig om het niveau te halen.
3.1.12.In de periode van februari tot begin juli 2018 hebben evaluaties plaatsgevonden op 22 februari, 16 en 30 maart, 4 en 18 mei, 1 en 15 juni 2018. De eindevaluatie was op 4 juli 2018. Over de vier afgesproken punten staat in de eindevaluatie onder meer het volgende:
1. ontvangst retouren (…) Het verschil tussen zijn huidige en gewenste prestatie is dusdanig dat een solide prestatie voor [appellant] niet haalbaar is.
2. ontvangst
leveranciersgoederen [appellant] werkt volledig zelfstandig (…), maar heeft nog wel veel hulp nodig van zijn collega’s en 100% controle is noodzakelijk. In de periode 15-6 t/m 29 Juni behaald hij gemiddeld 63 lijnen per dag, per uur is dit 8.75 lijnen (Target 15). Het aantal fouten (…) is (…) 11,3 fout per dag. Het verschil tussen zijn houdige en gewenste prestatie is dusdanig groot dat een solide prestatie voor [appellant] niet haalbaar is.
3. dozen maken (…) niet kunnen opstarten, omdat [appellant] de posten ontvangst goederen en ontvangst retouren niet op “solide prestatie” heeft kunnen krijgen
4. Nederlands niveau A1 (…) niveau is niet bereikt (…)
Als conclusie staat opgenomen dat
“ [appellant] geen solide prestatie heeft kunnen behalen op alle onderdelen van dit plan. Hiermee is het verbeterplan niet succesvol afgesloten en is gezien de ontwikkelingen die [appellant] de afgelopen maanden heeft laten zien, niet reëel te achten dat hij een solide prestatie zal bereiken. [verweerster] zal om deze reden dan ook de voorbereidingen gaan treffen om de arbeidsovereenkomst van [appellant] te laten ontbinden, aangezien er geen toekomstmogelijkheden meer zijn voor [appellant] in de [verweerster] -organisatie.”
3.2.1.In eerste aanleg verzocht [verweerster] de arbeidsovereenkomst met [appellant] zo spoedig mogelijk te ontbinden op grond van het disfunctioneren van [appellant] , met toekenning van de transitievergoeding.
3.2.2.Aan dit verzoek heeft [verweerster] , kort samengevat, het volgende ten grondslag gelegd. [verweerster] heeft aangevoerd dat het functioneren van [appellant] eind 2014 al tot aanmerkingen heeft geleid, onder meer dat de output te laag is en kwaliteitsbesef bij hem ontbreekt. In 2016 is hij twee keer elders gedetacheerd geweest, maar dat heeft niet tot succesvolle plaatsing elders geleid. Vanaf 1 september 2017 wordt [appellant] begeleid in zijn functie van Parts Logistiek Medewerker B. Eind 2017 wordt zijn functioneren als “niet-acceptabel” beoordeeld, zowel kwantitatief als kwalitatief. Vanaf februari 2018 is een verbetertraject gestart met een negatief resultaat in juli 2018; [appellant] is niet in staat om één van de gestelde doelen te halen. [verweerster] stelt aan haar herplaatsingsverplichting te hebben voldaan. Met de detachering naar [fabriek] is bezien of [appellant] op een andere afdeling in een andere functie wel functioneert. Deze detachering is niet geslaagd. De functie van Parts Logistiek Medewerker B is een van de minst complexe functies binnen [verweerster] . De daarbij behorende werkzaamheden zijn volledig gestandaardiseerd en de medewerker moet deze standaardprocedure volgen. In het kader van haar (externe) herplaatsingsverplichting heeft [verweerster] onderzocht of er mogelijkheden waren binnen [SW-bedrijf] . [appellant] valt echter buiten de doelgroep van dit SW-bedrijf.
3.2.3.[appellant] heeft gemotiveerd verweer gevoerd. Dat verweer zal, voor zover in hoger beroep van belang, in het navolgende aan de orde komen.