Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
1.[De V.O.F.] ,gevestigd te [vestigingsplaats] ,
[appellant 2] ,wonende te [woonplaats] ,
[appellante 3] ,wonende te [woonplaats] ,
8.Het verloop van de procedure
- het tussenarrest van 8 december 2015;
- het proces-verbaal van de enquête van 26 september 2017 en van 22 januari 2018;
- de memorie na enquête van [appellanten] ;
- de antwoordmemorie na enquête van [geïntimeerde] .
9.De verdere beoordeling
want als er product in zit kunnen we niet lassen. Het maakt niet uit of de tank nog vol is of halfvol is, hij moet zuiver zijn, er mag ook geen product tegen de wanden zitten”. De reden daarvoor was, aldus [appellant 2] , dat met een met product verontreinigd aluminium smeltbad niet kan worden gelast. De tank moet ook leeg zijn omdat “
Als dat niet goed gebeurd is en er lekt product uit, dan wordt het ook een troep op het erf en de lasser kan er niet onder gaan liggen.” [appellant 2] verklaarde verder: “
De wagens komen bij ons leeg en nagespoeld ter plaatse waar de scheur zit, dus als een scheur aan de voorkant zit hoeft er natuurlijk niet aan de achterkant na gespoten te worden.” En “
Daar waar gelast moet worden, moet het helemaal zuiver zijn want anders kunnen we niet lassen. Dat wist [geïntimeerde] door onze afspraken, zij weten waar hun wagen kapot is en dat zij hem daar zuiver moeten maken.”.
Onze lasser, dat was bijna altijd [lasser] , nam de schade op met de chauffeur als er een wagen werd gebracht, dan ging hij meestal meteen aan het werk zodat ze die wagen direct weer mee konden nemen. Hij moest dan wel eerst voorbereidingen treffen om te gaan lassen, zo moest altijd alle lak en verf verwijderd worden en daarna moest het kale aluminium worden opgeruwd met een staalborstel zodat de poriën open stonden. Dit was nodig om een smeltbad te krijgen.”
“(..) hoewel, dat niet eens zou hebben gehoeven, in beginsel kan het product er ook wel in blijven. Dat kan overigens niet als de scheur op zo’n plaats zit dat het product de lasser bij zijn werk zou hinderen. Daarom maken wij de tank pompleeg. Wij halen het product er dus niet uit vanwege de gassen van het product, maar vanwege problemen voor de lasser.” Verder verklaarde hij: “
Volgens mij heb ik geen andere dingen met [appellant 2] besproken in het kader van reparatiewerkzaamheden, alleen dus inwendig reinigen bij inwendige werkzaamheden en mangaten open en pompleeg maken in het algemeen dus. Verder niets.”
Als ik belde met [appellant 2] werd er niets besproken over de manier waarop een tankwagen moest worden aangeleverd, alleen over de uit te voeren reparatie.”
“Een redelijk bekwaam en redelijk handelend lasser zal er derhalve actief zorg voor moeten dragen dat zo’n gevaar zich niet verwezenlijkt. Bij laswerkzaamheden aan een tank, waarin materiaal zit of heeft gezeten, zal een dergelijke lasser, indien hij die kennis niet heeft, zich er derhalve van moeten vergewissen welke stoffen nog in de tank zitten, en wat de risico’s van die stoffen zijn, alvorens met zijn werkzaamheden te beginnen. Hij voldoet onvoldoende aan zijn zorgplicht, wanneer hij in geval hij van zijn opdrachtgever niet verneemt dat er sprake is van mogelijk explosiegevaarlijk materiaal, vervolgens zonder meer en zonder eigen onderzoek in de dichte nabijheid van zulk materiaal gaat lassen. (rov. 6.6.4.).”