3.1.De kantonrechter heeft in het bestreden vonnis onder 2.1. tot en met 2.5. de feiten vastgesteld waarvan in dit geschil wordt uitgegaan. Met de eerste grief bestrijdt [de vennootschap] het als vaststaand feit weergeven van een deel van de inhoud van het rapport van [expertisebureau] (zie ook hierna). Echter, die inhoud luidt zoals door de kantonrechter geciteerd en is derhalve een vaststaand feit. Dat [de vennootschap] de juistheid van de conclusies van [expertisebureau] bestrijdt is iets anders en is niet bij de feitenvaststelling aan de orde, maar komt aan de orde bij de beoordeling van deze zaak. Daarom faalt de grief en vormen de door de kantonrechter vastgestelde feiten, die voor het overige in hoger beroep niet zijn betwist, ook voor het hof het uitgangspunt. Daarnaast acht het hof nog andere (als niet dan wel onvoldoende betwist) vaststaande feiten van belang. Het gaat om het volgende.
a. a) [de vennootschap] is een bedrijf dat handelt in sanitaire artikelen, zoals ook spabaden, jacuzzi’s en zwemspa’s.
b) [geïntimeerde] heeft op 1 juli 2011 van [de vennootschap] een zwemspa type Hydrozone, merk Vortex , gekocht voor een bedrag van € 19.900 inclusief btw (hierna: zwemspa).
c) Een e-mail van [de vennootschap] in de persoon van [medewerker van de vennootschap] (hierna: [medewerker van de vennootschap] ) aan [geïntimeerde] d.d. 25 juli 2011 vermeldt:
“(…)
Hierbij zoals ik met de elektricien heb afgesproken nog even de elektra gegevens van jullie nieuwe zwemspa:
Zwemspa afzekeren op 35 ampère
Apart Jacuzzi gedeelte op 16 ampère
Als jullie krachtstroom gebruiken = 3 x 20 ampère
Apart Jacuzzi gedeelte op 16 ampère
(…)”
d) [de vennootschap] heeft de zwemspa op 9 augustus 2011 op het woonadres van [geïntimeerde] geleverd en laten installeren en aansluiten door (de heer [medewerker van Patio World] van) Patio World. In september 2011 heeft [de vennootschap] , daarop aangesproken door [geïntimeerde] , de van de overeenkomst deel uitmakende maar ontbrekende in te bouwen televisie, dvd-speler en waterval alsnog geleverd. Klachten over de bedrading van onder meer de dvd-speler en de besturingssoftware zijn door [de vennootschap] aan de fabrikant voorgelegd.
e) Op 20 oktober 2011 heeft [geïntimeerde] bij [de vennootschap] geklaagd dat de hoofdzekering van de elektrische installatie van zijn huis er uit sprong binnen vijf minuten na het opstarten van het zwemgedeelte en in november 2011 dat er elke morgen bij het opstarten een hoofdzekering van 25 ampère uit sprong. Ook nadien heeft [geïntimeerde] nog regelmatig bij [de vennootschap] geklaagd, onder meer over het besturingssysteem c.q. de elektra van de zwemspa. [de vennootschap] heeft naar aanleiding daarvan reparatiewerkzaamheden uit laten voeren.
f) Omdat de klachten bleven voortbestaan heeft [geïntimeerde] verschillende deskundigen geraadpleegd om de oorzaak van de problemen te achterhalen, waaronder [Technische Installaties] Technische Installaties (rapport 10 april 2013) en Elektrotechnisch Bureau [Elektrotechnisch Bureau] (rapport 18 november 2013). De rapporten zijn [de vennootschap] ter hand gesteld. De genoemde deskundigen hebben (onder meer) de conclusie getrokken dat de zwemspa meer vermogen trekt dan de huisinstallatie van [geïntimeerde] (indien in bedrijf) kan hebben, als ook dat er zich in de elektrotechnische onderdelen van de zwemspa (isolatie)fouten bevinden.
g) Op 14 februari 2014 zijn partijen in aanwezigheid van [medewerker van de vennootschap] , mevrouw [echtgenote van geintimeerde] , de heer [de importeur van de zwemspa] (de importeur van de zwemspa, [Productions] Productions), [medewerker van Technische Installaties] ( [Technische Installaties] Technische Installaties), [naam] en [Assuradeur] (Assurantiën) overeen gekomen dat de problemen zullen worden opgelost.
Een e-mail van [Assuradeur] d.d. 15 februari 2015 aan [medewerker van de vennootschap] (prod. 8 inl. dagv.) luidt onder meer:
“(…) Er zijn een aantal problemen op tafel gekomen. Het grootste probleem is dat het vermogen van de spa door de huidige elektriciteitsvoorziening bij (…) [geïntimeerde] niet wordt gedragen. De heer [de importeur van de zwemspa] droeg 2 oplossingen aan:
- De huidige elektriciteitsvoorziening in het woonhuis (…) zwaarder afzekeren of
- lichtere pompen gaan gebruiken waardoor er minder vermogen nodig is.
(…) [geïntimeerde] hebben gekozen voor lichtere pompen die door de heer [de importeur van de zwemspa] worden geleverd tegen inkoopprijs. De heer [de importeur van de zwemspa] heeft diverse malen nadrukkelijk aangegeven dat hij ervoor zorgt dat voor zijn rekeningen alles gaat draaien, zodat (…) [geïntimeerde] tevreden zijn en de spa kunnen gaan gebruiken zoals het hoort, nadat deze maanden stil heeft gelegen. Ook zorgt de heer [de importeur van de zwemspa] ervoor dat zaken die niet juist zijn aangebracht (tape om de kabels) of niet zijn aangebracht(kapje) alsnog worden herzien en worden aangebracht. Het oxideren van elementen mag niet en wordt nagekeken en verholpen voor verdere oxidatie. Ook de pomp wordt zodanig ingesteld dat er geen problemen meer behoeven te zijn. De persoon die verantwoordelijk is voor de elektriciteit vanuit het woonhuis van (…) [geïntimeerde] tot aan de spa zorgt ervoor dat (…) op 24 februari 2014 de zaak gereed is en het bedrijf van de heer [de importeur van de zwemspa] de afgesproken zaken kan uitvoeren.
(…)”.
Een e-mail van [Assuradeur] aan [medewerker van de vennootschap] d.d. 26 februari 2014 (prod. 8 inl. dagv.) luidt onder meer:
“Beste [roepnaam medewerker van de vennootschap] ,
Ik richt mij even naar jou, [roepnaam medewerker van de vennootschap] , omdat we vanmorgen met elkaar hebben gesproken.
Ik heb van jou begrepen dat je e.e.a. in goed overleg met de heer [de importeur van de zwemspa] de Spa en het zwembad bij de familie [geïntimeerde] in orde aan het maken bent. Jij hebt (…) aangegeven dat binnen 14 dagen de Spa en het zwembad voor 100% in orde zijn. (…) Ik heb de heer [geïntimeerde] hiervan in kennis gesteld. Hij is akkoord dat jullie in de week van 10 maart 2014, na telefonisch overleg de klus klaren. Ik hoop (…) Zo ook de krachtstroom wordt teruggebracht zodat deze op de huidige netwerkvoorziening kan draaien. (…)”.
h) Een e-mail van [medewerker van de vennootschap] aan [geïntimeerde] d.d. 12 maart 2014 (prod. 9 inl. dagv.) luidt onder meer:
“Zoals afgesproken tijdens onze bijeenkomst op vrijdag 14 februari te [plaats] hebben wij vandaag 12 maart aan alle gemaakte afspraken voldaan. De monteurs [monteur 1] en [monteur 2] hebben alles opgelost en erkennen ook deze stelling.
(…)
De heer [Assuradeur] heeft aan de heer [monteur 2] gevraagd of de spa en zwemspa nu conform de gemaakte afspraken werkt. Hierop heeft de heer [monteur 2] een bevestigend antwoord gegeven; ja, alles werkt en is aangesloten zoals het hoort.
(…)”
i. i) Na voornoemd werk aan de zwemspa is op 12 maart 2014 de hoofzekering van het jacuzzi-gedeelte eruit gesprongen bij het inschakelen van de air blower.
j) Na een sommatie van SRK Rechtsbijstand aan [de vennootschap] d.d. 13 mei 2014 om te zorgen voor deugdelijk herstel dan wel kosteloze vervanging, heeft de gemachtigde van [de vennootschap] aansprakelijkheid van de hand gewezen. De brief van 16 juni 2014 (prod. 14 inl. dagv.)van de gemachtigde van [de vennootschap] luidt onder meer:
“(…) Gelet op het vorenvermelde stelt cliënte voor dat op uw initiatief een deskundige wordt ingeschakeld teneinde de oorzaak en de omvang van de door uw cliënt gestelde schade te achterhalen. Uiteraard wenst cliënte deze expertise bij te wonen waarbij ik u namens cliënte op voorhand kan meededelen dat indien uit het rapport blijkt dat cliënte verantwoordelijk/aansprakelijk is voor de onderhavige problematiek zij de kosten van de expertise voor haar rekening zal nemen en alsnog zal zorgdragen voor een deugdelijke oplossing. (…)”
k) Met instemming van [de vennootschap] is expertisebureau [expertisebureau] Experts B.V. (hierna: [expertisebureau] ) ingeschakeld. Op 30 oktober 2014 heeft de heer [medewerker van expertisebureau] van [expertisebureau] gerapporteerd (prod. 15 inl. dagv.). Kort samengevat is zijn oordeel dat de aansluitwaarde van de woning te klein is voor de installatie van onderhavige zwemspa en dat de elektrotechnische situatie die hij in de zwemspa aantrof op geen enkele wijze voldoet aan de eisen van veiligheid en betrouwbaarheid.
l) [de vennootschap] heeft zich op het standpunt gesteld dat het [expertisebureau] rapport niet gebaseerd is op behoorlijk onderzoek en niet deugt.
m) Bij brief van 12 januari 2015 heeft (de advocaat van) [geïntimeerde] de koopovereenkomst buitengerechtelijk ontbonden en aanspraak gemaakt op terugbetaling van de koopprijs en betaling van de kosten van het [expertisebureau] -rapport.
n) Nadat het bestreden vonnis is gewezen, heeft [de vennootschap] de heer [medewerker van Techniek] , h.o.d.n. [Techniek] techniek (hierna: [Techniek] ) ingeschakeld om voor haar een onderzoek te verrichten. [geïntimeerde] heeft [Techniek] desgevraagd onder voorbehoud toegelaten tot het doen van onderzoek aan de zwemspa. In zijn rapportage plaatst [Techniek] kanttekeningen bij de conclusies van [expertisebureau] .