Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
1.Het geding in eerste aanleg (zaak-/rolnummer 2714699 CV EXPL 14-462)
2.Het geding in hoger beroep
- de dagvaarding in hoger beroep;
- de memorie van grieven met producties;
- de memorie van antwoord met producties (in de memorie op p. 7-8 afgebeelde kleurenfoto’s van de fabrieksverzegeling en een telwerk(plaat), een proces-verbaal van verhoor getuige van 14 november 2012, met daaraan gehecht een ‘timeplot’ van 23 oktober 2012).
3.De beoordeling
a. De politie heeft op 31 augustus 2012 aan de [straatnaam] [nr 1] te [woonplaats] , boven in een ruimte, een in bedrijf zijnde hennepkwekerij met 284 planten van ongeveer vier weken oud aangetroffen en ontruimd (mvg punt 6 en dagvaarding in eerste aanleg, productie 1, blz. 2).
b. [appellant] heeft hierover bij de politie onder meer verklaard (proces-verbaal van verhoor verdachte van de politie van 31 augustus 2012, cvr productie 26): “U zegt mij dat ik word verdacht van het in bedrijf hebben van een hennepkwekerij op het adres [straatnaam] [nr 1] te [woonplaats] . (…) Ik woon zelf op de [straatnaam] [nr 2] en tegenover mijn woning is mijn bedrijf gevestigd. Dit betreft een onderdeel van een holding genaamd [Holding] Holding BV. Dit is een bedrijf in betonproducten. (…). De kwekerij is aangetroffen in een ruimt(e) die van [Holding] Holding BV is en dus van mij. (…) Ik zou kunnen vertellen hoe het zit maar ik kan geen namen noemen. Ik besef dat ik zelf verantwoordelijk ben voor de kwekerij. (…) Ik verzorgde de planten. (…) Ik heb er geen geld aan overgehouden alleen minder schuld bij die gasten. (…) Ik kon er niet onderuit. Het was slikken of stikken. (…)”.
c. In een ‘Rapport onderzoek kWh-meter’ van 25 oktober 2012 is aangegeven (dagvaarding in eerste aanleg, productie 2): “Resultaten. De meter werd aangeboden met verbroken fabrieksverzegeling. De bovenkap kon gemakkelijk los van de onderkap, dit duidt erop dat de bovenkap eerder los is geweest van de onderkap. Men heeft dan de mogelijkheid de meter in zijn registratie te belemmeren. Op de telwerkplaat en de achterzijde hiervan bevinden zich krassen (hof: van) vingerafdrukken en andere beschadigingen door het ondeskundig verwijderen hiervan. Aan de “voorzijde’ van de bovenkap is ter hoogte van de meterschijf een gaatje geboord, Er zijn krasbeschadigingen aan de “bovenzijde” van de meterschijf door het blokkeren hiervan. Er zijn krasbeschadigingen aan het telwerk. Conclusie. Aan de hand van de bevindingen van het onderzoek valt niet anders te concluderen dat de registratie van de afgenomen energie niet juist kan worden vastgesteld (…)”.
- de kWh-meter open was geweest;
[appellant] heeft hiertegenover in hoger beroep aangegeven dat niet met de meter is geknoeid, dat alle afgenomen elektriciteit via de meter is geregistreerd en dat hij om een contra-expertise heeft gevraagd maar niet bekend is of deze kan worden uitgevoerd (mvg punt 16).
Naar het oordeel van het hof heeft [appellant] hiermee de door Enexis gestelde feiten en omstandigheden onvoldoende gemotiveerd betwist. Zo heeft hij niet gereageerd op het rapport van Enexis van 31 augustus 2012 met de daarin opgenomen foto’s van de kWh-meter, waarop volgens Enexis de fraude aan de meter is te zien (dagvaarding in eerste aanleg, productie 25, pagina 3 van 7). [appellant] heeft evenmin gereageerd op de punten uit het hiervoor genoemde rapport van 25 oktober 2012. Bovendien is de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om de ter plaatse aangetroffen planten van vier weken oud te kweken, reeds aanzienlijk hoger dan het elektriciteitsverbruik dat voor die periode is geregistreerd. Het onbetwiste verbruik ten behoeve van de op 31 augustus 2012 aangetroffen teelt betrof 6.700 kWh (dagvaarding in eerste aanleg, punt 10), terwijl volgens de meterstanden in de periode van 9 mei 2012 tot 31 augustus 2012 slechts 3.587 kWh is verbruikt (conclusie van repliek onder 12). Een andere verklaring dan de voor de hand liggende verklaring, te weten fraude met de meter, heeft [appellant] hier niet voor gegeven. Dit betekent dat het verweer van [appellant] , dat niet met de meter is gefraudeerd, moet worden verworpen. De enkele omstandigheid dat een meteropnemer in mei 2012 geen afwijkingen heeft geconstateerd maakt dit, gelet op het gemotiveerde betoog van Enexis hiertegenover, niet anders. Aan bewijs, waaronder begrepen een contra-expertise van de kWh-meter, welke meter volgens Enexis overigens nog steeds voorhanden is (mva punt 14), wordt daarom niet toegekomen.
€ 216,00
(dagvaarding in eerste aanleg, punt 22).
- een teeltperiode duurt 9 weken, waarvan één week groeiperiode en 8 weken bloeiperiode;
nietop de hennepkwekerij betrekking hebbende elektriciteit, omdat ook niet meer op betrouwbare wijze van de meter kon worden afgelezen (geregistreerd verbruik 32.003 kWh minus geschat verbruik van 53.417 kWh; dagvaarding in eerste aanleg, punten 12 en 13).
nietop de hennepkwekerij betrekking hebbende elektriciteit niet, althans onvoldoende heeft betwist. Het gaat in dit hoger beroep dus alleen over de berekende elektriciteit ten behoeve van de apparatuur van de hennepkwekerij, en de door Enexis gevorderde administratie-, afsluitings-, vervangings- en onderzoekskosten. [appellant] heeft betwist dat hij deze bedragen is verschuldigd.
3.19.1. Het hof stelt vast dat [appellant] niet heeft weersproken dat sprake was van stof op de lampen, vervuiling van de koolstoffilters, kalkaanslag en schimmelvorming, zoals aangegeven in voornoemd rapport van de politie van 14 september 2012 (mvg punt 33). Evenmin heeft hij de door Enexis bij dagvaarding overgelegde, uitgebreide analyse van het aantal kweken dat past bij de aangetroffen jerrycans voedingsmiddel gemotiveerd weersproken. Er is geen enkele aanwijzing dat de inhoud van de ter plaatse aangetroffen lege jerrycans voor een ander doel dan de aangetroffen hennepkwekerij is gebruikt.
b) € 346,02 wegens administratiekosten van de fraudeafdeling;