6.2.2.[specialist fraude] verklaarde onder meer:
“
Ik heb ongeveer 30 jaar bij de politie gewerkt en ben daarna overgestapt naar Endinet. Endinet beheert het netwerk in onder andere Eindhoven. Ik werk nu ongeveer 11 jaar voor Endinet en heb in die tijd ongeveer 1000 hennepkwekerijen gezien, waarvan ongeveer de helft ter plekke en de overige via kennisneming van dossiers en foto’s. (…) In de hennepkwekerij waar het in dit geval om gaat, ben ik niet geweest (…) Mr. Sommen heeft mij gevraagd om de foto’s te bekijken en heeft mij gevraagd of ik op grond van mijn ervaringen in Eindhoven iets kan zeggen met betrekking tot de afbeeldingen op de foto’s. Voor het verhoor van vandaag heb ik alleen de foto’s uit het dossier gezien die als productie 38 bij memorie van antwoord in het geding zijn gebracht. (…)
Gezien de mate van vervuiling die zichtbaar is op de foto’s, ben ik op grond van de ervaring die ik heb met ongeveer 1000 kwekerijen in Eindhoven van mening dat aan de kweek die is aangetroffen meerdere oogsten vooraf moeten zijn gegaan. Of dat er 3, 4, of nog meer zijn geweest, is moeilijk te beoordelen, maar op grond van de aangetroffen sporen zou ik eerder zeggen dat er voor de aangetroffen kweek 3 oogsten zijn geweest dan dat het er 2 zijn geweest.
Bij het aantreffen van een kwekerij moet je voor de beoordeling van het aantal oogsten afgaan op een combinatie van alle aangetroffen omstandigheden. Zo is er de kalkafzetting die een aanwijzing oplevert, de afzetting van algen, eventueel het aantal aangetroffen lege jerrycans met meststoffen en de vervuiling op de koolstoffilters. Mr. Sommen overhandigt u en mr. Langenberg een set van de foto’s die als productie 38 bij memorie van antwoord in het geding zijn gebracht, in vergrote vorm. (…).
Foto 10 geeft een beeld van de stoflaag die is aangetroffen op de kap van een assimilatielamp. De stoflaag is een van de bouwstenen die een aanwijzing vormen voor de tijd gedurende welke een kwekerij in gebruik is geweest. Deze stoflaag duidt erop dat er meer dan een kweekronde en een voorafgaande oogst moet zijn geweest. In een hennepkwekerij is meestal minder stof aanwezig dan in een woonkamer, want als het een goede, professionele kwekerij is, wordt de lucht die de kwekerij wordt ingezogen bij het binnenkomen gefilterd door een panty of iets dergelijks en ook weer gefilterd als de lucht de kwekerij verlaat, door een koolstoffilter. Het stof op de kap ligt er in een egale laag op. Zou dit stof zijn veroorzaakt door boren of hak- en breekwerk bij de aanleg van de kwekerij, dan had het niet zo egaal op de kap gelegen. Bovendien is het niet aannemelijk dat de lampen er gehangen hebben toen hak- en breekwerk werd uitgevoerd, want dan hangen ze in de weg. Meestal worden de lampen pas opgehangen als alle bouwwerkzaamheden klaar zijn.
Op de foto’s 11 en 12 ziet u het koolstoffilter waardoor uit de kwekerij naar buiten wordt afgezogen. Op de foto’s zijn twee banden zichtbaar, een zilverkleurige die bij de productie van het filter is aangebracht en een band met een oranje vlek in het midden. Dat is de band waarmee het filter is opgehangen. (…) Met een filter zoals hier aangetroffen kun je ongeveer 5 oogsten realiseren ofwel een jaar werken. Daarna is de koolstof uitgewerkt. Op foto 12 ziet u dat de bevestigingsband ten opzichte van foto 11 is verschoven. Waar die band heeft gezeten is geen lucht door het doek gezogen, zodat je aan de verkleuring rondom die witte streep kunt zien wat de mate van vervuiling van het koolstoffilter is geweest. Bovendien blijkt uit het feit dat elders op dit doek dergelijke verkleuringen ontbreken dat de verkleuring door de vervuiling enkel en alleen is ontstaan nadat het filter met deze bevestigingsband in de kwekerij was gehangen. Daaruit volgt dat het geen tweedehands filter is geweest wat is gebruikt, maar een filter dat hier origineel is opgehangen. Aan de hand van de mate van verkleuring schat ik dat dit filter mogelijk zelfs al 3 eerdere oogsten is meegegaan, zeker wanneer ik het filter zie in combinatie met de aangetroffen hoeveelheid stof.
Op foto 13 ziet u een leeggehaalde kweekbak. (…) Het grondzeil vertoont een dikke kalklaag en, zo te zien, ook scheuren. Hieruit blijkt dat het grondzeil al lange tijd ter plekke ligt en dat er overheen gelopen is. Dit grondzeil moet hier al langere tijd hebben gelegen.
Op foto 15 ziet u een koolstoffilter zoals ik dat eerder omschreef. (…) Ook dit filter vertoont een grote egale verkleuring, wat er op duidt dat dit hier nieuw is geplaatst. (…) Voor zover ik dat op deze foto kan zien duidt de mate van vervuiling van dit filter ook op meerdere oogsten.
Op foto 19 ziet u een detailopname van het grondzeil en het irrigatiesysteem, de slangen en koppelstukken. U ziet zowel op de slangen als op de koppelstukken veel kalk zitten. Dat correspondeert met de kalkafzetting op het grondzeil. Die kalkafzetting op het grondzeil loopt ook door in de hoeken en plooien, wat er op duidt dat die afzetting hier ter plekke moet zijn ontstaan. (…)
Op foto 20 ziet u de bak waarin het water voor de kwekerij wordt verzameld. (…) Op de waterslang en de klem is ook een behoorlijke kalkafzetting zichtbaar. De rand van de bak vertoont lagen, waaruit ik afleid dat deze bak meerdere keren op verschillende niveaus is gevuld.
Op foto 21 ziet u in het midden een kweekbak. In die bakken staan de planten en in die bakken blijft water staan. Rechts ziet u een kachel, want de planten kunnen slecht tegen de kou. Een hennepkwekerij zal doorgaans een temperatuur hebben van minimaal 23 a 24 graden Celsius. In de kweekbak zien we slangen en een kalkafzetting. Ook hier loopt die kalkafzetting mee met de plooien in het grondzeil wat er op duidt dat de kalkafzetting hier ter plekke is ontstaan. Aan de rechterkant van de kweekbak ziet u op de rand twee houten blokjes. Die blokjes worden gebruikt om het grondzeil vast te slaan, zodat een kweekbak ontstaat. Dat betekent dat op die plek in het grondzeil spijkergaatjes ontstaan, waardoor het niet meer waterdicht is op die plek. Dat is de reden waarom een grondzeil niet hergebruikt wordt: als je het losmaakt, is het niet meer waterdicht. De mate van kalkafzetting die ik zie op deze foto duidt op basis van de ervaring die ik heb, op meerdere oogsten, eerder 3 dan 2.
De foto’s 32, 33 en 36 tonen een kweekbak met een deel van het irrigatiesysteem. Op foto 32 is een flinke kalkafzetting zichtbaar. We zien ook kalk op de stroomkabels. Deze mate van kalkafzetting duidt er echt op dat er meerdere kweken hebben plaatsgevonden. Foto nummer 33 geeft een iets ander beeld vanwege ander licht wat hier op valt, maar het beeld is hetzelfde als dat op foto 32: de kalklaag is hier zo dik dat deze begint te breken. Dat verwondert mij ook niet, want er wordt geregeld over een plantenbak gelopen voor de verzorging van de planten. Foto nummer 36 geeft eenzelfde beeld als de foto’s 32 en 33.
Ik kan u het een en ander verklaren op grond van de ervaring die ik heb opgedaan bij Endinet. Ook als politieagent ben ik in het verleden wel een aantal keren betrokken geweest bij het oprollen van een hennepkwekerij, maar de meeste kwekerijen heb ik gezien in mijn werk voor Endinet. In ongeveer 500 kwekerijen ben ik binnen geweest en van de andere heb ik de foto’s en rapportages gezien. Verder heb ik ook geregeld gesproken met mensen bij wie een hennepkwekerij was aangetroffen. (…)
Ik merk nogmaals op dat ik moeilijk kan zeggen op grond van de foto’s hoeveel oogsten zijn voorafgegaan aan de aangetroffen kweek. Voor mij is wel duidelijk dat het meer dan 1 oogst moet zijn geweest en vermoedelijk zelfs meer dan 2. Of het er 3, 4 of 5 zijn geweest, kan ik zo niet zeggen, maar mijns inziens eerder 3, dan 2.
(…)“