Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-GRAVENHAGE
arrest d.d. 5 juni 2012
[appellante],
[...] B.V.,
Het geding
Beoordeling van het hoger beroep
("une raideur de la région dorso-lombaire") en heeft het Paard behandeld met mesotherapie.
"Conclusions
The horse [het Paard] shows radiographic changes of the thoracic spinous processes in the saddle region. These changes are already visible on the radiographs taken during the pre-purchase exam on 5 September 2005. Contrary to the actual radiographic findings the spine was judged by the Dutch veterinarian as normal. This is not correct. The cervical spine also shows massive radiographic enlargements of the facet joints. (…)"
Op de röntgenopnamen van 5 september 2005 is sprake van zeer geringe röntgenologische veranderingen (lichte sclerosering) ter hoogte van de doornuitsteeksels van de 12e en de 13e borstwervel, Thoracale 12 en 13 (in lekentermen ook vaak rugwervels genoemd). Deze bevindingen passen mogelijk in het beeld van 'kissing spines'. Er is echter geen uitspraak te doen of het dier hier ook aan 'lijdt'. De betreffende zeer geringe veranderingen worden regelmatig bij paarden zonder enige klinische klacht gezien.(…)
De röntgenbeelden van 5 september en van 29 oktober 2005 geven geen veranderingen ten opzichte van elkaar te zien.(…)
Neen. In de hals is naar onze mening geen sprake van duidelijke röntgenologische veranderingen en de zeer geringe röntgenologische veranderingen van de doornuitsteeksels van de rugwervels zijn niet te relateren aan klinische klachten. Alleen een uitgebreid klinisch onderzoek met aanvullend een diagnostische anesthesie van de betreffende locatie, op hetzelfde tijdstip uitgevoerd als waarop de röntgenopnamen gemaakt zijn, zou een relatie kunnen aantonen. Drs. [getuige sub 5] heeft op 5 september 2005 geen klinische veranderingen gevonden en ook de koopster heeft de eerste maand geen problemen gerapporteerd.(…)
Rugproblemen kunnen bij paarden op velerlei wijze ontstaan. Verkeerde trainingsmethoden, verkeerde of onvoldoende beweging, overbelasting, verkeerde voeding en vele andere factoren kunnen binnen enkele dagen tot weken bij paarden tot ernstige pijn- en/of stijfheidklachten leiden. Er is echter in het onderhavige geval geen uitspraak te doen over het oorzakelijk verband tussen de geringe röntgenologische veranderingen en de klinische klachten, noch over de invloed van andere factoren op (het ontstaan van) de klinische problemen.(…)
Er zijn geen aanwijzingen dat '[het Paard]' op 5 september 2005 niet geschikt was voor de dressuursport. Op 5 september 2005 heeft de erkende keuringsdierenarts drs. [getuige sub 5] bij zijn onderzoek geen klinische klachten geconstateerd en hij heeft het paard positief beoordeeld. De zeer geringe, hiervoor besproken, röntgenologische veranderingen hoeven geen enkele klinische betekenis te hebben. Er staat dus geenszins vast dat de klinische klachten zoals beschreven door mw. [appellante] gerelateerd zijn aan de gevonden zeer geringe röntgenologische veranderingen.(…).
"CONCLUSIES VAN HET ONDERZOEK
[het Paard] vertoont vandaag over het algemeen genomen bevredigende bewegingen, aan de hand en aan de longe. Onder het zadel verdraagt hij de dressuurbasisoefeningen in de verzamelde gangen niet, hij vertoont afweerreacties die één uur na intraveneuze injectie van Flunixine Méglumine bij een dosis van 1,1 mg/kg afnemen.
Onderzoek naar de laesies met beeldvorming wees op:
2.Thoracolumbaal:
3.Heup:
"x-rays spine's normal".Voorts geldt dat [appellante] heeft gesteld dat [A] de röntgenfoto's pas na het sluiten van de Overeenkomst heeft ontvangen en [geïntimeerde] dat onvoldoende heeft betwist. Daarom kan niet worden geoordeeld dat het [appellante] ten tijde van de Overeenkomst ermee bekend had kunnen zijn dat het Paard behept was met kissing spines. De omstandigheid dat de Overeenkomst was aangegaan onder de voorwaarde van een positieve veterinaire keuring doet hieraan niet af.
Beslissing
donderdag 19 juli 2012om
13:30 uur;