2.1 Aan belanghebbende, wonende a-weg 19 te Z, is op basis van artikel 14 van de Wet op de belasting van personenauto’s en motorrijwielen 1992 ( hierna: Wet BPM) juncto artikel 3 van het Uitvoeringsbesluit belasting van personenauto’s en motorrijwielen 1992( hierna: Uitvoeringsbesluit) op 22 januari 2002 een vergunning verleend inzake het “gebruik buitenlandse personenauto met vrijstelling BPM”.
Krachtens deze vergunning wordt toestemming verleend de buitenlandse personenauto Mercedes Benz ML 270 cdi met het Duitse kenteken YYY-YY 000 ( hierna: de auto) te gebruiken voor woon-werkverkeer tussen belanghebbendes woonplaats in Nederland en de plaats van werkzaamheden in het buitenland.
In de verleende vergunning geldt als woonplaats a-weg 19 te Z en als de in het buitenland gelegen werkplek E, b-strasse 31 te L.
2.2 In een brief van 5 december 2001, waarbij de ontvangst van de aanvraag vergunning vrijstelling BPM wordt bevestigd, heeft de inspecteur uitdrukkelijk aangegeven dat in de gegeven omstandigheden slechts een vergunning op basis van artikel 3 Uitvoeringsbesluit kan worden verleend, hetgeen inhoudt
- dat toegestaan wordt dat alleen vanaf de woonplaats naar de arbeidsplaats en vice versa mag worden gereden
- dat privé-gebruik absoluut is uitgesloten en
- dat ook zakelijk verkeer binnen Nederland niet is toegestaan.
2.3 Belanghebbendes auto is op 4 januari 2003 vanaf 16.15 uur gesignaleerd voor het restaurant “F”te M. Later op dezelfde dag is belanghebbende rijdend in de auto aangetroffen op de b-weg te M en aangehouden.Tijdens de controle overlegt belanghebbende de aan hem verleende vrijstellingsvergunning.
2.4 Tijdens de controle verklaart belanghebbende onder meer het volgende:”Ik ben vandaag 4 januari 2003 voor het eerst weer met deze personenauto met kenteken YYY-YY 000 in Nederland. Ik heb de feestdagen ( kerst en oud en nieuw) doorgebracht in België. Ik ben uitgenodigd door zakenkennissen. Het zijn voor mij wat emotionele dagen, want mijn vrouw is vorig jaar op eerste kerstdag overleden. Ik ben met deze auto vanuit Duitsland en via Duitsland vetrokken naar België. Ik ben gisteren vanuit België vetrokken naar Duitsland onder andere naar Bremen en Hamburg via Bottrop/ Gelsenkirchen(….) Ik ben om ongeveer 16.00 uur vertrokken vanuit Hamburg. Van Hamburg naar Nieuweschans en via de A7 richting Groningen. Vanuit Groningen via de A 28 richting Hoogeveen. Bij Beilen heb ik de afslag genomen richting Emmen op weg naar Z, Ik stierf van de honger en heb de afslag M genomen om te eten in Restaurant “F”. Ik kwam om ongeveer 20.15/20.30 uur aan bij het restaurant in M.(…) Als ik voor zaken naar België moet ga ik ook via Nederland, ditzelfde geldt voor zakenreizen naar Engeland.
Tijdens de controle overlegt belanghebbende tankbonnen waaruit blijkt dat hij op 25 december 2002 in Harderwijk en op de dag van de controle om 13.45 uur in N diesel heeft getankt. Toen belanghebbende geconfronteerd werd met de onmogelijkheid van zijn verhaal gaf hij aan:”Je maakt wel eens een leugentje om je eigen bestwil, ik weet dat ik fout ben en draag hiervoor ook de volledige consequenties”
2.5 De ambtenaren hebben na de controle nog een bezoek gebracht aan het restaurant en hebben gesproken met de eigenaar (G) en zijn vrouw. Zij verklaarden dat belanghebbende samen met een vrouw en man vanaf 15.00 uur in het restaurant aanwezig is geweest.
2.6 In het ingediende bezwaarschrift wordt namens belanghebbende voor het rijden buiten de toegestane route de volgende verklaring gegeven.
Op 4 januari 2003 was belanghebbende zo juist ter ore gekomen dat een familielid van een zeer goede vriend door zelfdoding om het leven was gekomen en dat hij onderweg was naar de nabestaanden. Na het horen van het trieste nieuws is hij in een vlaag van verstandsverbijstering en zonder na te denken in de eerst voor handen zijnde wagen gestapt.
Naast de auto bezit belanghebbende nog een in Nederland geregistreerde personenauto, welke gebruikt wordt voor privé-ritten. Dat hij in dit geval de onderhavige auto heeft genomen is een ongelukkig toeval.
2.7 De onder 2.6 bedoelde trieste gebeurtenis vond plaats op 24 december 2002.
2.8 In de loop van 2003 is de auto teruggehaald naar Nederland en verkocht aan een te Emmen gevestigd autobedrijf dat een bedrag ad € 11.624.- aan BPM op aangifte heeft afgedragen.