ECLI:NL:GHLEE:2003:AF5974
Gerechtshof Leeuwarden
- Hoger beroep
- K.E. Mollema
- Verschuur
- Falkena
- Rechtspraak.nl
Aansprakelijkheid van de Stichting Sanquin Bloedvoorziening voor hiv-besmetting door Factorate HT
In deze zaak heeft het Gerechtshof Leeuwarden op 19 maart 2003 een arrest gewezen in hoger beroep tussen de Stichting Sanquin Bloedvoorziening en de erfgenamen van een overleden hemofiliepatiënt. De Stichting Sanquin, gevestigd in Amsterdam, was appellante in het principaal appel en geïntimeerde in het incidenteel appel. De erfgenamen, vertegenwoordigd door hun procureurs, waren in eerste aanleg eiseres en in hoger beroep geïntimeerden. De zaak draait om de aansprakelijkheid van Sanquin voor de hiv-besmetting van de patiënt door het gebruik van Factorate HT, een bloedproduct dat mogelijk niet voldoende was behandeld om het hiv-virus te elimineren.
De procedure kende een tussenarrest waarin het hof een kennelijke verschrijving corrigeerde met betrekking tot de voorzitter van de Commissie ex art. 1. Het hof verwees naar een brief van 8 november 1984, die relevant was voor de beoordeling van de aansprakelijkheid van Sanquin. De rechtbank had eerder vastgesteld dat in april 1986 duidelijk werd dat de hittebehandeling van Factorate HT mogelijk onvoldoende was. Dit werd bevestigd door een publicatie in 'The Lancet' waarin een besmetting van een Nederlandse hemofiliepatiënt werd gerapporteerd.
Het hof oordeelde dat Sanquin niet kon worden gevolgd in haar betoog dat er sprake was van een evidente vergissing in de eerdere beslissingen. Het hof concludeerde dat Sanquin onrechtmatig had gehandeld indien zij Factorate HT bleef leveren terwijl zij wist of had moeten weten dat het product als onveilig moest worden beschouwd. Het hof besloot dat er een comparitie van partijen moest plaatsvinden om te proberen tot een minnelijke regeling te komen. De comparitie zou plaatsvinden in het Paleis van Justitie in Leeuwarden, waarbij alle partijen aanwezig moesten zijn, inclusief vertegenwoordigers van betrokken verzekeraars. Het hof bepaalde dat beroep in cassatie kon worden ingesteld voordat het eindarrest was gewezen en hield verdere beslissingen aan.