Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
1.De zaak in het kort
2.Procesverloop in hoger beroep
- de dagvaarding van 22 juni 2022, waarmee Tampnet in hoger beroep is gekomen van het vonnis van de rechtbank Rotterdam van 23 maart 2022 (hierna: het vonnis of het bestreden vonnis);
- de memorie van grieven van Tampnet, met bijlagen;
- de memorie van antwoord van Jacob, tevens inhoudende een memorie van grieven in (voorwaardelijk) incidenteel appel, met bijlagen;
- de memorie van antwoord van Tampnet in (voorwaardelijk) incidenteel appel,
- de bijlagen nrs. 46 en 47 die Tampnet heeft overgelegd ter gelegenheid van de hierna te noemen mondelinge behandeling.
3.Feitelijke achtergrond
sumwingpulsvistuig.
Remotely Operated Underwater Vehicle(ROV) de kabel in de omgeving van de globaal vaststelde schadelocatie aan de oppervlakte op de zeebodem gevonden. De kabel was zichtbaar beschadigd. Het rapport van Global Marine (productie 14 bij dagvaarding, p. 11) vermeldt in dit verband:
tension break.De locatie (in een decimale notatie) van beschadiging van de kabel wordt (uiteindelijk) bepaald op 53.29417, 2.42398.
4.De procedure bij de rechtbank
sumwing) de kabel heeft geraakt. Tampnet stelt primair dat (de bemanning van) de Jacob Grietje daarmee de norm van goed zeemanschap heeft overtreden, omdat men niet met vistuig als een
sumwingover de kabel mag vissen. Om die reden kan Jacob schuld aan de schadevaring(en) worden verweten. Tampnet beroept zich subsidiair op het schuldvermoeden van artikel 8:546 BW. Volgens Tampnet is de kabel aan te merken als ‘een te bekwamer plaatse vastgemaakte zaak’.
5.Beoordeling in hoger beroep
Inleiding
grief 2– die als eerste zal worden besproken – klaagt Jacob dat de rechtbank ten onrechte ervan is uitgegaan dat Tampnet vorderingsgerechtigd is. Tampnet heeft niet aangetoond dat zij eigenaar is van de kabel en/of anderszins gerechtigd is om de schade aan de kabel op Jacob te verhalen, zo voert Jacob aan.
(tussen 17:41:34 en 17:42:14 UTC)
sumwing, maar niet op zodanige wijze dat het Marelec-alarmsysteem daardoor in werking is getreden.
grief 1klaagt Tampnet dat de rechtbank bepaalde feiten niet juist dan wel onvolledig heeft vastgesteld. Voor zover terecht en relevant – en de door Tampnet in haar grief 1 naar voren gebrachte ‘feiten’ niet door Jacob zijn betwist – heeft het hof daarmee rekening gehouden in zijn weergave van de feiten onder het kopje ‘3. Feitelijke achtergrond’ hiervoor.
grief 2klaagt Tampnet dat de rechtbank haar primaire grondslag voor de aansprakelijkheid van Jacob – dat vissers op grond van goed zeemanschap gehouden zijn kabels te mijden – ten onrechte heeft verworpen.
sumwing) moet worden aangemerkt als bestanddeel van het schip, dan wel als scheepstoebehoren in de zin van artikel 8:1 lid 4 BW, in welk geval het ingevolge artikel 8:1 lid 5 BW tot het schip gerekend moet worden.
sumwingeen groter risico meebrengt op beschadiging van kabels. Verder blijkt uit onderzoek dat 86% van de bodemvissers kabels actief vermijden bij het vissen, aldus Tampnet.
sumwing,en tot veel tijdverlies en verlies aan vangst zou leiden). Indien vissers kabels dienen te vermijden, zou dat ook (gelet op de hoeveelheid kabels – en andere obstakels – die zich inmiddels in de Noordzee bevinden) resulteren in een aanzienlijke beperking van de beschikbare visgronden. Daarbij is van groot belang dat de vissers ‘daar kunnen gaan, waar de vis gaat’. Vissers worden aanzienlijk in deze vrijheid beperkt indien zij kabels moeten mijden. Volgens Jacob was de kans op beschadiging van een kabel bij het vissen met een
sumwingjuist minder groot in vergelijking met bijvoorbeeld de boomkor.
sumwingof boomkor boven een kabel ‘als schuldige nalatigheid’ moet worden gekwalificeerd. Dit wordt, naar voorshands wordt aangenomen, niet anders bij een uitleg van bedoelde verdragsbepalingen overeenkomstig de maatstaven uit het Weens Verdragenverdrag.
International Convention for the Safety of Life at Sea- het SOLAS-verdrag). Dit voorschrift houdt (onder meer) in dat een kapitein moet anticiperen op mogelijke navigatiegevaren, en zorgvuldig zijn route moet plannen. Vooralsnog wordt het ervoor gehouden dat ook dit voorschrift niet zonder meer meebrengt dat bodemvissers op grond van goed zeemanschap te allen tijde gehouden zijn kabels te mijden.
an injunction was ordered against a fishing company to stop them fishing over a cable”, evenwel zonder vermelding van een naam of zaakaanduiding, met als gevolg dat het gestelde onvoldoende verifieerbaar is.
duty of caregebaseerde) verplichting van een vissersschip om te voorkomen dat kabels (die liggen buiten de territoriale wateren) tijdens het bodemvissen door vistuig beschadigd kunnen raken en anderzijds de zorg die van kabeleigenaren/-exploitanten in dat verband mag worden verlangd.
6.Beslissing
- wijst partijen erop dat indien zij – mede gelet op hetgeen in dit tussenarrest is overwogen – nog een schikking willen beproeven tijdens een meervoudige mondelinge behandeling, zij bij eenparig verzoek om een (nadere) mondelinge behandeling in deze zaak kunnen verzoeken;
- houdt iedere verdere beslissing aan.