Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
Zaaknummer rechtbank : C/09/588600/HA ZA 20-181
1.de Stichting Bureau Clara Wichmann,
de Stichting DeGoedeZaak,
de vereniging Nederlandse Vrouwen Raad,
de Stichting WOMEN Inc.,
de vereniging Humanistisch Verbond,
1.De zaak in het kort
2.Procesverloop in hoger beroep
- de dagvaarding van 28 december 2021, waarmee Clara Wichmann c.s. in hoger beroep zijn gekomen van het vonnis van de rechtbank Den Haag van 6 oktober 2021;
- de memorie van grieven van Clara Wichmann c.s., met bijlagen;
- de memorie van antwoord van de Staat, met één bijlage.
3.Feitelijke achtergrond
De appellanten
4.Procedure bij de rechtbank
doordatanticonceptie niet door de Staat wordt vergoed. Dat betekent dus ook niet dat de Staat anticonceptie om die reden moet vergoeden.
5.Vordering in hoger beroep
6.Beoordeling in hoger beroep
Ontvankelijkheid collectieve vordering, exclusieve belangenbehartiger
recommendationseen aanspraak op bestaat dat de Staat anticonceptie kosteloos aan vrouwen ter beschikking stelt, maar uitsluitend nog dat het handelen van de Staat in strijd komt met het discriminatieverbod dat in verschillende nationale en internationale regelingen is neergelegd. Ter zitting van het hof hebben zij in dit verband verduidelijkt dat hun beroep op de Algemene wet gelijke behandeling moet worden begrepen als een beroep op artikel 1 van de Grondwet (Gw).
within the ambit’van art. 8 EVRM ligt. Het hof zal daarom in zijn oordeel artikel 14 EVRM en de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) hierover betrekken.
very weighty reasons’ zijn. Het EHRM drukt het ook zo uit dat in zo’n geval het begrip objectieve en redelijke rechtvaardiging ‘
as strictly as possible’ moet worden uitgelegd. [6] De ‘
very weighty reasons’ test betekent dat hoge eisen moeten worden gesteld aan de gerechtvaardigdheid van de nagestreefde doelstelling, alsmede aan de geschiktheid, noodzakelijkheid en proportionaliteit van de ongelijke behandeling.
on the basis of undisputed official statistics, the existence of a prima facie indication that a specific rule – although formulated in a neutral manner – in fact affects a clearly higher percentage of women than men.’ [8] Als de eiser daarin slaagt is het vervolgens aan de betrokken autoriteiten om aan te tonen dat dit het resultaat is van objectieve factoren die niet gerelateerd zijn aan enige discriminatie op basis van geslacht. Ook ander dan statistisch materiaal kan overigens bijdragen aan de
‘prima facie indication’. [9]
mee”). Alleen al om deze reden kan aan de uitkomst van deze tabellen niet de conclusie worden verbonden die Clara Wichmann c.s. daaraan verbinden.
nietmoet worden getrokken bij de minstens zo lage positieve respons onder vrouwen. Verder is opvallend dat überhaupt slechts 28% van de mannen en vrouwen positief antwoordt op deze vraag. Dat betekent dat 72% van de ondervraagden heeft geantwoord in het geheel niet te betalen voor anticonceptie, hetgeen niet kan kloppen, juist omdat anticonceptie niet gratis is. De opstellers van het rapport verklaren het lage totale percentage van 28% van de (mannelijke en vrouwelijke) respondenten dat deze vraag positief beantwoordt door te veronderstellen dat 72% van de mensen geen kosten voor anticonceptie maakt of niet ervaart dat er kosten aan verbonden zijn.
prima facieaanwijzing volgt dat vrouwen disproportioneel worden getroffen dan mannen door het feit dat anticonceptiemiddelen niet worden vergoed, is in dit geding niet beschikbaar gemaakt. De verwijzing in een voetnoot [14] van de pleitnota in hoger beroep naar op internet beschikbare stukken zonder concrete verwijzing kan overigens niet als zodanig gelden: van een partij die zich op (op internet) beschikbare rapporten beroept, mag ten minste worden verwacht aan te geven waar in die rapporten haar stellingen steun vinden. De vordering van Clara Wichmann c.s. stuit op het voorgaande al af.
directonderscheid op grond van geslacht geen sprake is. Clara Wichmann c.s. stellen dat ook niet. De Staat heeft bepaalde anticonceptiemiddelen in het basispakket opgenomen, maar die opname strekt er feitelijk alleen toe de vergoeding aan mensen jonger dan 21 jaar via de Zvw mogelijk te maken. Die beperking impliceert dat anderen geen vergoeding via de Zvw krijgen voor de opgenomen anticonceptiemiddelen en evenmin voor de niet in het basispakket opgenomen anticonceptiemiddelen. De wijze waarop dit geschiedt is op zichzelf neutraal geformuleerd: mannen noch vrouwen krijgen een vergoeding.
Volodina/Rusland [15] heeft betrekking op gevallen van positieve discriminatie bij geweld tegen vrouwen en is naar het oordeel van hof te specifiek om daar een algemene positieve verplichting uit af te leiden voor gevallen zoals nu aan de orde. Datzelfde geldt voor het arrest
Thlimmenos/Griekenland [16] , waarin is geoordeeld dat een Staat in strijd handelt met het discriminatieverbod door geen onderscheid te maken tussen mensen die veroordeeld zijn voor een misdaad uitsluitend verband houdend met hun religieuze overtuiging en mensen die voor andere misdrijven zijn veroordeeld.
7.Beslissing
- veroordeelt Clara Wichmann c.s. hoofdelijk in de kosten van het geding in hoger beroep, aan de zijde van de Staat tot op heden begroot op € 783,- aan verschotten en € 3.549,- aan salaris advocaat;
- bepaalt dat binnen veertien dagen na de dag van deze uitspraak aan deze kostenveroordeling moet zijn voldaan, bij gebreke waarvan de wettelijke rente als bedoeld in artikel 6:119 BW verschuldigd is vanaf het einde van voormelde termijn tot aan de dag der algehele voldoening;