De beoordeling in hoger beroep
12. Het hof ziet aanleiding eerst de grieven 3 en 4 te beoordelen. Deze grieven lenen zich voor gezamenlijke behandeling. Zij komen erop neer dat [appellant] van mening is dat de kantonrechter in het eindvonnis ten onrechte heeft geoordeeld dat [geïntimeerde] in zijn bewijsopdracht (onder 1) is geslaagd en dat [appellant] toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de huurovereenkomst.
13. Bij de beoordeling van deze grieven dient het volgende tot uitgangspunt. Het hof kan zich verenigen met de door de kantonrechter in het tussenvonnis gegeven beslissingen over de bewijslastverdeling tussen partijen en over de inhoud van de aan [geïntimeerde] gegeven bewijsopdracht. Het hof maakt deze beslissingen tot de zijne. [appellant] komt op tegen de bewijswaardering door de kantonrechter in het eindvonnis. Dit betekent dat het hof het bijgebrachte bewijs opnieuw en zelfstandig zal dienen te beoordelen. Daarover wordt het navolgende overwogen.
14. Anders dan de kantonrechter, is het hof van oordeel dat uit de verklaringen van de getuigen [getuige 1] , [getuige 2] en [getuige 3] , het door [geïntimeerde] te leveren bewijs niet is af te leiden, mede gelet op de in contra-enquête afgelegde verklaringen van de hierna te noemen vier getuigen. In dit kader overweegt het hof als volgt.
15. De getuige [getuige 1] heeft onder meer het volgende verklaard. Hij heeft zijn eigen garagebedrijf. Hij heeft de auto gezien toen deze op de trailer stond. Hij heeft motorschade gezien, een gat in het motorblok waardoor de drijfstang naar buiten was gekomen. De motor moest als verloren worden beschouwd en de oorzaak daarvan kan volgens [getuige 1] niet anders zijn dan dat er niet genoeg olie was. Voorafgaand aan het afbreken van de drijfstang is er voor de bestuurder in principe niet veel te merken, wel moet het rode lampje zijn gaan branden. Als, nadat het lampje is gaan branden, er toch wordt doorgereden komt de auto tot stilstand. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van hoeveel vermogen er wordt gebruikt. Lang zal dat niet duren, je kan daarbij denken aan enkele minuten. Dat is waarom als het rode waarschuwingslampje gaat branden, je altijd direct de motor uit moet zetten. In deze auto gaat 8,1 liter olie, het lampje gaat branden als er nog maar 2,5 liter olie in zit. Olie wordt verbruikt door de motor. Hoe meer vermogen wordt gevraagd, hoe meer olie wordt gebruikt. Zolang het lampje niet brandt, is er voldoende olie in de motor. Het is moeilijk te zien hoeveel olie er in de motor aanwezig is. Het (olie)lampje meet de hoeveelheid olie of de oliedruk. Dat komt op hetzelfde neer. De olie veroorzaakt de oliedruk. Als het al zo zou zijn dat de auto haperde omdat er te weinig olie was, dan zou op dat moment het lampje moeten branden, aldus [getuige 1] .
16. De getuige [getuige 2] heeft onder meer verklaard als volgt.
Hij handhaaft zijn schriftelijke verklaring die zich in het dossier bevindt. [appellant] heeft hem in de middag van 9 april 2017 opgebeld met de mededeling dat de auto tot stilstand was gekomen en olie had gelekt. Daarbij heeft [appellant] het volgende verteld: de auto heeft diverse malen gestotterd. Daarbij brandde telkens het olielampje en kwam de auto tot stilstand. Voordat de auto definitief tot stilstand kwam is de auto een aantal keren eerder tot stilstand gekomen. Enige tijd nadat [appellant] hem had gebeld, is [getuige 2] op de plaats waar de auto stond aangekomen en heeft hij de auto gezien. Er lag olie op de weg en de auto stond iets verderop. Onder de auto lag een plas olie. [getuige 2] is ook in de auto geweest. De auto ging niet meer aan. In de auto heeft [getuige 1] niets bijzonders gezien. Op het dashboard zag hij het olielampje branden. Verder heeft hij de kilometerstand en de benzinestand gecontroleerd en genoteerd. [getuige 2] bevestigt zijn schriftelijke verklaring waarin is vermeld: de auto is halfvol als wij hem nakijken, terwijl de auto net iets meer dan 90 kilometer gereden heeft. [getuige 2] heeft daarmee bedoeld te zeggen dat het hem opvallend voorkwam, in die zin dat het aantal gereden kilometers relatief laag is in verhouding tot de inhoud van de tank. Dat zegt hij omdat hij deze auto vaker heeft verhuurd en daarom daar een inschatting van kan maken. [appellant] belde hem in paniek omdat de auto tot stilstand was gekomen en zei dat het olielampje steeds had gebrand. Hij vertelde daarbij dat de auto diverse keren had gestotterd. Nadat [getuige 2] bij de auto was gekomen , heeft hij geprobeerd de auto te starten. Dat lukte niet. De startmotor reageerde niet, het olielampje brandde wel, aldus [getuige 2] .
17. De getuige [getuige 3] heeft onder meer het volgende verklaard.
[appellant] heeft gezegd dat het olielampje brandde en dat hij is doorgereden. Hij vertelde dat op een enthousiaste manier en misschien is dat zijn karakter. In ieder geval niet zo dat hij spijt had. [appellant] vertelde dat het olielampje kwam en weer wegging, aldus [getuige 3] .
18. Het hof is er door de verklaringen van de voornoemde getuigen niet van overtuigd dat [appellant] op 9 april 2017 is doorgereden met de auto, terwijl hij als gevolg van een melding op het dashboard heeft geconstateerd dat de auto defect was, althans dat de auto zonder olie zat. Geen van deze getuigen heeft op 9 april 2017 bij [appellant] in de auto gezeten en zelf waargenomen of meegemaakt dat [appellant] het hiervoor bedoelde heeft geconstateerd. Wat zij daarover verklaren is van horen zeggen dan wel heeft betrekking op andere omstandigheden en is, mede gelet op de andersluidende verklaringen van de hierna te noemen vier getuigen, onvoldoende voor het verlangde bewijs. Het hof voegt hier het volgende aan toe.
19. [getuige 2] heeft weliswaar verklaard dat [appellant] hem heeft verteld dat de auto diverse malen heeft gestotterd en dat daarbij telkens het olielampje brandde en de auto tot stilstand kwam, maar [appellant] heeft ontkend dat hij dit tegen [getuige 2] heeft gezegd. Bovendien is deze verklaring niet beslissend, omdat daaruit niet (althans onvoldoende duidelijk) valt af te leiden of het olielampje (ook) brandde als de auto reed. Dat [getuige 2] , nadat de auto defect was, zelf het olielampje heeft zien branden, is als zodanig niet van belang, omdat de auto – volgens zijn verklaring - toen stilstond en de motor niet draaide. De getuige [getuige 1] gaat in zijn verklaring weliswaar in op de schade aan de motor van de auto en op het oliepeil, maar daaruit valt niet het verlangde bewijs te putten dat [appellant] is doorgereden terwijl hij als gevolg van een melding op het dashboard had geconstateerd dat de auto defect was, althans zonder olie zat. Daarbij tekent het hof aan dat het wel mogelijk is dat de auto is kapotgegaan door een gebrek aan olie, maar dat dit niet voldoende is voor de vraag of dit aan [appellant] kan worden toegerekend. De verklaring van de getuige [getuige 3] gaat (evenals die van [getuige 2] ) slechts over hetgeen hij van [appellant] zou hebben gehoord en is als zodanig niet beslissend. [appellant] heeft betwist dat hij aan [getuige 3] heeft gezegd dat het olielampje brandde en dat hij is doorgereden. Verder valt de verklaring van [getuige 3] dat het olielampje (althans volgens de beweerde mededeling van [appellant] ) aan en weer uitging, niet goed te rijmen met de verklaring van [getuige 1] , die erop neerkomt dat als het lampje brandt en er toch wordt doorgereden, de auto (al) na enkele minuten tot stilstand komt.
20. Bij dit alles komt nog het volgende. De in contra-enquête gehoorde getuigen [getuige 4] , [getuige 5] , [getuige 6] en [getuige 7] hebben (anders dan [getuige 1] , [getuige 2] en [getuige 3] ) op 9 april 2017 wèl - op verschillende momenten - bij [appellant] in de auto gezeten en geen van die getuigen heeft verklaard dat [appellant] is doorgereden terwijl hij als gevolg van een melding op het dashboard had geconstateerd dat de auto defect was, althans zonder olie zat. Evenmin valt dit op enigerlei wijze uit hun verklaringen af te leiden. De getuige [getuige 5] zat blijkens haar verklaring (als laatste) bij [appellant] in de auto, toen de auto uitviel. Volgens haar verklaring zat zij naast haar zoon ( [appellant] ) voor in de auto en brandden er geen lampjes. Zij heeft daaraan toegevoegd dat het een kleine auto was en dat zij het kon zien. De getuige [getuige 6] heeft onder meer verklaard dat hij, toen hij in de auto met [appellant] meereed, als autoliefhebber expres heeft gekeken naar de teller, en dat er geen brandend motorlampje was. De getuige [getuige 4] heeft verklaard dat zij, naast [appellant] gezeten, in de auto meereed en dat zij geen melding op het dashboard heeft gezien. Als er een melding was, dan had zij dat gezien, aldus deze getuige. Verder heeft [getuige 4] verklaard dat haar man ( [appellant] ) op een gegeven moment ging bellen en dat zij toen even gekeken heeft of er een melding was. Zij zag geen melding en zag geen lichtje branden, aldus [getuige 4] . Ook de getuige [getuige 7] heeft verklaard dat hij (even) op het dashboard heeft gekeken toen hij met [appellant] in de auto reed. Uit zijn verklaring valt evenmin af te leiden dat er een melding op het dashboard te zien was of dat [appellant] is doorgereden ondanks de constatering - door [appellant] - van een melding als hiervoor bedoeld.
21. Anders dan [geïntimeerde] , acht het hof de verklaringen van de getuigen [getuige 5] . [getuige 6] , [getuige 4] en [getuige 7] niet ongeloofwaardig of onbetrouwbaar. Dat zij (behalve [getuige 7] ) familieleden zijn van [appellant] maakt dat op zichzelf niet anders. Hun verklaringen zijn voldoende gedetailleerd, consistent en duidelijk. Door hun verklaringen wordt het door [geïntimeerde] bijgebrachte bewijs naar het oordeel van het hof voldoende ontzenuwd.
22. Ook is voldoende ontzenuwd het door [geïntimeerde] te bewijzen feit dat de schade aan de auto op 9 april 2017 is ontstaan doordat [appellant] opzettelijk veelvuldig gas heeft gegeven terwijl de koppeling van de auto zich in een neutrale stand bevond en de auto daardoor te heet is geworden. Dat sprake is geweest van dit zogenoemde ‘revven’ is geenszins af te leiden uit de verklaringen van de voornoemde getuigen in contra-enqûete, die bij [appellant] in de auto hebben meegereden. Integendeel, de getuige [getuige 6] heeft verklaard dat hij, in de tijd dat hij met [appellant] in de auto zat, niet gezien heeft dat [appellant] gas heeft gegeven terwijl de koppeling van de auto in zijn vrij stond. Ook de getuige [getuige 7] heeft verklaard dat hij niet heeft meegemaakt dat [appellant] de koppeling ingedrukt hield en veel gas gaf. Er is volgens de getuige [getuige 7] niet hard gereden toen zij ( [appellant] en de getuige, hof) de auto hadden opgehaald. De getuige [getuige 5] heeft verklaard dat [appellant] niet hard kan hebben gereden. Zij vindt dat eng en verder waren er veel auto’s achter [appellant] die hij in de gaten moest houden, aldus [getuige 5] . De getuige [getuige 4] heeft verklaard dat zij weet wat revven is, dat dat gas geven is terwijl de auto stilstaat, en dat dat niet is gebeurd.
23. Geplaatst tegenover de verklaringen van de vier getuigen in contra-enquête (allen inzittenden van de auto), kunnen de verklaringen van [getuige 1] , [getuige 2] en [getuige 3] , die zelf niet met [appellant] in de auto hebben gezeten, naar het oordeel van het hof niet doorslaggevend zijn. [getuige 1] heeft in zijn verklaring overigens geen (dan wel onvoldoende) specifieke informatie verstrekt die kan leiden tot de conclusie dat [appellant] daadwerkelijk met de auto is gaan revven (in de vorenbedoelde zin). De verklaring van [getuige 2] dat hij het opvallend vindt dat het aantal gereden kilometers relatief laag is in verhouding tot de inhoud van de tank, is naar het oordeel van het hof evenmin voldoende voor het te leveren bewijs, mede gelet op de verklaringen van de vier getuigen in contra-enquête en overigens ook op de omstandigheid dat aan [appellant] niet zozeer wordt verweten dat de auto olie lekte, maar – kort gezegd – dat hij met de olie lekkende auto is doorgereden, terwijl er een waarschuwingslampje brandde. Dat [appellant] opzettelijk veelvuldig gas heeft gegeven terwijl de koppeling van de auto zich in een neutrale stand bevond en dat de motor daardoor te heet is geworden, acht het hof te minder waarschijnlijk nu de auto uitviel toen deze zich, met [appellant] en zijn moeder, in de huwelijksstoet bevond op de Kruiskade in Rotterdam (zie verklaring [appellant] ter comparitie in eerste aanleg, getuigenverklaring [getuige 5] , en schriftelijke verklaring [naam 2] , prod. 7 bij memorie van grieven). De getuigenverklaring van [getuige 3] heeft geen betrekking op dit punt en levert dan ook evenmin het verlangde bewijs op. Hetgeen [geïntimeerde] voor het overige nog heeft aangevoerd, leidt naar het oordeel van het hof niet tot een andere beslissing. Het bewijsaanbod van [geïntimeerde] in hoger beroep wordt gepasseerd omdat dit niet voldoet aan de daaraan in hoger beroep te stellen eisen. In eerste aanleg zijn al getuigen gehoord en [geïntimeerde] heeft, anders dan van hem verwacht had mogen worden, niet vermeld waarover de getuigen meer of anders kunnen verklaren.
24. De conclusie is dat [geïntimeerde] niet is geslaagd in het hem opgedragen bewijs. Het hof kan zich verenigen met het oordeel van de kantonrechter in het bestreden tussenvonnis (als hiervoor vermeld in rov. 9.2) dat als [geïntimeerde] niet slaagt in het bewijs, niet kan worden vastgesteld dat [appellant] toerekenbaar tekortgeschoten is in de nakoming van de huurovereenkomst, en dat het er dan voor moet worden gehouden dat [appellant] zorgvuldig gebruik heeft gemaakt van de auto, althans van het bestaan van een defect aan de auto niet heeft kunnen weten. Het hof maakt dat oordeel tot het zijne. Aangezien [geïntimeerde] , zoals hiervoor is overwogen, niet in zijn bewijsopdracht is geslaagd, leidt dit tot de slotsom dat [geïntimeerde] - in conventie - dient te worden veroordeeld om de borgsom aan [appellant] terug te betalen, en dat [geïntimeerde] - in reconventie - geen recht heeft op betaling van schadevergoeding door [appellant] , omdat daarvoor een toereikende grondslag ontbreekt. Het bestreden eindvonnis zal dan ook worden vernietigd. De overige grieven van [appellant] behoeven gelet op deze uitkomst verder geen afzonderlijke behandeling. [geïntimeerde] zal als de in het ongelijk gestelde partij worden verwezen in de kosten van beide instanties. Voor vergoeding van de volledige proceskosten van [geïntimeerde] door [appellant] (wat daar overigens van zij), is daarom geen plaats, zodat de vermeerderde eis van [geïntimeerde] zal worden afgewezen. [geïntimeerde] zal verder worden veroordeeld tot terugbetaling van al hetgeen [appellant] ter uitvoering van het eindvonnis van de kantonrechter reeds aan [geïntimeerde] heeft voldaan, vermeerderd met de wettelijke rente over de verschillende termijnbedragen vanaf de dag van betaling tot aan de dag van terugbetaling.