Van de rederij Stena Line is informatie ontvangen waaruit blijkt dat er een boeking in het systeem stond op naam van de verdachte en het Britse kenteken [kenteken]. Als geboortedatum van de verdachte stond 1 januari 1993 vermeld, in plaats van [datum] 1984. De boeking had betrekking op de overtocht van Hoek van Holland naar Harwich op vrijdagavond 4 december 2020, enkele reis. Er was geboekt via AFERRY online op 2 december 2020 om 11.06 uur. De totale overtocht kostte £ 109,-.
In het systeem van Stena Line stond tevens een boeking op naam van [naam], geboren op 1 januari 1993, met het Britse kenteken [kenteken]. Ook deze boeking had betrekking op de overtocht van Hoek van Holland naar Harwich op vrijdagavond 4 december 2020. Er was geboekt via AFERRY online op 2 december 2020 om 10.59 uur. Bij deze boekingsgegevens stond vermeld dat in het Verenigd Koninkrijk, tijdens het ontschepen van de ferry, bij de inreiscontrole in het Verenigd Koninkrijk, tien vreemdelingen met de Albanese nationaliteit achterin de bestelbus met het kenteken [kenteken] waren aangetroffen. Ook deze vreemdelingen zaten verstopt tussen meubelstukken. Volgens de informatie van Stena Line waren de voertuigen met de kentekens [kenteken] en [kenteken] gezamenlijk op 2 december 2020 via Dover naar Calais
uitgereisd.
Opvallend is dat beide boekingen op 2 december 2020 online zijn gedaan, met slechts enkele minuten ertussen. Verder is bij beide boekingen dezelfde geboortedatum vermeld en werden in beide bestelbussen vreemdelingen met de Albanese nationaliteit aangetroffen, die waren verstopt tussen meubelstukken. Daar komt nog bij dat beide voertuigen gelijktijdig via Dover naar Calais zijn uitgereisd.
Op 5 december 2020 werd door de Koninklijke Marechaussee bij dezelfde controlepost in Hoek van Holland wederom een witte Peugeot Boxer bestelbus met een Brits kenteken
gecontroleerd waarin zich dertien vreemdelingen in de laadruimte bevonden. Hier ging het eveneens om Albanezen die verstopt zaten tussen meubels en witgoed.
Uit onderzoek van de veiliggestelde data van de telefoon van de verdachte is voorts gebleken dat op 2 december 2020 is gezocht naar de adressen Ulrichstrasse 28 en Dusseldorfer Strasse 269 en op 4 december 2020 naar het adres Friedrich-Ebert-Strasse 329. Dit zijn adressen in Duisburg die ook voorkomen in de data van de telefoon van de verdachte van het hiervoor genoemde transport van 5 december 2020. Aan de Dusseldorfer Strasse 269 is een `Kaufhaus der Diakonie' gevestigd, een liefdadigheidsorganisatie die meubels verkoopt.
Ook is door de in de onderhavige zaak aangetroffen vreemdelingen onder meer verklaard dat zij hebben overnacht in een hotel in Duitsland en dat zij allemaal in de vroege ochtend van 4 december 2020 in een busje met een Brits kenteken zijn gestapt. Zij hebben de deur van de bestelbus geopend en alle spullen die achterin stonden opzijgeschoven. Hun plan was om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. De verdachte heeft echter verklaard dat hij pas op 4 december 2020 rond 09.00 uur meubels en koelkasten heeft gekocht en dat de verkopers op de markt hem hebben geholpen met het inladen van de spullen. Toen hij op de markt aankwam, was de bestelbus leeg.
In de telefoon van een van de vreemdelingen was een telefoonnummer opgeslagen met daarachter de tekst "Per angli me fugon" wat (vermoedelijk) Albanees is voor "naar Engeland met busje". Dit telefoonnummer is ook genoemd door een van de vreemdelingen van het transport op 5 december 2020 als van een contactpersoon voor de reis naar het Verenigd Koninkrijk. De verdachte heeft bovendien verklaard dat hij een bestelbus had gehuurd voor ongeveer duizend pond, inclusief borg, en dat hij via Dover en Calais naar Duitsland was gereden om daar oude meubels te kopen. In Duitsland heeft hij twee nachten geboekt in een hotel voor een bedrag van ruim zeventig euro. Op de laatste dag van zijn verblijf in Duitsland heeft de verdachte koelkasten, banken en tapijten gekocht voor een totaalbedrag van ongeveer honderdtachtig euro. Daarna is hij naar Hoek van Holland gereden.