Op 7 mei 2018 heeft ook 4Risk B.V. (hierna: 4Risk) de mogelijke verzakking onderzocht, in opdracht van de Gemeente. Op 16 mei 2018 heeft zij daarvan rapport opgemaakt (hierna: het 4Risk-rapport), waarin zij de onderzoeksvragen van de Gemeente als volgt heeft beantwoord:
“Vraag 1: Is er een causaal verband tussen de lekkage en verzakking van de woonwagen?
Wij hebben geen aantoonbaar causaal verband waargenomen tussen de lekkages en de verzakking van de woonwagen. De woonwagen vertoont een lichte tot matige scheefstand. Een met water verzadigde ondergrond als gevolg van een lekke waterleiding of toetredend regenwater kan in relatie tot de hogere massa van de woonwagen met verdieping van invloed zijn op de draagkracht van de grond.
Vraag 2: Graag onderzoeken of er sporen van een wel te vinden zijn. Volgens de bewoonster zou er door de lekkage een wel zijn ontstaan.
We hebben geen sporen van een "wel" aangetroffen en er is momenteel geen wel aanwezig. (…)
Vraag 3: De woonwagen is vergund voor één bouwlaag. Er staat momenteel een woonwagen van twee bouwlagen. Graag een onderzoek over de extra belasting van de tweede bouwlaag in relatie tot de gebreken. Kan het extra gewicht de oorzaak zijn van de verzakking?
Een enkele woonwagen van ongeveer 15 bij 3,5 meter weegt om en nabij de 15 tot 17 ton. In dubbele uitvoering is het gewicht ongeveer 23 tot 25 ton. De huidige woonwagen, zoals die is gerealiseerd met een volledige eerste verdieping wordt door ons ingeschat op 35 tot 40 ton, inclusief de inrichting. Het extra gewicht van de woonwagen ten opzichte de woonwagen van vorige huurder kan van invloed zijn op de verzakkingen, echter dient dit te worden aangetoond door het maken van een sondering en een berekening van de draagkracht van de ondergrond. De woonwagen is gerealiseerd op de oude standplaats zonder verder enige verbeteringen aan de standplaats. Deze diversiteit aan onderstempelingen en bestratingen bevorderen in relatie tot de massa van de woonwagen de stabiliteit niet, zakkingen achten wij dan ook hierdoor veroorzaakt.
Vraag 4: Of de woonwagen aan de technische eisen voldoet en op de juiste wijze is geplaatst en wel goed gesteld is/wordt.
De woonwagen is naar ons oordeel niet goed gesteld. De woonwagen staat opgesteld op de niet aangepaste oude standplaats. Er zijn bij de vergunningaanvraag noch het bouwplan technische omschrijvingen weergegeven aan de wijze van funderen van de woonwagen. Er zijn geen technische eisen gesteld aan de ondersteuningen, er kan derhalve niet worden getoetst of ze aan technische eisen voldoet. De woonwagen lijkt ons niet professioneel te zijn opgesteld. Geconstateerde diversiteit aan onderstempelingen en bestratingen bevorderen in relatie tot de massa van de woonwagen de stabiliteit niet en zakkingen achten wij dan ook hierdoor veroorzaakt. Voor zover wij kunnen beoordelen is de woonwagen tot 2016 nooit nagesteld geweest, de woonwagen is, naar aanleiding van klachten over de zakkingen in 2016, wel gesteld door het [het kraanbedrijf] Gouda.
Vraag 5: Vergelijking van de uitkomsten van 4Risk met het onderzoek van fa. [Bouwconsult B.V.] .
(…)
[Bouwconsult B.V.]: Ten gevolge van langdurige lekkage van de waterleiding is de grond verweekt en zijn de trottoirtegels waarop de woonwagen draagt verzakt.
4RISK: We hebben 3 tot 4 tegels aangetroffen nabij de rechterzijde van de woonwagen ter hoogte van het “8 meterpunt” die mogelijk zijn gaan kantelen als gevolg van het gewicht van de woonwagen in relatie tot mogelijk de lekkage, verder zijn geen noemenswaardige zakkingskenmerken aan de bestratingen waargenomen.
[Bouwconsult B.V.]: Conclusie: De woonwagen vertoont ernstige zetting/zakking ten gevolge van langdurige lekkage van de waterleiding. De woonwagen is hierdoor vervormd.
4RISK:Conclusie: De woonwagen vertoont een lichte tot matige scheefstand. De woonwagen voldoet niet aan de technische eisen ten aanzien van onderstempeling en de kwaliteit van de standplaats in relatie tot het gewicht van de woonwagen. De woonwagen is hierdoor in geringe mate gaan zetten, waarbij we opmerken dat de verweking van de grond tijdens de lekkage van de waterleiding misschien van geringe invloed kan zijn geweest in relatie tot het hoge gewicht van de woonwagen (de bekende druppel die de emmer doet overlopen). De zettingen zijn echter zeer gering en gezien de bouwaard van de woonwagen zouden eventuele schades en invloeden zich moeten beperken tot het klemmen van draaiende delen. Binnen heeft er geen onderzoek naar schade kunnen plaatsvinden, noch hebben we middel vloermetingen controles kunnen uitvoeren.”