Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
beschikking van 15 september 2020
Vereniging van Eigenaars Flatgebouw hoek Weena/Hofplein/Delftsestraat,
[geïntimeerde],
Het verloop van de procedure
De feiten
1. Iedere eigenaar en gebruiker heeft het recht op het uitsluitend gebruik van zijn privé gedeelte, mits hij bij de uitoefening van dat recht het reglement en het huishoudelijk reglement in acht neemt en mits hij aan de andere eigenaars en gebruikers geen onredelijke hinder toebrengt.
2. De eigenaars en gebruikers zijn verplicht het privé gedeelte te gebruiken overeenkomstig de in het volgende lid omschreven bestemming.
3. (…)
“ (….) Indien meerdere voertuigen op dezelfde parkeerplaats worden geparkeerd, dient dit op zodanige wijze te geschieden, dat de overige parkeerplaatseigenaren hiervan geen hinder ondervinden. De beslissende stem in dezen ligt bij het bestuur.”
1. Alle besluiten, waarvoor in dit reglement, de akte, of krachtens de wet geen afwijkende regeling is voorgeschreven, worden genomen met volstrekte meerderheid der uitgebrachte stemmen.
(…)
5. In een vergadering, waarin minder dan de helft van het in artikel 33 lid 3 bedoelde maximum aantal stemmen kan worden uitgebracht, kan geen geldig besluit worden genomen.
“Er zijn 627 van de 1.079 maximaal uit te brengen stemmen aanwezig, hetgeen voldoende is om rechtsgeldige besluiten over alle geagendeerde onderwerpen te kunnen nemen.”.
“De vergadering besluit met 6 stemmen tegen, 48 stemmen voor en 2 onthoudingen [tot] het moderniseren van het toegangscontrolesysteem van de parkeergarage en stelt hiervoor een budget beschikbaar van € 10.000 vanuit het reservefonds parkeerplaatsen. Daarnaast zijn zij akkoord met de maandelijkse licentiekosten van € 60,- van het toegangscontrolesysteem van de parkeergarage.”.
De procedure bij de kantonrechter
De beoordeling in hoger beroep
kan worden uitgebracht(cursivering hof). Vaststaat dat 627 van de 1.079 maximaal uit te brengen stemmen tijdens de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd waren, en dat dus meer dan de helft van het maximaal uit te brengen stemmen kon worden uitgebracht. Aan het quorumvereiste was dus voldaan. Aan het quorumvereiste was overigens ook voldaan als bij de stemming over het voorstel over het nieuwe toegangscontrolesysteem alleen de stemmen van de eigenaars van de parkeerappartementsrechten in acht worden genomen. Daarvan waren immers 56 van de 83 stemmen (dus ruim meer dan de helft) ter vergadering aanwezig.
uitgebrachtestemmen (cursivering hof). Het hof overweegt dat stemmen die op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn, en dus
kunnen worden uitgebracht, niet verplicht zijn om daadwerkelijk te stemmen: het staat een persoon vrij om zich bij een bepaald voorstel te onthouden van stemmen, bijvoorbeeld omdat het voorstel hem niet direct aangaat of omdat hij om andere redenen niet duidelijk vóór of tegen is. Deze stemonthoudingen tellen niet mee als uitgebrachte stem. Bij de beoordeling of een voorstel is aangenomen, moet worden bekeken of de meerderheid van de uitgebrachte stemmen (waartoe stemonthoudingen dus niet horen) vóór het voorstel heeft gestemd.