3.2.2.3 Ontvangen informatie in het kader van het boekenonderzoek
[I B.V.] en de geldvertrekker (hierna: beweerde leningverstrekker) hebben mij bevestigd dat de lening nog niet op schrift is gesteld. [I B.V.] heeft tevens bevestigd dat zij geen mededeling ex art 3:94 BW heeft ontvangen van een eventuele cessie van de vordering door de schuldeiser. Belastingplichtige heeft namens [I B.V.] verklaard dat bij [I B.V.] niets bekend is ten aanzien van cessie over 2015 en 2016.
Ik heb de [D BV] verzocht om mij informatie te verstrekken over de wijze waarop de lening in de administratie is verwerkt. De vertegenwoordiger van deze vennootschap heeft mij hierover verklaard dat de uitgave in 2015 is geboekt op de grootboekrekening kruisposten.
Nadat ik hierop heb gevraagd op welke wijze de kruisposten in de jaarrekening 2015 is verwerkt, gaf hij aan dat bij nader inzien de vordering was overgeboekt naar [D Group] en dus niet op kruisposten.
Op de vervolgvraag hoe het bedrag bij beide vennootschappen op overeenstemmende wijze in rekening courant is geboekt, kreeg ik het antwoord dat het bedrag toch door [D BV] op de grootboekrekening kruisposten is geboekt. Op de vraag hoe dan werd beheerst dat het bedrag dat is uitgeleend, ook zou worden terugontvangen, kreeg ik het volgende antwoord: "
Wij zullen de vordering duidelijker zichtbaar in de boeken van [D –Group] gaan zetten. De vordering staat wel degelijk nog steeds open."
Vervolgens heb ik gevraagd om een toelichting op dit antwoord, waarop ik het volgende ontving:
"Excuses als mijn antwoord verwarring heeft gegeven, terwijl het juist verheldering moest geven.
In mijn mail van 5 februari heb ik aangegeven dat de boeking geweest is richting kruisposten. Daar stond het bedrag dus nog op. Maar deze rekening bevat uiteraard meerdere posten en valt in totaliteit weer onder de overige vorderingen. Om de positie duidelijker te krijgen is hij nu overgeboekt naar een "eigen" rekening. Uiteraard was de vordering op de rekening kruisposten zichtbaar en zolang hij daar op open stond was ook duidelijk dat het bedrag nog niet binnen was gekomen. Dus was wel te beheersen of de vordering ook terugbetaald zou worden. Maar zoals gezegd valt het meer op als hij apart geboekt staat en dat is dus ook gebeurt nu. Ik sluit de grootboekkaart bij om te laten zien dat deze vordering nog steeds open staat. Verder ontvangt u de gemaakte boeking.”
Bij bovenstaande bevestigingen heb ik grootboekkaarten ontvangen. Deze grootboekkaarten waren niet herleidbaar tot een aangifte of jaarrekening.
3.2.2.4
Informatie gemeente [Z] inzake omgeyingsyergunnjng
In een raadsbrief van 1 september 2017 aan de gemeenteraad is het volgende vastgelegd:
Op 2 oktober 2015 is door ons aan een […] familie een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een woning aan de [a-straat] in [Z]. Tegen deze omgevingsvergunning is een bezwaarschrift ingediend. Het bezwaarschrift bleek gegrond. De omgevingsvergunning was ten onrechte afgegeven en is ingetrokken bij collegebesluit van 8 maart 2016.
Voordien was door de gemeente aan de familie echter meegedeeld, dat het schetsontwerp voor de woning voldeed aan het bestemmingsplan en het bepaalde in de Welstandsnota. Op basis hiervan heeft men het betreffende bouwkavel op 16 april 2015 aangekocht.
Na intrekking van de omgevingsvergunning hebben er gesprekken plaatsgehad met de familie over de ontstane situatie. Men heeft geïnvesteerd In een kavel bouwgrond, waarop men niet de gewenste woning kan bouwen. De familie is van mening dat zij door onjuiste Informatie van de gemeente kosten heeft gemaakt.
In overleg met de familie is gekozen voor een oplossing waarbij
A. de gemeente het kavel van de familie aankoopt voor hetzelfde bedrag als men er in 2015 voor heeft betaald
B de familie van de gemeente de kavels […] aankoopt aan de [a-straat], waarop men (…), de woning kan bouwen die men wil. Over deze verkoop bent u op 31 maart 2017 geïnformeerd met een vertrouwelijke raadsinformatiebrief over de grondverkopen aan de [a-straat].
Intussen heeft de betreffende familie een optiecontract getekend voor de aankoop van de genoemde kavels […]. Tevens heeft men op 4 juli jl. een koopcontract getekend voor de verkoop van hun perceel aan de [a-straat].
(…)
3.2.2.5 Overwegingen en standpunt
Ten aanzien van de verstrekte lening neem ik het volgende in overweging:
• Uit vorenstaande feiten maak ik op dat het stuk grond is aangekocht om een woning op te bouwen. Ik kan niet anders dan concluderen dat deze woning zou dienen ten behoeve van belastingplichtige zelf omdat:
o Belastingplichtige zijn woning te koop heeft staan;
o Belastingplichtige verklaart dat de koopovereenkomst is getekend omdat belastingplichtige en zijn partner de beschikbaarheid van de grond niet in gevaar wilde brengen;
o Uit correspondentie van de gemeente blijkt dat de familie betrokken is bij correspondentie ten aanzien van de omgevingsvergunning.
• Belastingplichtige neemt het standpunt in dat de beweerde leningverstrekker (behoort tot de vennootschappen van) zijn opdrachtgever is;
• Belastingplichtige aanvankelijk het stuk grond in privé heeft aangekocht, hetgeen blijkt uit de door hem en zijn vrouw ondertekende koopovereenkomst;
• De door de beweerde leningverstrekker verstrekte lening onzakelijk is omdat:
o De leningsvoorwaarden zijn niet vastgelegd;
o Geen zekerheden zijn gesteld;
o Geen rente is overeengekomen;
o Onduidelijk is wat is overeengekomen omtrent aflossing;
o De lening zonder medeweten van de schuldenaar Is overgeboekt/gecedeerd aan een andere vennootschap.
• Geen rente in rekening wordt gebracht over de openstaande schuld, daarnaast zowel door de beweerde leningverstrekker als door [I B.V.] geen rente wordt bijgeboekt bij het openstaande bedrag;
• De beweerde leningverstrekker de verstrekte lening op de grootboekrekening kruisposten heeft geboekt. Deze grootboekrekening doorgaans wordt gebruikt voor overboekingen tussen banken of overboekingen tussen bank en kas.
• Ik uitgebreid heb gevraagd naar de wijze waarop het uitbetaalde bedrag is verwerkt bij de beweerde leningverstrekker en ik hierop geen eenduidig antwoord ontvang, anders dan dat de lening nu wel eenduidig duidelijk zichtbaar in de boeken Is verwerkt.
• Tot op heden niet duidelijk is onder welke titel [I B.V.] het bedrag heeft ontvangen.
• De aanbetaling/waarborgsom door de partner van belastingplichtige is aanbetaald en op 23 januari 2015 samen met de andere rechten en verplichtingen die voortvloeien uit de koopovereenkomst is Ingebracht in [I B.V.].
• Belastingplichtige ook in 2015 en 2016 werkzaamheden heeft verricht ten behoeve van zijn opdrachtgever. Ik maak dit op uit communicatie met de Belastingdienst door belastingplichtige namens opdrachtgever.
• Het totaal ontvangen bedrag over 2015 niet in verhouding staat met de totale ontvangsten uit eerdere jaren.
• Het totaal ontvangen bedrag over 2015 niet in verhouding staat met wat een gebruikelijk salaris is voor een registeraccountant in business met een soortgelijk ervaringsniveau.
Bovenstaande in aanmerking nemende, ben ik van primair mening dat het verstrekte bedrag een vergoeding aan belastingplichtige betreft voor de door hem uitgevoerde werkzaamheden en het bedrag door belastingplichtige ter beschikking is gesteld aan [I B.V.].
Correctie Resultaat uit Overige werkzaamheden 2015: € 225.000
Subsidiair ben ik van mening dat indien er geen sprake is van een ter beschikking stelling, er sprake is van een informele kapitaal storting.