Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
Arrest
Het geding
De beoordeling van het hoger beroep
inleiding
De schoolfotograaf zal op donderdag 24 september aanwezig zijn. Deze hele dag zullen alle kinderen op de foto worden genomen. U ontvangt hier per MSI (Mijn School Info) verdere informatie over via de leerkracht van uw kind’.
Beste [geïntimeerde sub 1] , Het verlof van [minderjarig kind 1] moet geen probleem zijn. [..] Wat jammer is, is dat wij op 24 september de schoolfotograaf hebben. [..] Komt [minderjarig kind 1] al met een beter gevoel thuis? [minderjarig kind 1] had in de eerste week een tekening voor mij gemaakt, die hangt op mijn kast. [..] Fijn offerfeest alvast, [..]’, waarop [geïntimeerde sub 1] een e-mailbericht terugstuurde, inhoudende onder meer:
‘Beste juf [..], hartelijk dank voor je email. Fijn dat de aanvraag geen probleem is [..] Het is wel jammer dat de komst van de schoolfotograaf en het offerfeest tezamen op 1 dag valt. Het zal helaas niet mogelijk zijn om [minderjarig kind 1] die dag op school te laten komen.
‘De schoolfotograaf is ruim een jaar geleden geboekt voor 24 september. Dit bleek later een ongelukkige datum te zijn omdat op 24 en 25 september het offerfeest viel. Door een overvolle agenda van de schoolfotograaf was deze dag verplaatsen op korte termijn niet mogelijk. Gelukkig kwamen veel kinderen die op deze donderdag het offerfeest vierden terug voor de groepsfoto. Voor de individuele foto’s komt de schoolfotograaf terug. Deze datum krijgt u nog te horen. Op woensdag 14 oktober maken wij zelf nog groepsfoto’s van de kinderen die er op donderdag 24 september niet bij konden zijn zodat iedereen op de foto staat met zijn eigen groep.’
‘[..] kom ik tot de conclusie dat er een groot verschil in perceptie is van de door u beschreven situaties tussen schooldirectie en bovenschoolse directie enerzijds en u anderzijds. Dit is slechts anders op 1 punt, dat betreft de door u geuite klacht over het moment van bezoek van de schoolfotograaf. Ik stel vast dat dit een ongelukkige keuze van de school was. [..]
‘Door de schoolfotograaf voor het maken van de klassenfoto’s op school te laten komen op de dag van het Offerfeest zijn immers hoofdzakelijk de leerlingen met een bepaalde godsdienstige overtuiging beperkt in de mogelijkheid van die dienst gebruik te maken’,aldus de kantonrechter, die vervolgens heeft overwogen (a) dat niet is gebleken dat de Stichting een dusdanig alternatief heeft geboden dat van een wezenlijk onderscheid geen sprake meer was en (b) dat gesteld noch gebleken is dat het gemaakte onderscheid objectief gerechtvaardigd werd door een legitiem doel, waarbij de middelen voor het bereiken van dat doel passend en noodzakelijk waren. De door [geïntimeerden] als wettelijk vertegenwoordigers gevorderde verklaring voor recht dat de Stichting onrechtmatig jegens hun beide kinderen heeft gehandeld heeft de kantonrechter om die reden toegewezen. Daarnaast heeft de kantonrechter aan elk van de kinderen - ‘ter bevrediging van [hun] gekwetste rechtsgevoel’ en wegens aantasting in hun persoon - een bedrag van € 250,- aan smartengeld toegekend.
‘Ten
Voor de beantwoording van de vraag of de school indirect onderscheid heeft gemaakt is niet relevant of de Stichting bewust heeft gehandeld’, aldus het vonnis. Die overweging strookt met het uitgangspunt dat het bij discriminatie niet om de intentie gaat, maar om het gevolg. Dat uitgangspunt laat evenwel ruimte voor nuancering indien, zoals in dit geval, sprake is van een, eerst achteraf gebleken, onbedoelde ongelukkige uitkomst van de planning. Die omstandigheid mag worden meegewogen bij de beantwoording van de vraag of het geheel aan feiten en omstandigheden heeft te gelden als een door de wet verboden onderscheid. Daarbij dient dan ook te worden betrokken wat er is gedaan om het mogelijk nadelig effect van de onbedoelde ongelukkige uitkomst ongedaan te maken.
De schoolfotograaf zal op donderdag 24 september aanwezig zijn. Deze hele dag zullen alle kinderen op de foto worden genomen. U ontvangt hier per MSI (Mijn School Info) verdere informatie over via de leerkracht van uw kind’.
‘Toen we de klassenfoto hadden gekregen heeft de gekke foto boven het groepsbordje op de gang gehangen. [..] Deze is vervangen door de klassenfoto die door [de adjunct-directeur van de school] is gemaakt. Op de website bij de pagina van de klas stond ook de foto van [de adjunct-directeur van de school] .’Met betrekking tot [minderjarig kind 1] vermeldt de memorie van grieven – door [geïntimeerden] niet (gemotiveerd) weersproken:
‘Wel heeft er op de gang een verzamelposter gehangen die was gemaakt door juffen van verschillende klassen. Onderdeel van deze poster was een groepsfoto van de klas van [minderjarig kind 1] – op deze foto ontbraken meerdere kinderen. In de klas van [minderjarig kind 1] hing wel een verjaardagskalender, op deze kalender zijn alle kinderen uit de klas vertegenwoordigd.’De juf van [minderjarig kind 1] ’s klas schrijft hierover dat [minderjarig kind 1] samen met haar op de verjaardagskalender-foto stond, omdat beiden in mei jarig zijn, en dat [minderjarig kind 1] zich speciaal voelde om alleen met de juf op de foto te staan.
.Dat is echter niet wat de Stichting heeft gesteld en wat er is gebeurd; de intentie van de school was immers om de schoolfotograaf niet op, maar na het Offerfeest te laten komen. Dat dit toch is gebeurd, is gevolg van een misverstand. Toen het – na ontdekking daarvan – vervolgens niet mogelijk bleek om de afspraak met de schoolfotograaf op korte termijn te verplaatsen moest de school binnen een kort tijdsbestek een keuze maken tussen het schrappen van het bezoek van de schoolfotograaf en het laten doorgaan ervan. Bij die keuze behoorde de school ook rekening te houden met de belangen van ouders en scholieren met een andere achtergrond, die niet deelnamen aan het Offerfeest en erop mochten rekenen dat het lang tevoren geplande en aangekondigde bezoek van de schoolfotograaf doorgang zou vinden. Daarbij kwam dan nog dat aan een eventuele keuze voor het schrappen en verplaatsen van het geplande bezoek als bezwaar kleefde dat dan andere leerlingen, om welke reden ook, weer afwezig zouden kunnen zijn. Onder die omstandigheden is het begrijpelijk dat de school ervoor gekozen heeft om de afspraak te laten staan en tegelijk alternatieven te zoeken en aan te bieden die er uiteindelijk toe hebben geleid dat ook [minderjarig kind 1] en [minderjarig kind 2] op klassenfoto’s staan en er ook individuele portretten van hen zijn gemaakt. Uitgaande van de achteraf gebleken onbedoelde ongelukkige in-planning als vertrekpunt was er in die zin ook een rechtvaardigingsgrond voor de gemaakte keuze.
[..] zodat iedereen op de foto staat met zijn eigen groep.’(zie 2.8) – is het bestaan van immateriële schade onvoldoende aannemelijk geworden. Toegevoegd wordt voorts, eveneens ten overvloede, dat als afschrikwekkende sanctie een veroordeling tot schadevergoeding hier niet op zijn plaats zou zijn, reeds omdat een school er een eigen belang bij heeft dat alle leerlingen op klassenfoto’s staan en ook de onderhavige school er veel aan gelegen is om niet nogmaals een dergelijke planningsfout te maken.