De originele verklaring van 12 juni 2015, door [verzoeker] op 28 augustus 2017 gedeponeerd bij de centrale balie van het hof, is niet op de civiele griffie van het hof aangekomen. Om deze reden heeft de deskundige de handschriftenanalyse gemaakt op basis van een kopie van de verklaring. De deskundige is tot de volgende bevindingen en conclusie gekomen.
“Indien niet is voldaan aan de voorwaarden om één van de zes waarschijnlijkheidsconclusies te kunnen geven (…), kan ik op grond van mijn ervaring als schriftdeskundige een persoonlijk vermoeden geven of het handschrift al dan niet van een bepaalde herkomst is, danwel dat geen indicatie over de herkomst kan worden gegeven.
(…)Nadere beschouwing betwist handschriftHet betwiste handschrift is in kopievorm voor het onderzoek beschikbaar gesteld. Aan de hand van een kopie kan geen optimaal vergelijkend onderzoek naar het gedetailleerde verloop van de diverse elementen, de schrijfrichting en de schrijfdruk worden verricht. De tekst op de kopie kan worden gelezen als “Rej..té cause maladie’. Ter verduidelijking is van de betwiste tekst een vergroting in kopeivorm bij het rapport gevoegd.
Nadere beschouwing vergelijkingshandschrift
Van [verzoeker] zijn originele schrijfproeven en een hoeveelheid origineel
handschrift voor het onderzoek beschikbaar gesteld. Onderling maakt het handschrift een homogene indruk.
Inzake vraag 1 tot en met 3
Bij vergelijking van de betwiste tekst op de verklaring [1] met het beschikbaar gestelde referentiemateriaal van [verzoeker] zijn verschillen waargenomen.
Quasysteemkenmerkenkunnen als verschillend worden aangemerkt:
• de hellingshoek van een aantal elementen;
• de afstand tussen de letters met name in “maladie”;
• de verbondenheidsgraad;
• de onderlinge lengte- en breedteverhoudingen tussen en binnen de diverse
schrijfzones.
De onderlinge schrijfdrukverdeling kon aan de hand van een fotokopie niet worden
onderzocht.
Wat betreft defijnkenmerkenzijn, voor zover zichtbaar, in de volgende schrifteenheden verschillen gesignaleerd:
• de mantel van de letter R,
• de basis van de letter j;
• de stok van de letter t;
• de vormgeving van de letter e;
• de uitvoering van de letter 1;
• de ovalen van de letters a en d.
De letter s in de betwiste tekst is in de vorm van een drukletter geschreven, In het
vergelijkingshandschrift wordt daarentegen een letter s uit het lopend verbonden schrift gebruikt. Deze letter kon hierdoor niet worden vergeleken. De niet genoemde letters zijn op de fotokopie onvoldoende zichtbaar voor een vergelijking.
CONCLUSIE
Op grond van deze bevindingen kan worden geconcludeerd dat de betwiste tekst, zoals zichtbaar op de kopie van de verklaring [1], vermoedelijk niet is vervaardigd door degene die het beschikbaar gestelde vergelijkingshandschrift heeft geproduceerd. Volgens opgave is het referentiehandschrift geschreven door [verzoeker] .