Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
arrest van 20 januari 2015
Compaxo Fijne Vleeswaren B.V.,
[naam],
Het geding
Beoordeling van het hoger beroep
(zie r.o. 3.1). Het gaat in deze zaak om het volgende.
week 34 – die week was [geïntimeerde] afwezig in verband met vakantie - aan [geïntimeerde] overhandigd. De pakjes waren retour gekomen van een klant van Compaxo, omdat zij niet deugdelijk waren. Van een aantal was al door [P] vastgesteld wat er mis mee was. [P] heeft [geïntimeerde] toen opdracht gegeven om de oorzaak van de ondeugdelijkheid van de overige pakjes (hierna: de pakjes) op te sporen.
"u met ingang van 17 september 2013 om 11.00 uur op non-actief bent gesteld zonder behoud van loon". [geïntimeerde] werd daarbij uitgenodigd voor een gesprek op 20 september 2013:
"[w]ij zullen dan de uitkomst met u bespreken".
"verbetertraject"zou volgen. Deze hield in de kern in dat [geïntimeerde] een periode van in beginsel vier weken werkzaam zou zijn in de functie van Productiemedewerker Snijlijn, en dat daarna een evaluatie zou plaatsvinden van het traject. Compaxo zou dan beoordelen of [geïntimeerde] de werkzaamheden in de functie van Assistent Chef zou kunnen hervatten. Met name zou worden bezien of [geïntimeerde] zijn houding had verbeterd:
"met name waar het de controle van het productieproces betreft" en
"zijn houding naar zijn directe collega's en naar het bestuur". Daarbij is aangetekend:
"[h]et moet voor cliënte zichtbaar zijn dat uw cliënt zich bewust is van de vereiste kwaliteits- en omgangsnormen binnen haar organisatie". Ook zou worden beoordeeld of [geïntimeerde] voldeed aan alle vereisten als beschreven in de functieomschrijving van Assistent Chef. Compaxo had niet de intentie om wijzigingen aan te brengen in de salarisinschaling van [geïntimeerde]. Over de niet door [geïntimeerde] gewerkte dagen zou geen loon worden betaald.
ondeugdelijkwaren en dat [P] aan [geïntimeerde] de opdracht had gegeven de oorzaak daarvan op te sporen. Volgens Compaxo was de verpakking van de pakjes waarvan het probleem niet aanstonds duidelijk was,
leken diende [geïntimeerde], naast het oplossen van het probleem met de verpakkingsmachine, ook de oorzaak van de lekkage op te sporen. Het hof gaat hieraan voorbij. De rechter is niet gehouden alle feiten te vermelden, terwijl het lek zijn van de pakjes - zo daarvan sprake was - is gedekt door het begrip
ondeugdelijk. Bij de behandeling van grief 4 wordt het al dan niet lek zijn van de pakjes - dit is in geschil - betrokken.
"dat er nog een beoordelingsmoment en nog beoordelingsruimte was voor Compaxo om te bekijken of [geïntimeerde] terug kon keren in de functie van Assistent Chef".
Plaatsing in een lager ingedeelde functie
"eigen toedoen of onbekwaamheid". De paragraaf ziet volgens de tekst daarvan
uitsluitendop de gevolgen voor loonschalen en salaris indien er een plaatsing plaatsvindt in een lagere functie
"[d]oor eigen toedoen, wegens onbekwaamheid of op eigen verzoek". Dit past bij de inrichting van de CAO. De paragraaf is geplaatst in art. 12 met de titel:
"Indeling in loongroepen en loonschalen", van hoofdstuk 4 met de titel:
"Salaris en overige financiële regelingen". Het hof verwerpt de stelling dat een andere lezing de paragraaf zinloos maakt. Het belang van de paragraaf spreekt voor zich. In de CAO is verder ook geen eenzijdige wijzigingsbevoegdheid te lezen.
uitsluitendhet oordeel van Compaxo. Daarmee heeft de maatregel geen onvoorwaardelijk tijdelijk karakter. Dit is ook het standpunt van Compaxo (memorie van grieven sub 4.25).
Beslissing
- bekrachtigt het tussen partijen gewezen vonnis van de rechtbank Den Haag van
- veroordeelt Compaxo in de kosten van het geding in hoger beroep, aan de zijde van [geïntimeerde] tot op heden begroot op € 299,-- aan griffierecht en € 1.788,-- aan salaris advocaat.