2.5 Mede op basis van zijn feitelijk onderzoek aan de auto en vanuit zijn deskundigheid heeft [C] als getuige het volgende verklaard:
"Of [A] in september 2007 al wist dat het om een bijtende stof ging? Kennelijk niet. In ieder geval heeft hij dat niet tegen mij gezegd.
Als leek zul je na zo’n verontreiniging je er niet meteen van bewust zijn dat daarvan een corrosie zal uitgaan, maar een grote hoeveelheid wit poeder is natuurlijk niet gezond voor de auto en voor de elektronica. Zulk fijn poeder is voor de bewegende delen van de auto natuurlijk niet goed. Een leek zal hiermee naar de garage of naar een autopoetsbedrijf gaan. Je kunt natuurlijk van mening verschillen over wat acceptabel is over de mate van reinigen. Of [A] enig idee kon hebben van de risico’s van de stof onmiddellijk na het evenement? Ik kijk vragend en zeg dat het heel persoonlijk is. Indicaties dat hij beter wist, heb ik eigenlijk niet.
(…)
Als je meteen na zo’n evenement actie onderneemt, dan kom je bij een poetsbedrijf terecht. Zo’n bedrijf kan ook een agressieve stof als poederblusmateriaal op en top weg krijgen. Je moet dan wel snel handelen. Het corrosieproces ontstaat zodra het poeder een verbinding aangaat met vocht of vochtige lucht. De zouten trekken vocht aan. Hoe lang het geleden was dat [A] het dekje over de stoel getrokken had, weet ik niet.
(…)
Normaal gesproken moet je binnen een paar dagen gaan reinigen, want iedere keer als het autoportier open gaat komt er meer of minder vochtige lucht in de auto. De inzittende zelf voegt met het uitademen vocht toe aan het interieur. Afgezien van het corrosieproces van de lak, wat meer tijd vergt, moet je voor de andere onderdelen, zoals klokjes enzovoorts, zo snel mogelijk laten reinigen. Dat geldt ook voor de aansluiting van de bekabeling, welke bekabeling verder wel geïsoleerd is. Als je bijvoorbeeld na één week naar de garage zou gaan, dan kon je al wel eens te laat zijn voor wat betreft de klokinstallatie, daarmee bedoel ik het hele meetinstrumentarium. (…) Als je bijvoorbeeld na twee weken zou gaan, dan kun je het corrosieproces nog wel stoppen met gebruik van bijvoorbeeld olie. Reconditioneringsbedrijven doen eigenlijk niet anders met allerlei soorten corrosiewerende middelen.
(…)
Zoals in mijn rapport beschreven, zijn er drie categorieën bluspoeders, maar alle gaan een reactie aan met vocht. Los van de reactie die het poeder aangaat, is het in ieder geval nadelig voor de bewegende delen en elektronica.
(…) poederblusmateriaal is bedoeld om een brand te blussen en inderdaad zijn de neveneffecten ernstig. (…) De neveneffecten zijn bekend uit de corrosieve effecten in de pleziervaart, waarvan Delta Lloyd de grootste verzekeraar is.
(…)
De schade is ontstaan door agressief zout (…)
(…) zeg ik dat een particulier het er zelf niet uit krijgt, maar dat een reconditioneringsbedrijf of een autopoetsbedrijf het er wel uit krijgt. Een poetsbedrijf kan een heel interieur reinigen, bijvoorbeeld ook een auto die bij een brand in de parkeergarage van binnen helemaal vol met roet is geraakt.
(…)".