Op vragen van het Hof heeft de Inspecteur een schriftelijke verklaring van de heer [naam11] ( [naam11] ) overgelegd, destijds keurmeester bij het RDW, die ook de keuring van de auto op 4 juni 2020 heeft gedaan. [naam11] verklaart hierin onder meer:
“De auto met het VIN (Voertuig Identificatienummer, in de volksmond ook nog steeds wel chassisnummer genoemd) [nummer1] is door mij op 4 juni 2020 gekeurd, toen was dat onderdeel van mijn functie. Inmiddels ben ik binnen de RDW werkzaam als Toezichthouder Bedrijven (Divisie Toezicht & Beoordeling).
Over de keuring van deze auto kan ik het volgende verklaren.
(…)
Uit de stukken maak ik zelf op dat het onder andere de vraag is of ik weet of ik de auto ‘compleet’ gekeurd heb, of met ‘ontbrekende onderdelen’ zoals lampen, deuren, motorkap en kofferdeksel wat te zien is op de foto’s die ik in 2024 kreeg.
Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat ik deze auto compleet heb gekeurd (met alle onderdelen eraan) en wel om de volgende redenen:
1. Als het zo’n bijzondere halve auto was met zoveel missende delen (onduidelijk of dit nu een oude schade was of dat er van alles afgehaald is), dan had ik daar op zeker nog herinneringen aan gehad;
2. Zo’n korte doorlooptijd als hier (11.47 h auto hal in gereden en dossier gepakt, om 11.55 h op akkoord gezet) is alleen mogelijk bij een auto zonder bijzonderheden die helemaal in orde is;
3. Eventuele bijzonderheden bij een auto worden gefotografeerd, deze auto had geen bijzonderheden en er zijn dan ook geen foto’s gemaakt;
4. Met de missende onderdelen zou deze auto een Rijverbod/WOK 2 melding krijgen en nooit goedgekeurd/toegelaten worden;
5. Met de missende onderdelen kan niet vastgesteld worden dat voldaan wordt aan de CVO/ typegoedkeuringseisen en zou de auto nooit goedgekeurd/toegelaten worden
NB 1.
Ik weet niet meer precies van minuut tot minuut hoe mijn dag eruit zag op 4 juni 2020, maar ik weet wel dat ik zo’n bijzonder voertuig zoals deze op de 2024-foto’s echt zou herinneren.
Op de foto’s die ik in 2024 heb gehad zie ik heel veel ontbrekende onderdelen. Zo’n gekke situatie had ik mij echt wel herinnerd. Dat komt eigenlijk nooit voor.
(…)
NB 3.
De RDW ziet honderdduizenden voertuigen op jaarbasis, bijvoorbeeld bij een importkeuring, een APK-steekproef of een WOK-melding. Wij maken niet van elke keuring foto’s, dat is ook geen wettelijke taak van de RDW. Wij maken alleen een foto als we gekke dingen zien, bijvoorbeeld een schade (ook zodat de RDW dan niet de schuld kan krijgen deze toegebracht te hebben) of bij een vreemde situatie. (…) Wij nemen dan een foto voor het dossier, zodat we later niet het verwijt kunnen krijgen iets goedgekeurd te hebben wat niet klopt.
Bij deze auto zijn geen foto’s gemaakt, dus deze auto was 100% in orde.”